Tammenlastuja_2_2013 - page 31

Juhannusnäläkä
O
doteltiin korvat torvena, milloin ne äijät putputtaa
aallonmurtajan takaa, juhannusiltana meleko myö-
hään, kalansa kanssa. Tai siikahan se on, kalan ni-
mi Pohjanlahdella. Ootettiin tulevaksi, nälästä hoo-
poina ja ihanasti yöttömästä yöstä hiprakassa. Laatikossa oli
halsterikokoista varmaan kolmekymmentä ja päällimmäisenä
kymppikiloisen lohen parempi puoli päineen. Oli joku hake-
nut toisen puolen suoraan veneestä. Juhannuskalaksi kämp-
pävieraille.”
z
TEKSTI Lauri Tuomi-Nikula KUVA Aki Paavola
Historiallisen Keski-Pohjanmaan alu-
eelta ei ole olemassa kattavaa, alueelle
ominaisiin kalaruokiin, kalastukseen ja
kalavesiin perehdyttävää teosta. Nyt
tämä puute poistuu. Viestintäkonsultti,
vapaa kirjoittaja Lauri Tuomi-Nikula,
keittiömestari, kokki Ville Nurmi ja
valokuvaaja Aki Paavola saivat Keski-
Pohjanmaan rahaston Liisa ja Kustaa
Vilkunan rahastosta 10 000 euron
apurahan
Keskipohjalainen kalakirja
–teoksen tekemiseen. Kirja valmistuu
jouluksi 2014.
Keskipohjalainen kalakirja
Juhannusyön halsterisiika
Avaa tuore karisiika ja poista suolet. Pyyhi limat tai
huuhtaise nopeasti. Vedä terävällä veitsellä viillot kylkiin.
Ripottele suolaa haavoihin ja mahaonteloon. Asettele
halsteriin tai vuole metrin tikku ja pistä se kalan suusta
sisään. Tee kunnon hiillos rantakiville ja vahdi halstrausta
kuin haukka. Vartissa herkku on valmis. Samassa ajassa
keittää uutispotut meriveteen. Syödään seisaaltaan, käsin,
topataan leipää perunavadilla kimmeltävään tillivoihin ja
muistetaan kehua ihtiämme.
31
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32