Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinnot myönnettiin tänä vuonna näyttelijä Heikki Kinnuselle sekä Teatteri Quo Vadiksen Pelastetaan Äiti -esityksen työryhmälle. Palkintojen suuruus on 9.000 euroa.

Olavi Veistäjän palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkinnot luovutettiin 24.9.Tampereen Teatterissa.

Heikki Kinnunen (s.1946) tunnetaan monesta: hän on näytellyt yli neljässäkymmenessä elokuvassa, kymmenissä televisiosarjoissa ja merkittävillä näyttämöillä Turussa, Helsingissä ja viime vuodet Tampereen Teatterissa. Hän aloitti uransa yli viisikymmentä vuotta sitten Lumikki-näytelmän Jörönä ja on vuosien kuluessa kasvanut yhdeksi suomalaisen näyttelijäntaiteen jättiläiseksi.

Katsojat muistavat hänet Lapualaisoopperasta, legendaarisesta Seitsemän veljestä -tulkinnasta Turun kaupunginteatterissa, Kom-teatterin Puukko-Mackiena ja viime vuosien toinen toistaan vaikuttavimmista rooleista Tampereen Teatterin näyttämöllä. Vanhenevan naisen rakkauden kaipuuta ei ehkä kukaan ole koskaan riipaisevammin tulkinnut kuin Kinnunen Marja-Tertun roolissaan sekä Kokkola- että Kohti kylmempää -esityksissä. Hänet muistetaan myös monista pienistä rooleistaan, joista nöyrän ja työlleen antautuvan näyttelijän käsittelyssä on poikkeuksetta kasvanut suuria elämyksiä katsojille.

Heikki Kinnunen saa myös työtovereilta tunnustusta: hän on ahkera, vaatimaton, keskittyvä, vastanäyttelijää tukeva ja koko produktiota omalla hiljaisella antautumisellaan kannatteleva.

Itse hän on kiteyttänyt ammattinsa vaatimukset oivaltavasti: "Olen pysynyt hengissä, koska aina, joka päivä tää homma on mulle ihmetyksen aihe."

Palkinto ojennettiin Kinnuselle torstaina Viimeinen sikari -näytelmän ensi-illassa.

Teatteri Quo Vadis ja sen Pelastetaan Äiti -työryhmä palkittiin teatterin tekemisprosessin uudelleen keksimisestä sekä hienosta ja jännittävästä esityksestä. Quo Vadis on on liki neljännesvuosisadan tehnyt omaperäistä ja vaikeasti määriteltävää teatteria, ja se tunnetaan sisältölähtöisestä työskentelystä ja esitystensä pitkästä esityskaaresta. "Pelastetaan Äitiä" on esitetty seitsemällä eri kielellä vuodesta 2006.

Aika tavallista on ajatella, että teatteriesityksen käynnistimenä toimii näytelmäkirjailija, joka kirjoittaa näytelmän, tai ohjaaja, joka valitsee sellaisen ohjattavakseen. Mutta voi sen tehdä toisinkin.

Pelastetaan Äiti alkoi puvusta. Nina Mansikka keksi villin vaatteen, jonka materiaaleista ja väreistä kuoriutuu monta maisemaa. Pukuun sukelsi näyttelijä Annina Rokka, joka keksi kuinka puvussa seikkaillaan. Leikkiin tulivat mukaan runoilija-puuseppä Markku Hoikkala ja kirjailija-ohjaaja Otso Kautto, joka myös ohjasi syntyneen tarinan esitykseksi.

Siitä tuli seikkailu, jossa pieni tyttö pelastaa sinisen vangiksi joutuneen äitinsä. Matka on hurja, täynnä suuria vaaroja kuin Odysseuksella ikään. Mutta tyttö, ihan tavallinen äitiään tarvitseva pieni tyttö, selviää niistä onnellisesti.

Ilman vakinaisia tiloja toimiva Quo Vadis -teatteri kiertää nykyään modernilla jurtallaan ympäri Suomea ja maailmaa. Jurtta nousee niin Euroopan metropoleihin kuin pieniin kyläkeskuksiin. Teatteria ovat alusta asti johtaneet Otso Kautto ja Markku Hoikkala.

Palkintolautakunta
Tamperelaisen Aamulehden pitkäaikaisen teatteritoimittajan ja kriitikon Olavi Veistäjän (1908-1988) rahaston palkintolautakuntaan kuuluivat:

fil. lis. Outi Lahtinen, Helsingin yliopisto, kirjastoneuvos Tuula Martikainen, Tampereen kaupunki, ohjaaja Sirkku Peltola, Tampereen Työväen Teatteri, toimittaja Kirsti Pohjonen, Alma Media ja johtaja Riitta Seppälä, Teatterin tiedotuskeskus

Lisätietoja:
johtaja Riitta Seppälä, Teatterin tiedotuskeskus, Olavi Veistäjän rahaston palkintolautakunnan puheenjohtaja, puh. 040 576 8136

suunnittelija Petra Jääskeläinen, Suomen Kulttuurirahasto, puh. (09) 6128 1213

Aikaisemmat Olavi Veistäjän rahaston palkinnot