Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Säätiöiden post doc -poolin syyshaun tulokset – 32 tohtoria sai rahoituksen
30.11.2023
6 erillistä valokuvaa ihmisistä, passikuvia
Muun muassa Neea Palojärvi (vas.), Qianru Xu, Saska Heino, Katarzyna Wiśniewska, Heikki Palviainen ja Jannatul Rumky saivat Post doc -poolin apurahan syksyllä 2023.
Säätiöiden post doc -pooliin kuuluvat säätiöt jakoivat 30. marraskuuta 2023 32 tohtorille noin 1,64 miljoonaa euroa. Apurahoista neljä on jatkoapurahoja ja kaksitoista kahden vuoden apurahoja. Poolin kevään hakukierrokselle osallistui 117 tohtoria eri puolilta Suomea, joten apuraha voitiin myöntää 27 prosentille hakijoista.

Poolin tehtävänä on edistää Suomen tieteen kansainvälistymistä. Kahdenkymmenenkahdeksan hakukierroksen jälkeen jo yli 750 tohtoria on saanut poolin kautta rahoituksen vähintään yhden lukuvuoden kestävän ulkomaisen tutkimusjakson järjestämiseksi. Heistä noin kolmannes on saanut kaksivuotisen rahoituksen.

Vuodesta 2022 alkaen post doc -poolista voi hakea rahoitusta myös entistä lyhyemmille, vähintään puoli vuotta kestäville ulkomaisille tutkimusjaksoille. Poolin seuraava hakukierros järjestetään 1.1.–31.1.2024, jolloin jaettavana on noin 1,6 miljoonaa euroa. Haun tulokset julkistetaan huhti-toukokuussa 2024.

Säätiöiden post doc -pooli on osoittautunut tärkeäksi tiederahoituksen instrumentiksi, jonka ansiosta nuoret perheelliset tutkijat voivat rahoittaa tutkimusjakson ulkomaisessa huippuyliopistossa. Poolin kautta myönnetyt apurahat määräytyvät joustavasti hakijan tarpeen mukaan ja niihin voidaan sisällyttää esimerkiksi perheen muuttokulut sekä lasten hoito- tai koulumaksut.

Apurahojen tuella tutkimusta monilta eri aloilta

Post doc -poolin apurahoilla on perinteisesti rahoitettu tieteellistä tutkimusta laajalti eri aloilta, ja apurahat ovat vieneet tohtorit hyvinkin eri puolille maailmaa. Tälläkin myöntökierroksella tohtoreita lähtee Australiaan ja Brasiliaan asti, mutta osa jää tekemään arvokasta tutkimusta lähemmäs Pohjoismaihin ja Eurooppaan.

Mies sinisessä villatakissa, taustalla kivitalon seinä.

Kauppat. tohtori Heikki Palviainen käsittelee tutkimuksessaan tehokkaan ja oikeudenmukaisen pohjoismaisen vero- ja etuusjärjestelmän ominaisuuksia ja niiden vaikutusta eriarvoisuuteen ja työllisyyteen. "Ruotsi on tutkimukseni kannalta erittäin kiinnostava maa, sillä siellä eriarvoisuus on kasvanut Pohjoismaista eniten", toteaa Tukholman yliopiston SOFI-instituuttiin matkustava Palviainen.

Parrakas mies mustassa pikkutakissa, taustalla keltainen seinä

Valtiot. tohtori Saska Heino matkustaa niin ikään Ruotsiin tutkimaan taloudellisen eriarvoisuuden muutosta ja syitä Pohjoismaissa 1800-luvulta nykypäivään. "Tutkimukseni hakee vastauksia kysymykseen siitä, oliko Suomi 1800-1900-lukujen taitteessa yhtä eriarvoinen kuin on esitetty aiemmassa tutkimuksessa, ja suhteuttaa Suomen eriarvoisuuden kehityksen muihin Pohjoismaihin." Kvantitatiivispainotteinen taloushistoriallinen tutkimus on Göteborgin yliopistossa erittäin korkeatasoista ja sijainti mahdollistaa Heinolle myös arkistomatkat Tukholmaan, Osloon ja Kööpenhaminaan.

Tummahiuksinen nainen seisoo sinisen seinän edessä.

Tekn. tohtori Jannatul Rumky puolestaan tutkii biohiilen hyödyntämistä puolijohdeteollisuuden jätevesien epäpuhtauksien ja hiilidioksidin talteenotossa. "Yksi suurimmista makean veden kuluttajista, puolijohdeteollisuus, aiheuttaa merkittävästi vesien saastumista elektroniikan kasvavan maailmanlaajuisen kysynnän takia", Rumky kertoo. Aihetta tutkiakseen hän matkustaa Yhdysvalloissa sijaitsevaan Cornellin yliopistoon, joka on tunnettu biohiilityöstään. 

Mustahiuksinen nainen värikkäässä villapaidassa katsoo hymyillen kameraan.

Fil. tohtori Qianru Xu tutkii sundowning-oireyhtymää arktisilla alueilla. Sundown-oireyhtymä (SS), joka ilmenee pääasiassa kognitiivisina, emotionaalisina ja käyttäytymismuutoksina auringonlaskun aikaan tai yöllä, aiheuttaa merkittävän riskin erityisesti vanhemmille aikuisille ja dementiapotilaille. Yhdysvalloistta sijaitseva Stanfordin yliopisto, johon Xu matkustaa, on tunnettu asiantuntemuksestaan aivojen ikääntymisen ja neuropsykiatristen häiriöiden alalla.

Kulttuurirahaston Post doc -apurahan saajat syksyllä 2023

  • Lääket. tohtori Maarit Ahava
  • Tekn. tohtori Muhammad Awais
  • Fil. tohtori Sonja Dahlgren
  • Valtiot. tohtori Saska Heino
  • Fil. tohtori Sharif Iqbal
  • Tekn. tohtori Joel Jaskari
  • Tekn. tohtori Henri Kumpulainen
  • Kauppat. tohtori Alena Lohrmann
  • Teol. tohtori Suvi Elise Nurmi
  • Kauppat. tohtori Maria Pajuoja
  • Fil. tohtori Neea Palojärvi
  • Kauppat. tohtori Heikki Palviainen
  • Hammaslääket. tohtori Akhi Ramin
  • Tekn. tohtori Jannatul Rumky
  • Valtiot. tohtori Matti Sarkia
  • Teol. tohtori Lauri Snellman
  • Fil. tohtori Katarzyna Wiśniewska
  • Fil. tohtori Qianru Xu

Säätiöiden post doc -pooli perustettiin vuonna 2009. Siihen kuuluu kaudella 2022–2024 kolmetoista säätiötä, jotka ovat sijoittaneet pooliin yhteensä 3,25 miljoonaa euroa vuosittain. Mukana ovat Ella ja Georg Ehrnroothin Säätiö, Emil Aaltosen Säätiö, Alfred Kordelinin Säätiö, Liikesivistysrahasto, Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Lääketieteen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Svenska litteratursällskapet, Tekniikan edistämissäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Ulla Tuomisen Säätiö.

Lisätietoa Post doc -poolista