Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
115.000 euroa vapaaehtoisopetukseen lukutaidottomille maahanmuuttajanaisille
13.9.2010

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 115 000 euroa Suomen Akateemisten Naisten Liitolle Luetaan yhdessä - Vi läser tillsammans -verkoston toimintaan.

Vapaaehtoisten suomalaisnaisten vuonna 2004 aloittamasta lukutaitoryhmästä lukutaidottomille maahanmuuttajanaisille on vuosien varrella kasvanut laaja verkosto, joka toimii jo 27 paikkakunnalla 80 ryhmässä. Opettajia on kolmisensataa ja oppilaita noin 700. Myönnetty tuki mahdollistaa osa-aikaisen koordinaattorin palkkaamisen.

Akateemisten Naisten Liitto kokee Luetaan yhdessä -verkoston vetovastuussa haastavan tehtävän. Suomeen muuttajia on yhä enemmän ja sota-alueilta tulijoilla lukutaidottomuus on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tälläkin hetkellä on satoja täysin lukutaidottomia ihmisiä, joista suurin osa on naisia. Lukutaidottomalla ei ole mallia, miten kieltä voisi oppia, ja siksi yhteiskunnan tarjoamat kurssit jäävät usein puolitiehen.

- Hankkeella pyritään tavoittamaan kotoutumiskoulutuksen ulkopuolelle jäävät naiset. Vapaaehtoistyöllä täydennetään viranomaistoimintaa, ja tämän tukeminen sopii hyvin Suomen Kulttuurirahastolle, sanoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

- Kulttuurirahasto allekirjoitti helmikuun lopussa yhteistyöpöytäkirjan valtion, Suomen Kuntaliiton ja Svenska kulturfondenin kanssa maahanmuuttajien kielikoulutuksen kehittämiseksi. Luetaan yhdessä -verkoston toiminta antaa arvokasta kokemusta myös säätiöiden ja valtion toteuttamalle kolmivuotiselle kokeiluhankkeelle, Arjava kertoo.

Ensimmäiset lukutaitoryhmät aloittivat 2000-luvun alussa

Suomen UNIFEMissä Vantaalla koottiin jo vuonna 2004 ensimmäinen lukutaitoryhmä, jossa vapaaehtoiset suomalaisnaiset opettivat kaksi tuntia viikossa maahanmuuttajia. Keväällä 2007 Suomen UNIFEM ja Zonta International aloittivat yhteisvoimin Vantaan mallin mukaisen suomen/ruotsin kielen opetuskampanjan Luetaan yhdessä - Vi läser tillsammans tarkoituksena levittää se eri puolille maata. Oppilaat ovat iäkkäitä naisia, joita työvoimaviranomaiset eivät kouluta, tai suurperheisiä äitejä, joiden voimat eivät riitä kokopäiväiseen koulutukseen. Osallistumista Luetaan yhdessä -ryhmiin helpottaa mahdollisuus pitää pikkulapset mukana luokassa.

Toiminta jatkuu entiseen tapaan verkostona. Kulttuurirahaston tuella voidaan järjestää opettajien koulutustilaisuuksia, hankkia opetusmateriaalia sekä palkata osa-aikainen henkilö, joka ottaa vastuulleen ohjausryhmän jäsenten vapaaehtoistyönä tekemät työt. Suomen Akateemisten Naisten keskusjärjestön toimisto tarjoaa tilan, josta opettajat ja muut kiinnostuneet tavoittavat verkoston työntekijän. Kotisivujen (www.luetaanyhdessa.fi) välityksellä opettajien ideat ja koulutustilaisuuksien anti ovat kaikkien halukkaiden käytössä.

Edessä uusia haasteita

Viime vuodet ovat tuoneet esiin uusia tarpeita kielikoulutukseen. Teini-ikäisinä Suomeen tulleet naiset ovat saaneet kielikoulutusta, mutta moni ei ymmärrä lukemaansa. Kun kussakin lukuryhmässä toimii useita opettajia, mukaan voidaan kutsua myös oppilaita, jotka haluavat vahvistaa taitojaan ja oppia ilmaisemaan ajatuksiaan kirjallisesti tai laajentaa yleistietämystään.


Lisätietoja:

Marja Liisa Toivanen, SANL, p. 050 593 5334, marjatoivanen@hotmail.com
asiamies Juhana Lassila, Suomen Kulttuurirahasto, p. 09-6128 1230, juhana.lassila@skr.fi

 

Takaisin uutislistaukseen