Takaisin artikkelilistaukseen
Hankeuutiset
Ilmastonmuutosvoima-projekteja rahoitettu - nuorten ilmastoteot kertovat vaikuttamisen halusta
8.6.2021
Ilmastonmuutosvoima-rahoitusta jaettiin jälleen nuorten projekteihin. Vuoden 2021 kolmannella hakukierroksella rahoitettiin nuorten projekteja ympäri Suomen: Mikkelistä, Imatralta, Valkeakoskelta, Haminasta, Tampereelta, Kuopiosta, Salosta ja pääkaupunkiseudulta.
Carola Jäderholm, Kulutammeko toisemme loppuun? -tanssiteos, rahoitettu Ilmastonmuutosvoiman vuoden 2021 ensimmäisellä hakukierroksella  huhtikuussa 2021.
Carola Jäderholm, Kulutammeko toisemme loppuun? -tanssiteos sai apurahan vuoden 2021 ensimmäisellä hakukierroksella.

Suomen Kulttuurirahaston Ilmastonmuutosvoima-hankkeen apurahoja nuorten ilmastotekoihin jaettiin nyt kolmannen kerran vuonna 2021. Hankkeessa myönnetään 50-5000 euron suuruisia apurahoja nuorten, alle 25-vuotiaiden omaehtoisiin ilmastoprojekteihin. Hankkeen viimeinen hakukierros umpeutuu 11.6.

Rahoitettujen projektien aiheet vaihtelivat tapahtumista ja koulutuksista tila- ja tanssitaiteeseen sekä valokuvanäyttelystä pölyttäjäpeltoon. Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret järjestävät apurahan turvin koulutustapahtuman nuorille EU:n ilmastopolitiikasta. Hanke on jatkoa Ilmastonmuutosvoiman viime vuonna rahoittamalle tapahtumalle

Opetus tapahtuu suurimmaksi osaksi vuorovaikutteisilla menetelmillä, kuten simulaatioilla ja pienryhmillä. Koulutuksen ohessa osallistujat pääsevät nauttimaan Suomen luonnosta saunoen, uiden ja retkeillen. Halusimme järjestää tapahtuman uudestaan, koska se oli viime vuonna valtava menestys ja tapahtuman innoittamana nuoret julkaisivat kaksi erinomaista kannanottoa EU:n ilmastopolitiikasta,  kertoo Satu Westerholm, Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten puheenjohtaja. 

Marikki Nyforsin projekti (R)EHEVÖITYMINEN käsittelee puolestaan Itämeren tilaa ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia siihen tanssitaiteen keinoin.

– Idea Itämeri-teemaiseen projektiin syntyi asuessani Reykjavíkissa. Islannissa koen, että saarta ympäröivää merta todella arvostetaan ja ympäristöstä ylipäänsä pidetään huolta ja siitä puhutaan yhteiskunnassa eri tavalla kuin Suomessa. Tuntuu, että Suomessa merestä puhumiseen on kyllästytty. Minua kiinnostaa myös visuaalisesti näytettävä ristiriitaisuus, erityisesti se, kuinka levä voi näyttäytyä todella kauniina huolimatta siitä, mitä se ilmiönä edustaa, Nyfors kuvailee.

Rahoitettavista nuorten projekteista päättää hankkeen asiantuntijaraati, johon kuuluvat ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen, Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman, nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen sekä Helsingin kaupungin ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Susanne Österlund-Toivonen.

Tällä kierroksella me raatilaiset olimme harvinaisen yksimielisiä. Rahoitusta saivat nuoria osallistavat projektit, useampi tunteita ja ajatuksia herättävä taideprojekti sekä monta pientä konkreettista tekoa, kuten linnunpöntöt golfkentälle ja pörriäisniitty. Viimeiselle kierrokselle odotan vielä laajempaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tähtääviä, kunnianhimoisia projekteja, joilla on selkeä linkki ilmastonmuutoksen hillintään, kertoo Sairanen.

Yhteensä kolmannella hakukierroksella rahoitettiin yhtätoista nuorten ilmastoprojektia yhteensä noin 14 000 euron edestä. Ilmastonmuutosvoiman neljäs ja viimeinen hakukierros on käynnissä ja päättyy 11.6.

Kaikki rahoitetut nuorten hankkeet:

Etelä-Savon Ilmastonuorten (Ilmasto-Esa) ilmastoystävällinen Etelä-Savon matka, 980 euroa
Vilma Paasonen, Mikkeli

Digivalokuvanäyttely Suomen metsälle, 1000 euroa
Viivi Liikkanen, Hamina

Ilmastomarkkinakoju Valkeakosken markkinoille, 2 150 euroa
Iisa Paija, Valkeakoski

EU:n ilmastopolitiikka koulutusviikonloppu, 3 700 euroa
Satu Westerholm (Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret), Helsinki

Linnunpönttöjä Imatra Golfin alueelle, 500 euroa
Ilona Rääpysjärvi, Imatra

Ansa -tilataideinstallaatio, 1 900 euroa
Aki Nummela, Helsinki

(R)EHEVÖITYMINEN tanssitaideteos, 850 euroa
Marikki Nyfors, Espoo

Villiniitty pölyttäjille, 1 000 euroa
Aada Turtiainen, Tampere

Auton etanolikonvertointi, 600 euroa
Teemu Sorsa, Kuopio

Ilmastonmuutos ja vastuullinen muoti Instagram-blogi, 600 euroa
Sofia Kraptsak, Helsinki

Info-taulu Salon lukion kompostorista ja pähkinäpuista, 700 euroa
Henry Vaga, Salo