Takaisin artikkelilistaukseen
Varsinais-Suomen rahasto
Varsinais-Suomen rahasto jakoi apurahoja 909 000 eurolla
7.5.2013
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto jakoi vuosijuhlassaan Turun Akatemiatalossa 7.5.2013 apurahoja yhteensä 83 hankkeelle.

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto jakoi vuosijuhlassaan Turun Akatemiatalossa 7.5.2013 apurahoja yhteensä 83 hankkeelle.

Suurin apuraha, 30 000 euroa, myönnettiin professori Kirsi Vainio-Korhosen työryhmälle Turun kaupunginkirjaston vanhan kokoelman inventointiin ja tutkimukseen. Arkkitehti Ola Laiho sai Suomen Kulttuurirahaston H. G. Porthan -mitalin suomalaisen rakennusperinnön arvostamisesta ja hyvän arkkitehtuurin edistämisestä.

Varsinais-Suomen rahaston apurahamäärä on tänä vuonna kaikkiaan 909 000 euroa, josta pieni osa jaetaan myöhemmin keväällä opintostipendeinä. Kokovuotisia työskentelyapurahoja annettiin tiistaina 13:lle tieteen- ja taiteenharjoittajalle, ja vähintään puolen vuoden työskentelyn mahdollistavia apurahoja 25 kappaletta.

– Myös pienemmille apurahoille on maakunnassa tarvetta. Rahaston hoitokunta onkin linjannut, ettei suurten apurahojen lukumäärää voi nykyisestä enää kovin paljon kasvattaa, maakuntarahaston asiamies Paula Sjöblom kertoo.

Kilpailu apurahoista on kovaa. Määräaikaan mennessä Varsinais-Suomen rahastoon tuli yhteensä 869 hakemusta, joiden yhteissumma oli noin 13,5 miljoonaa euroa. Hakijoista siis vain alle kymmenen prosenttia sai myönteisen päätöksen.

Tuntematon kirjakokoelma näkyviin

Turun kaupunginkirjaston kellarissa on arvokas, tuhansia niteitä käsittävä kokoelma vanhaa kirjallisuutta, joka sisältää kirjaharvinaisuuksia aina 1500-luvulta asti. Kirsi Vainio-Korhosen ja hänen työryhmänsä hankkeessa on tarkoitus inventoida tämä suljettu, varsin tuntemattomaksi jäänyt kokoelma ja saattaa se tutkijoiden käyttöön.

– Kirjat kerättiin osaksi kaupunginkirjastoa 1800-luvulla, kun Akatemian kirjasto oli tuhoutunut Turun palossa. Kokoelmalla voidaan nähdä olleen sekä eurooppalaisia sivistyspyrkimyksiä että maakunnallisia tavoitteita. Kaupunginkirjasto symboloi turkulaisten pyrkimystä sitoutua Venäjän vallan ajallakin osaksi Skandinaviasta ja Länsi-Euroopasta välittyvää kulttuuria, Vainio-Korhonen valaisee.

Kokoelman avulla tutkijat uskovat löytävänsä uusia näkymiä suomalaisen kansainvälisyyden ja kansainvälistymisen historiaan. Lisäksi se johdattaa pohtimaan kirjastojen roolia suomalaisten sivistyshankkeissa 1800–1900-lukujen taitteessa.

– Hankkeen merkittäviä puolia on myös uudenlainen yhteistyö yliopiston ja kaupunginkirjaston välillä, Varsinais-Suomen rahaston puheenjohtaja, professori Riitta Pyykkö toteaa.

Porthan-mitali arkkitehti Ola Laiholle

Turkulaisille tuttu arkkitehti Ola Laiho sai vuosijuhlassa Kulttuurirahaston Porthan-mitalin tunnustuksena suomalaisen rakennusperinnön arvostamisesta ja hyvän arkkitehtuurin edistämisestä. Mitalin luovuttaneen asiamies Kristiina Rintalan mukaan Laiho on pitkän linjan ammattilainen ja yksi suomalaisen nykyarkkitehtuurin kantavista hahmoista. Ola Laihon, Mikko Pulkkisen ja Ilpo Raunion vuonna 1973 perustama arkkitehtitoimisto LPR-arkkitehdit Oy profiloitui alusta alkaen erityisesti arvorakennusten peruskorjaus- ja laajennussuunnitteluun.

– Myönnettävä mitali onkin samalla tunnustus koko toimistolle, onhan arkkitehtuuri ensisijaisesti ryhmätyötä, Rintala muistutti puheessaan.

Laihon kädenjälki näkyy muun muassa Paimion parantolan, Ateneumin taidemuseon, Turun taidemuseon, Saaren kartanon taiteilijaresidenssin, Helsingin yliopiston päärakennuksen, Kansalliskirjaston, Eduskuntatalon sekä Turun tuomiokirkon peruskorjauksissa. Turun tuomiokirkon nykyinen urkufasadi, samoin kuin Lohjan Pyhän Laurin kirkon urkufasadi, on Ola Laihon suunnittelema.

Laiho on ollut mukana monissa hankkeissa, joissa vanhoja teollisuusrakennuksia on suunniteltu ja korjattu kokonaan uuteen käyttöön, esimerkkeinä Vaasassa sijaitseva Technobothnia-oppilaitos sekä Turussa vanhaan telakkahalliin, köysitehtaaseen ja konehalliin rakennetut Turun taideakatemian ja konservatorion tilat, joissa historialliset kerrokset ovat näkyvissä osana nykyrakenteita.

Laiho on ollut suunnittelemassa myös monia näyttäviä ja toimivia uudiskohteita, joista mainittakoon Turun ruotsalaisen seurakunnan Aurelia-talo, Helsingin musiikkitalo, Lamminpään kappeli Tampereella sekä Haapaveden kirkko.

Teemana ympäristö ja kestävä kehitys

Varsinais-Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlan teemana oli tänä vuonna ympäristö ja kestävä kehitys. Luovutettu mitali valotti teemaa rakennetun ympäristön näkökulmasta. Professori Eva-Mari Aro käsitteli juhlapuheessaan auringosta ehkä tulevaisuudessa saatavan energian mahdollisuuksia.

Lisäksi vuosijuhlassa kuultiin kanteletaiteilija, musiikin tohtori Arja Kastisen pienkanteleimprovisaatio, ja pianisti Anni Collan soitti Franz Lisztin musiikkia. Molemmat esiintyjät ovat tämän vuoden apurahansaajia.

Anni Collan, Varsinais-Suomen vuosijuhla 2013

Varsinais-Suomen rahaston vuosijuhlassa 7.5.2013 esiintyi mm. Anni Collan Franz Lisztin kappaleella Vallée d'Obermann. Kuvaaja: Jarno Tauvo / Tauvonpaikka.

Varsinais-Suomen rahaston apurahat 2013