Takaisin artikkelilistaukseen
Pohjois-Savon rahasto
Pohjois-Savon rahasto jakoi apurahoina yhteensä 1 160 000 euroa 70 apurahansaajalle
10.5.2023
Kolme miestä seisoo katolla ja soittavat rumpuja ja kitaraa. Taustalla kesäinen maisema.
Koko Jazz Iisalmi Kannatusyhdistys ry sai Pohjois-Savon rahaston kärkihankeapurahan. Kuvassa Koko Tetsuro Shimaguchi (vas.), Timo Hirvonen ja Jussi Lehtonen. Jarno Marjamäen ottama kuva on vuonna 2018 kuvatusta Ylä-Savo -elokuvasta.
70 tieteen tai taiteen tekijää vastaanotti Pohjois-Savon rahaston apurahan 10.5. Kuopion kaupungintalolla. Kärkihankeapuraha myönnettiin Koko Jazz Iisalmelle.

Koko Jazz Iisalmi Kannatusyhdistys ry sai 50 000 euron Kärkihankeapurahan haja-asutusalueille suunnatun Jazz Soi Ylä-Savossa! -hankkeen toteuttamiseen. Hankkeessa on tarkoitus toteuttaa noin 20 taidetapahtumaa eri puolilla Ylä-Savoa. Pitkäkestoisella ja säännöllisellä taidetapahtumasarjalla halutaan edistää kulttuurin saavutettavuutta sekä uusien kohdeyleisöjen tavoittamista. Hanke työllistää yli 80 muusikkoa. Jazz Soi Ylä-Savossa! -hankkeesta koostetaan myös lyhytelokuva.

Vasemmalla valokuva naisesta puutarhassa punaisessa mekossa. Oikealla mustavalkoinen piirroskuva istuvasta naisesta.
Mari Halonen alkoi vuosi sitten piirtää musteella asiakkaiden kanssa, jolloin tarinat ja muistot muuttuivat kuviksi asiakkaan silmien edessä. Näin syntyi Kuvitettu muisto -konsepti. Kuva: Laura Kotilainen
Nainen virnistämässä korvamikrofonin kanssa. Päällä hänellä on harmaa villatakki ja oranssi mekko, päässä papiljotit.
Tiina Maansydän toteuttaa syrjäytymisvaarassa oleville henkilöille suunnatun yhteisötaideprojektin Kuopiossa ja Suonenjoella. Kuva näytelmästä Tapsan Tähti. Kuva: Juha Kojonen

Pohjois-Savon rahasto myönsi tänä vuonna Taidetta kaikille -apurahoja yhteensä kolme. Tukimuodon tavoitteena on lisätä tukea tai hoitoa tarvitsevien ihmisten mahdollisuuksia kokea korkealaatuista taidetta ja edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta.

Yhteisötaiteilija Mari Halonen sai 10 500 euron apurahan Kuvitettu muisto -konseptin toteuttamiseen kuopiolaisissa palvelutaloissa ja ryhmäkodeissa. Konsepti koostuu keskustelusta, muistelusta ja piirtämisestä, jossa piirustus jää asiakkaalle muistoksi. Hetki voi olla taiteilijan ja asiakkaan kahdenkeskinen kohtaaminen tai ryhmäkokoontuminen. Muistelun tukena voidaan käyttää myös musiikkia, yhdessä laulaen tai levyltä kuunneltuna.

Kuopio Tanssii ja Soi toteuttaa 30 000 euron apurahalla ikäihmisille suunnattua tanssitoimintaa ja - opetusta, joita järjestetään Kuopion alueella kolmessa toimintakeskuksessa ja yhdessä ikääntyneiden harrastetalossa. Toimintaa ohjaavat tanssinopettajat tai tanssiterapeutit.

Rautalampilainen yhteisötaiteilija Tiina Maansydän järjestää 14 000 euron työskentelyapurahalla syrjäytymisvaarassa oleville sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujille suunnatun yhteisötaideprojektin Kuopiossa ja Suonenjoella. Voimavaralähtöisen taidetoiminnan keskiössä ovat kirjallisuus- ja taideterapia. Osallistujat pääsevät kokemaan kirjoittamisen ja taidetyöskentelyn voimauttavan vaikutuksen.

Sinipaitainen nainen vaivaa taikinaa käsin.
Kirsi Vartia kerää talteen pohjoissavolaisen ruokakulttuurimme kivijalan, eli ruisleivän, tarinan.

Kotiseututyön tukea ITE-taiteeseen ja leivänjuurten tarinaan

Tänä vuonna perustettu ITE-Aulis ry sai 35 000 euroa ITE-taiteilija Aulis Jalkasen elämäntyön tallentamiseen.  Tallennettava  aineisto  koostuu  Jalkasen  taiteellisesta  tuotannosta,  hänen henkilöhistoriaansa liittyvästä arkistoaineistosta sekä elämäkertatiedoista, jotka tallennetaan käyttäen elämäkerrallista teemahaastattelua.

Varkautelainen tietokirjailija Arto Julkunen kirjoittaa 7 000 euron apurahalla Myrttilaakson uskonnollisen sisarkodin historian. Kirja kertoo Vehmersalmella toimineesta aiemmin tuntemattomasta uskonnollisesta yhdyskunnasta, joka on historiansa aikana käyttänyt useampaa nimeä: Kannatusyhdistys Valo, Myrttilaakso, Kristillisen yhteiselämän koti sekä Tetrimäki Säätiö.

Restonomi AMK Kirsi Vartia käyttää 14 000 euron työskentelyapurahan Pohjois-Savon alueen vanhojen leivänjuurten tarinoiden ja käyttöhistorian kartoitukseen sekä tietokirjan kirjoittamiseen. Kirjaan pyritään tallentamaan tietoa mm. siitä, onko juuri kulkenut ihmisten matkassa, kuinka pitkä historia sillä on yhdessä paikassa, kuka leipää on leiponut, millaista leipää, ketä sillä on ruokittu, onko leivällä erityisominaisuuksia tai mainetta esimerkiksi maun suhteen.

Victor Barsokevitsch-Seura ry toteuttaa 10 000 euron apurahalla Barsokevitschin valokuvaamon naisia uudessa valossa käsittelevän näyttelyn. VB-valokuvakeskuksen hanke tuo esiin atelieri Barsokevitschin naispuoliset kuvaamoapulaiset Victorin varjosta. Kuvaamon ajalta on säilynyt yksityiskohtaisia kuvauspäiväkirjoja, jotka käydään läpi uudesta näkökulmasta. Kuvaamon taustahenkilöt, heidän roolinsa ja rutiinit kuvaamon arjessa avataan yleisölle näyttelyn muodossa.

Kolme kokovuotista apurahaa visuaalisiin taiteisiin

Pohjois-Savon rahasto myönsi tänä vuonna kokovuotisia apurahoja yhteensä 17, joista 13 on tieteisiin ja neljä taiteisiin. Tieteen alan kokovuotiset kohdistuvat pääasiassa lääketieteisiin tai luonnontieteisiin. Kokovuotinen ja kokopäiväinen apuraha on suuruudeltaan 28 000 euroa tai 32 000 euroa tohtoreille tutkimukseen.

Mies mustassa puvussa istuu jakkaralla ja katsoo kameraan.
Tatu-Pekka Kekäläinen kirjoittaa nuorille suunnattua kirjasarjaa, joka on vapaasti luettavissa netissä. Kuva: Marc Sabat

Taiteissa kolme apurahoista myönnetään visuaalisen alan taiteilijoille ja yksi kirjailijalle.

Tait. maisteri Janne Erkkilä on kuopiolainen paluumuuttaja. Hän työstää teossarjaa, jossa tulkitsee paluumuuttajan silmin Kuopion muutosta vuosituhannen vaihteesta tähän päivään ja tästä päivästä mahdolliseen tulevaisuuteen.

Ulla-Mari Lindström on kuvataiteilija, joka on vuodesta 2014 työskennellyt ”Luonnontaiteellinen kokoelma” -nimisen teoskokonaisuuden parissa. Hän toteuttaa teemaan liittyviä teoksia kahteen erilliseen näyttely- ja esitysprojektiin.

Iisalmelainen Sari Hakala toimii monialaisesti kuvataiteen ja kirjallisuuden saralla. Hän alkoi kesällä 2022 luonnostella nopeita akryylimaalauksia yksittäisiltä keikoilta ja pienemmiltä festivaaleilta. Apurahalla hän jatkaa Keikkakuvia-sarjan teoksien maalaamista ja järjestää näyttelyitä.

Kirjallisuuden kokovuotisen apurahan saa kirjailija Tatu-Pekka Kekäläinen. Apurahalla hän jatkaa nuorille suunnatun kirjasarjan parissa työskentelyä.

“Apurahahakemuksia tuli tänä vuonna yhteensä 545 ja niillä haettiin yli 11 miljoonalla eurolla rahoitusta, joten apurahoille on suuri tarve sekä tieteen että taiteen aloilla”, totesi asiamies Antti Niskanen.