Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan Ryytipalsta
Puolukasta tulevaisuuden terveysmarja?
10.11.2020
Puolukka kuuluu keskeisesti suomalaiseen ruokaperinteeseen: siitä on valmistettu vispipuuroa, mehua ja monen ruoan höysteeksi puolukkahilloa. Kuva: Riitta Ryyti
Puolukka kuuluu keskeisesti suomalaiseen ruokaperinteeseen: siitä on valmistettu vispipuuroa, mehua ja monen ruoan höysteeksi puolukkahilloa. Kuva: Riitta Ryyti
Puolukka kuuluu keskeisesti suomalaiseen ruokaperinteeseen: siitä on valmistettu vispipuuroa, mehua ja monen ruoan höysteeksi puolukkahilloa. Mutta millaisia terveysvaikutuksia puolukalla on? Olisiko siitä apua lihavuuden ja sen liitännäissairauksien ehkäisyssä? Tätä selvitän parhaillaan väitöstutkimuksessani Tampereen yliopistossa immunofarmakologian tutkimusryhmässä.
Elintarviket. maisteri Riitta Ryyti sai vuonna 2020 Pirkanmaan rahaston apurahan lihavuuteen ja sen liitännäissairauksiin liittyvää matala-asteista tulehdusta käsittelevään väitöskirjatyöhön. Kuva: Meiju Kukkonen
Kirjoittaja Riitta Ryyti on Pirkanmaan rahaston apurahansaaja vuodelta 2020. Kuva: Meiju Kukkonen

Puolukka on vielä aliarvostettu marja. Kaupallisesti se on Suomen merkittävin luonnonmarja, ja sitä myydään lähinnä pakasteina, hillona ja mehuna. Viime vuosina markkinoille on tullut myös muun muassa kuivattuja puolukkatuotteita, mutta pidemmälle jalostettuja tuotteita kaivattaisiin lisää.

Tutkimuksessa keskitytään lihavuuteen ja sen liitännäissairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen, syntyyn liittyvään elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Matala-asteisen tulehduksen lisääntyminen liittyy paitsi lihavuuteen myös ravinnon runsaaseen tyydyttyneen rasvan määrään sekä vähäiseen liikuntaan. Tutkimustyön tavoitteena on selvittää marjaravinnon ja erityisesti puolukan vaikutuksia runsasrasvaisen ravinnon aiheuttamaan matala-asteiseen tulehdukseen ja haitallisiin aineenvaihduntamuutoksiin.

Ensimmäiset tulokset rohkaisevia

Tutkimuksessa on jo havaittu puolukan merkittäviä uusia terveysvaikutuksia, ja ne ovat herättäneet laajaa mielenkiintoa mediassa. Koe-eläinmallissa osoitettiin, että puolukan lisääminen länsimaista runsasrasvaista dieettiä muistuttavaan rehuun ehkäisi merkitsevästi matala-asteisen tulehduksen sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden kehittymistä. Tulokset korostavat puolukan terveyttä edistäviä vaikutuksia liittyen useisiin sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskitekijöihin. Toki on muistettava, että vaikka vaikutukset olisivat samanlaisia ihmisillä kuin nyt tutkituilla hiirillä, puolukan syönnillä tuskin voi kokonaan kompensoida muuten epäterveellisen ruokavalion terveyshaittoja.

Uusien, vielä julkaisemattomien tulosten perusteella näyttäisi siltä, että puolukka estää myös runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaa maksan rasvoittumista ja tulehdustilaa sekä niihin liittyvää maksan toiminnan häiriintymistä. Jatkotavoitteena on selvittää näiden havaintojen taustalla olevia tarkempia vaikutusmekanismeja sekä tunnistaa niistä vastuussa olevia puolukan tehoaineita. Pidemmän aikavälin tavoite on lisätä tutkittua tietoa puolukan terveysvaikutuksista kotimaassa ja kansainvälisesti.

Tuloksista merkitystä kansanterveydelle

Tutkimus tuottaa tärkeää tietoa puolukan terveysvaikutuksista erityisesti lihavuuteen ja metaboliseen oireyhtymään liittyen, muun muassa puolukan vaikutuksista matala-asteiseen tulehdukseen ja rasvamaksan kehittymiseen sekä veren rasva- ja sokeriarvoihin. Voisiko puolukalla tai siitä eristettävillä puhdasaineilla olla merkitystä sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen ehkäisyssä tai hoidossa? Uuden tutkimustiedon valossa on mahdollista kehittää myös uusia houkuttelevia puolukkatuotteita osaksi terveellistä päivittäistä ruokavaliota.

Elintarviket. maisteri Riitta Ryyti sai vuonna 2020 Pirkanmaan rahaston apurahan lihavuuteen ja sen liitännäissairauksiin liittyvää matala-asteista tulehdusta käsittelevään väitöskirjatyöhön.