Kansallisbaletin ensitanssija Tiina Myllymäki on saanut Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnon.

Myllymäki otti vastaan palkintomaljan ja siihen kuuluvan 8 000 euron palkinnon Kansallisoopperan näyttämöllä Romeon ja Julian esityksessä torstaina 30.8. Palkinnon luovuttivat hallintoneuvos Timo Viherkenttä Suomen Kulttuurirahastosta sekä palkintolautakunnan jäsenet, Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen ja baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve. Palkintolautakuntaan kuuluu heidän lisäkseen Suomen Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hämäläinen.

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan Tiina Myllymäki on hyvin lahjakas tanssija, joka on osoittanut huomattavaa edistymistä osaamisessaan. Palkintolautakunta arvioi Myllymäen olevan yksi tulevaisuuden ehdottomista tähdistä Kansallisbaletissa.

Tiina Myllymäki kiinnitettiin Suomen Kansallisbalettiin vuonna 2003, ja hänet nimitettiin solistitanssijaksi 2011 ja ensitanssijaksi tänä syksynä. Myllymäki on tanssinut Kansallisbaletissa keskeisten balettiklassikoiden päätehtävissä ja lukuisissa nykytanssiteoksissa.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on jaettu Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1984 lähtien, tänä vuonna viidettätoista kertaa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet tanssijat Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler, Salla Eerola sekä koko Suomen Kansallisbaletti, joka palkittiin ryhmänä vuonna 1994.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on kiertopalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi parhaasta Suomen Kansallisbaletin piirissä tapahtuneesta tanssitaidetta edistävästä suorituksesta. Edvard Fazer -palkinto perustettiin Suomen Kansallisoopperan baletin 60-vuotisjuhlavuonna 1982 ja se myönnettiin ensimmäisen kerran 1984. Palkinto on kauppaneuvos ja rouva Roger Lindbergin lahjoittama hopeamalja, jonka Suomen Kansallisoopperan henkilökunta lahjoitti silloiselle johtajalleen Edvard Fazerille hänen 70-vuotispäivänään vuonna 1931.

Vuonna 1996 Fazerin musiikkisäätiö siirsi varansa Suomen Kulttuurirahastolle, jolloin perustettiin Fazerin musiikkirahasto. Tässä yhteydessä myös palkinnon nimeksi tuli Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto. Fazerin musiikkirahasto on nykyisin Roger Lindbergin musiikkirahasto, ja sen tarkoituksena on tukea suomalaista säveltaidetta ja jatkaa myös Edvard Fazerin nimeä kantavan palkinnon myöntämisperinnettä.