Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
22 tohtoria sai rahoituksen Säätiöiden post doc -poolista
24.4.2024
Mies sinisessä kauluspaidassa, kuva rinnasta ylöspäin. Taustalla metsäpolku
Filosofian tohtori Jyrki Laatikaisen tutkimus käsittelee osittain koherentin valon pyörimismäärää.
Säätiöiden post doc -pooliin kuuluvat säätiöt jakoivat 22 tohtorille noin 1,32 miljoonaa euroa. Apurahoista kymmenen on Kulttuurirahaston myöntämiä.

Kevään hakukierrokselle osallistui 116 tohtoria eri puolilta Suomea, joten apuraha voitiin myöntää 19 prosentille hakijoista. Viime vuonna vastaava myöntöprosentti oli 27. 

Nainen laboratoriotakissa tarkistelee  näytteitä
Fil. tohtori Riikka Mäkilä lähtee Saksan Potsdamiin Max Planck -instituuttiin tutkimaan keräsienijuurisymbioosin toimintaa.

Yksi Kulttuurirahaston post doc -apurahan saaneista on filosofian tohtori Jyrki Laatikainen, jonka tutkimus käsittelee osittain koherentin valon pyörimismäärää. Apurahan siivittämänä Laatikainen matkustaa Miamin yliopistoon Floridaan.

”Valon pyörimismäärä on avainasemassa modernin optiikan tutkimuksessa, jota Miamin yliopiston fysiikan laitoksella tehdään. Potentiaaliset sovelluskohteet liittyvät muun muassa optiseen tiedonsiirtoon, kuvantamiseen ja optisiin pinsetteihin. Aihe on osa optiikan ja fotoniikan perustutkimusta, jotka ovat nopeasti kasvavia tieteen ja teollisuuden aloja sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa”, Laatikainen kertoo.

Fil. tohtori Riikka Mäkilä lähtee puolestaan Saksan Potsdamiin Max Planck -instituuttiin tutkimaan keräsienijuurisymbioosin toimintaa. ”Se on kasvien ja sienien välinen symbioosi, jossa kasvit saavat sieniltä ravinteita, kuten fosforia ja typpeä, ja vastineeksi antavat sienille sokereita. Tutkimukseni lisää ymmärrystä maailman yleisimpiin kuuluvan symbioosin säätelystä ja saattaa tulevaisuudessa auttaa parantamaan kasvien terveyttä ja satoisuutta”, Mäkilä toteaa.

Miksi Post doc -pooli?

Poolin tehtävänä on edistää Suomen tieteen kansainvälistymistä. Kahdenkymmenenyhdeksän hakukierroksen jälkeen jo yli 770 tohtoria on saanut poolin kautta rahoituksen vähintään yhden lukuvuoden kestävän ulkomaisen tutkimusjakson järjestämiseksi. Heistä noin kolmannes on saanut kaksivuotisen rahoituksen.

Vuodesta 2022 alkaen post doc -poolista on voinut hakea rahoitusta myös entistä lyhyemmille, vähintään puoli vuotta kestäville ulkomaisille tutkimusjaksoille. Poolin seuraava hakukierros järjestetään 15.8.–15.9.2024, jolloin jaettavana on noin 1,6 miljoonaa euroa. Haun tulokset julkistetaan marras – joulukuussa 2024.

Säätiöiden post doc -pooli on osoittautunut tärkeäksi tiederahoituksen instrumentiksi, jonka ansiosta nuoret perheelliset tutkijat voivat rahoittaa tutkimusjakson ulkomaisessa huippuyliopistossa. Poolin kautta myönnetyt apurahat määräytyvät joustavasti hakijan tarpeen mukaan ja niihin voidaan sisällyttää esimerkiksi perheen muuttokulut sekä lasten hoito- tai koulumaksut.

Kulttuurirahaston kevään post doc -apurahat:

  • Fil. tohtori Dipabarna Bhattacharya 
  • Lääket. tohtori Timo Carpén
  • Tekn. tohtori Mohamadamin Forouzandehmehr
  • Lääket. tohtori Tuomo Kiiskinen
  • Fil. tohtori Jyrki Laatikainen
  • Tekn. tohtori Most Kaniz Moriam
  • Fil. tohtori Riikka Mäkilä
  • Kauppat. tohtori Yekaterina Pak
  • Teol. tohtori Panu-Matti Pöykkö
  • Kasvatust. tohtori Anni Silvola

Post doc -poolin sivuille

Säätiöiden post doc -pooli perustettiin vuonna 2009. Siihen kuuluu kaudella 2022–2024 kolmetoista säätiötä, jotka ovat sijoittaneet pooliin yhteensä 3,25 miljoonaa euroa vuosittain. Mukana ovat Ella ja Georg Ehrnroothin Säätiö, Emil Aaltosen Säätiö, Alfred Kordelinin Säätiö, Liikesivistysrahasto, Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Lääketieteen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Svenska litteratursällskapet, Tekniikan edistämissäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Ulla Tuomisen Säätiö.