Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Kilpailu oli yleisömenestys verkossa ja konserttipaikoilla
4.9.2014

Seitsemäs Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu saavutti suuret yleisömäärät sekä verkossa että konserttipaikoilla. Kilpailun omilla verkkosivuilla vierailtiin heinä–elokuussa yli 65 000 kertaa, joista yksittäisiä kävijöitä oli noin 28 000. Kävijöitä sivuilla oli 102 eri maasta. Sosiaalisen median kanavien kautta kilpailu tavoitti runsaasti uutta yleisöä ympäri maailmaa. (kuvat: Heikki Tuuli)

Yle Teemalta loppukilpailua seurasi keskimäärin 51 000 katsojaa ja Yle Klassisen suoria verkkolähetyksiä avattiin yhteensä yli 36 000 kertaa. Suomen Kulttuurirahasto järjesti Kansainvälisen Mirjam Helin -kilpailun Helsingissä 4.–13.8.2014.

Maailmanlaajuinen yleisö verkon kautta

- Kilpailu oli kokonaisuutena korkeatasoinen. Olemme saaneet todella paljon myönteistä palautetta kilpailijoilta, tuomaristolta ja yleisöltä, kertoo kilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas.
- Halusimme lisätä kilpailun kansainvälistä tunnettuutta ja kokeilla, miten sosiaalinen media toimii osana Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun viestintää. Tulokset osoittavat, että suunnitelmallinen satsaus monipuoliseen verkkoviestintään kannatti. Kilpailu nousi nyt myös vahvasti suuren yleisön tietoisuuteen, sillä se näkyi ja kuului laajasti eri medioissa. Yleisradion kilpailuohjelmat ja erityisesti suorat verkkolähetykset toivat meille maailmanlaajuisen yleisön, toteaa Marja-Leena Pétas tyytyväisenä.

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu otti ensimmäistä kertaa käyttöönsä Facebookin, Twitterin ja YouTuben. Lisäksi heinäkuun lopussa avattiin blogi, jossa viisihenkinen varjoraati arvioi kilpailijoiden suorituksia.

Uutuus Singers’ Studio oli suosittu

Kilpailu oli yleisömenestys myös konserttipaikoilla Helsingissä ja Tampereella. Väli- ja loppukilpailu olivat ensimmäistä kertaa Musiikkitalossa, jossa kilpailu huipentui 13.8. finaaliin Konserttisalissa. Palkinnonsaajien konsertti pidettiin 15.8. Tampere-talossa.

Mirjam Helin -laulukilpailun uutuuksia tänä vuonna olivat Singers’ Studio sekä edelliskertaa useammat mestarikurssit. Deborah Voigtin haastattelutilaisuus houkutteli Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalin täyteen yleisöä. Myös Musiikkitalon Camerata-sali oli lähes täynnä 11.–12.8., kun viisi tuomariston jäsentä piti mestarikursseja 16 kilpailijalle. Yhteensä kilpailutapahtumia seurasi paikan päällä noin 9 000 ihmistä.

Yleisradion kanavilla runsaasti yleisöä

Yleisradio lähetti kaikki kilpailuesitykset suorina verkkolähetyksinä yle.fi/klassinen-sivuilla, jossa striimilähetyksiä avattiin yhteensä yli 36 000 kertaa. Väli- ja loppukilpailu tulivat suorina Yle Teemalta, jossa finaalilla oli keskimäärin 51 000 katsojaa.

Kilpailuesitysten videotallenteita Yle Areenassa on tähän mennessä katsottu yhteensä yli 150 000 kertaa. Tallenteet ovat saatavilla seuraavaan kilpailuun eli vuoteen 2019 saakka. Yle tuotti kilpailun aikana sisältöjä oman kilpailusivustonsa lisäksi myös Ylen Elävään arkistoon, Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin.

Yleisradio taltioi ja välitti Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun yhteistyössä Suomen Kulttuurirahaston kanssa.

Seuraava kilpailu vuonna 2019

Seitsemänteen Kansainväliseen Mirjam Helin -laulukilpailuun osallistui 46 laulajaa. Naisten sarjan voitti ukrainalaissopraano Kateryna Kasper ja miesten sarjan korealaistenori Beomjin Kim. Tuomariston puheenjohtajana oli Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti. Tuomariston jäsenet ovat Franz Grundheber, Maria Guleghina, Ben Heppner, Robert Holl, Andrea Rost, Nathalie Stutzmann ja Deborah Voigt.

Seuraavan kerran Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu järjestetään Helsingissä vuonna 2019. Kilpailu tunnetaan korkeasta tasostaan, vaativasta ohjelmistostaan ja arvovaltaisesta tuomaristostaan. Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun järjestää Suomen Kulttuurirahasto viiden vuoden välein.