Takaisin artikkelilistaukseen
Säätiö
Kulttuurin tukijoukot – meren ja maakunnan mies
17.10.2023
Mies istuu nojatuolissa kahvilassa, taustalla näkyy ikkunalauta, jolla on purjeveneiden pienoismalleja
HalpaHallin onni on ollut osaava henkilökunta, toimitusjohtaja Janne Ylinen sanoo.
Kokkolalainen perheyritys HalpaHalli Oy on kasvanut viidessä vuosikymmenessä 35 myymälän, verkkokaupan ja noin 1300 työntekijän kauppaketjuksi. Janne Ylinen johtaa sen toimintaa isänsä, kauppaneuvos Esko Ylisen jälkeen. Keski-Pohjanmaan rahaston hoitokunnan puheenjohtajana hän edustaa pohjalaista elinkeinoelämää ja yhteiseen hyvään panostamista.

Teksti: Mariitta Hämäläinen
Kuvat: Tommi Hietaharju/Hiutale

Toimitusjohtaja Janne Ylinen tietää, että ajatus Keski-Pohjanmaan rahastosta kehkeytyi 1950-luvun lopulla vakain tuumin ja harkiten kahden pohjalaisen liikemiehen pohdinnoista. Rahaston hallitukseen on aina kuulunut maakunnan talouselämän edustajia. Yritteliäisyys ja kotiseutu ovat Pohjanmaalla arvossaan.

”Toimin myös Pohjanmaan kauppakamarin puheenjohtajana. Rahaston hoitokunnassa on ilo nähdä, miten monipuolisia ja taiteellisesti kunnianhimoisia kulttuurihankkeita Keski-Pohjanmaalla  syntyy. Niitä kelpaa tukea. Täällä tehdään talkootyötä ja toimitaan hienoissa ryhmissä. Taiteilijat työskentelevät intohimoisesti. Olen vaikuttunut tästä ja kaikesta osaamisesta.”

Ylisen perhe viettää vapaa-aikaa merellä: sekä Tankarin historiallisella majakkasaarella Perämerellä että Itämeren saaristomaisemissa. Kokkolan HalpaHalli rahoittaa John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeita, joiden vaikutus ulottuu myös Pohjanmaan rannikolle. Niissä vähennetään mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Toinen yhtiön säännöllisen avun kohde on paikallisesti toimiva Pelastakaa Lapset ry. Tänä vuonna tuetaan yhdessä vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa. HalpaHalli Oy on antanut useita lahjoituksia Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen toimintaan. Janne Ylinen sanoo, että ne ovat tarpeellisia maakunnallisia investointeja tulevaisuuteen.

”Historia kiehtoo minua. Nykyisin asun historiassa: laivanvarustaja Johan Rahmin vuonna 1753 rakennuttamassa puutalossa Kokkolan vanhassakaupungissa. Kunnostimme sen toistakymmentä vuotta sitten kuusihenkisen perheemme tarpeisiin vanhaa kulttuuriperintöä kunnioittaen. Talossa on ennen meitä asunut neljä Rahmin sukupolvea.”

Mitä löytyy?

Harmonikka

Puisella pöydällä oleva musta harmonikka.

Pidän haitarimusiikista. Sain ensimmäisen harmonikkani 7-vuotiaana. Kokkolassa kasvanut Kätkän Mari, harmonikkataiteilija ja musiikkipedagogi, on opettanut minua. Esiinnyn edelleen silloin tällöin, viimeksi kesällä appivanhempien kultahääpäivänä Lohtajan Karhissa. Soittelen vähän pianoakin. Perinnetalossamme soi Blüthner-flyygeli.

Telemark-sukset

Telemark-sukset nojaavat seinään olohuoneessa, jossa on sininen seinä ja seinällä maisemataulu.

Laskettelu kuuluu pitkäaikaisiin harrastuksiini. Vaihdoin tavalliset rinnesukset telemarkeihin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Sen myötä moni ystävä ja sukulainen on ilokseni tehnyt samoin. Käyn vaimoni kanssa talvilomilla laskemassa Rukan rinteitä. Kun nuorina hiihdimme telemarkia Sierra Nevadassa, pääsimme suksinemme ihmeteltäviksi ranskalaiseen tv-ohjelmaan.

Keräilykansio

Keräilykansion sivu täynnä postimerkkejä

Kiinnostuin jo lapsena postimerkeistä ja historiasta. Liityin Kokkolan Filatelisteihin. Innostava ohjaaja järjesti kerhoilloissa meille tietovisoja ja muita mielenkiintoisia tehtäviä. Keräsin saksalaisia ja toisen maailmansodan aikana julkaistuja postimerkkejä. Varastossa on tallella kymmeniä postimerkkikansioita. Ehkä palaan vielä joskus tähän hienoon harrastukseen.

Kulttuurin tukijoukot -juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka antavat panoksensa tieteen, taiteen ja kulttuurin hyväksi toimimalla Suomen Kulttuurirahaston luottamushenkilöinä tai työntekijöinä.