Takaisin artikkelilistaukseen
Taidekoti Kirpilä
Opastuksella Taidekoti Kirpilässä
4.1.2024
Mies valkoisessa paidassa ja tummassa liivissä seisoo taulujen edessä.
Antti Solin on yksi Taidekoti Kirpilän oppaista. Yhteensä opastuksia järjestettiin kuluneena vuonna lähes 400.
Opas Antti Solin innostuu museovieraiden teostulkinnoista ja oivaltaa joka päivä jotain uutta.

Teksti: Reeta Holma
Kuva: Riitta Supperi

Helsingin Töölössä sijaitsevan Taidekoti Kirpilän vuoden kävijämäärä nousi ensimmäistä kertaa yli kymmeneen tuhanteen. Moni kävijöistä osallistui opastetulle kierrokselle, joita vuoden aikana järjestettiin lähes 400. Mikä opastuksilla kiinnostaa?

Pitkän linjan museo-opas Antti Solin on opastanut Taidekoti Kirpilässä vuoden verran. Hän kertoo, että monet ovat kiinnostuneita taiteen keräilijä Juhani Kirpilän persoonasta ja elämäntarinasta.

Taidekotiin tullaan myös tiettyjen taiteilijoiden perässä. Åke Mattas kiinnostaa monia, samoin Olavi Martikainen ja hänen poikkeuksellinen elämäntarinansa – Martikainen ajautui yhteiskunnan ulkopuolelle ja teki viimeiset vuotensa taidetta Mankkaan kaatopaikalla. 1900-luvun taitteen taiteilijanaiset, kuten Maria Wiik ja Ellen Thesleff, vetävät myös väkeä.

Ulkomaalaiset kävijät haluavat usein perehtyä suomalaiseen taidekenttään ja taidemaailmaan yleisesti.

”Kirpilässä voi saada erinomaisen johdatuksen 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten suomalaiseen taiteeseen. Sitä on innostavaa esitellä”, Solin sanoo.

Taidekoti Kirpilässä järjestetään myös teemaopastuksia, joiden aiheena voivat olla vaikkapa Taidekodin itämaiset matot. Vuodesta 2017 alkaen on pidetty queer-opastuksia, joiden konseptin loi yksi Kirpilän oppaista, Karoliina Arola

Ideana on kuljettaa yleisöä kokoelman halki kiinnittäen huomiota kaikkeen sellaiseen, joka kulkee oman aikansa ”vastakarvaan”. 

”Opastuksilla etsitään sitä, miten taiteessa on haastettu normeja ja totuttuja kertomuksia. Kokoelmissa on teoksia, jotka eivät asetu kiltisti binäärin jompaankumpaan päätyyn”, Solin kuvailee.

Queer-kierroksilla teoksia käsitellään muustakin kuin sukupuolen ja seksuaalisuuden näkökulmasta. Voidaan esimerkiksi paneutua valkoisuuteen tai etsiä muita kuin ihmiskeskeisiä näkökulmia.

Solin nauttii vuorovaikutuksesta ja keskusteluista, ja hän toivoo, että yleisökin uskaltaisi opastuksilla olla äänessä.

”Yritän oikein lietsoa keskustelua, enkä ole yhtään pahoillani, jos minut keskeytetään. Puhuvana päänä toimiminen ei ole antoisaa”, hän sanoo.

Solinilla on taustallaan akateemiset opinnot taide- ja kulttuurihistoriassa, mutta se ei hänelle riitä. Näkemyksen laajentamiseen ja ahaa-elämyksiin tarvitaan muita ihmisiä.

”Voin olla varma siitä, että tänäänkin opastaessa saan kuulla yleisöltä jotakin, joka yllättää ja saa oivaltamaan jotain uutta.”

Taidekoti Kirpilä
Pohjoinen Hesperiankatu 7., 6. krs
Avoinna ke klo 14–18 ja su klo 12–16, ryhmille sopimuksen mukaan

Yleisöopastukset ke klo 14.30 ja su klo 12.30
taidekotikirpila.fi