Takaisin artikkelilistaukseen
Pirkanmaan Ryytipalsta
Color Up Peace kutsuu visualisoimaan, miltä rauha näyttää
28.9.2023
Miltä rauha näyttää ukrainalaisten silmin? Kesäkuusta 2022 kesäkuuhun 2023 toteutin Art for Ukraine – Art for Peace -työpajoja Tampereella Ukraina-talossa ja Monitoimitalo 13:ssa. Työpajat oli suunnattu ukrainalaisille, jotka ovat tulleet Suomeen Venäjän hyökättyä maahan helmikuussa 2022.

Teksti: Lisa Glybchenko

Työpajat pohjautuvat vuonna 2016 perustamani rauhanrakentamisen Color Up Peace -startupin toimintaan. Color Up Peace toimii taiteen tekemisen ja teknologian risteyskohdassa taiteellisen innoituksen hyödyntämiseksi rauhanrakentamisen työkaluna. Olen kutsunut ihmisiä kaikkialta maailmasta jakamaan valokuviaan siitä, mitä rauha heille on, ja muuntanut valokuvat väritysarkeiksi piirtämällä niiden ääriviivat.

vesiväreillä maalattu paperi, jossa taustalla ukrainanlipun sininen ja keltainen ja edessä punaisia kukkia.
Color Up Peace -työpajan osallistujan Kateryna Drobakhan taideteos. Kuva: Lisa Glybchenko

Ideana on, että joku voisi värittää kuvat ja eläytyä toisen rauhan kokemukseen visuaalisilla ja digitaalisilla tavoilla. Näin ääriviivoista tulee harkitsevan ja osallistuvan tulevaisuuden suunnittelun välineitä – joilla ihmiset rakentavat rauhanjärjestelyjen malleja tutkimalla ja moninkertaistamalla rauhan arvoja tavoilla, joilla he täyttävät ääriviivoja.

Yleisemmin Color Up Peace pyrkii rohkaisemaan osallistujia ajattelemaan rauhaa ja sitä, mitä se tarkoittaa heille; luomaan mahdollisuuksia rauhanvisioiden jakamiseen taiteellisilla ja digitaalisilla keinoilla; edistämään vuoropuhelua kollektiivisen taiteentekemisen läpi; haastamaan median ja populaarikulttuurin väkivaltakeskeiset visualisoinnit ja ottamaan käyttöön digitaalisen taiteen tekemisen rauhanrakennuksen työkaluna. Minulle motivaation Color Up Peacen perustamiseen vuonna 2016 antoi halu auttaa kaltaisiani ihmisiä, jotka kärsivät Venäjän aggressiosta Ukrainassa Krimin valtauksesta vuodesta 2014 lähtien.

Luulen, että missä tahansa rauhanrakentamisen startupissa perustaja toivoo, ettei hänen hankkeensa tarvitsisi edes olla olemassa. Ettei olisi väkivaltaa eikä julmuutta, joiden takia sellaisia hankkeita ja niiden tarjoamia palveluita tarvitaan.

Vasemmalla pieni tyttö pitää auringonkukkaa kädessään, oikealla sama tyttö ääriviivoin piirrettynä.
Kuva on otettu auringonkukkapellolla Vinnytsjan alueella Ukrainassa. Kuvat: Kateryna & Veronika Drobakha. Piirros ja kuvasuunnittelu: Lisa Glybchenko.

Enkä koskaan osannut kuvitella, että auttaisin ukrainalaisia Tampereella 2022–2023. Eikä osallistujia tullut vain Tampereelta vaan myös esimerkiksi Vaasasta ja Jämsästä. Osa työpajoista sai tukea Operaatio Pirkanmaalta ja Tampereen kaupungilta.
 

Sain hiljattain päätökseen myös pohjoismais-ukrainalaisen aloitteen pohjalta syntyneen hankkeen, jonka tarkoituksena on luoda taidepohjaisia tukiohjelmia ukrainalaisille ja heidän isäntäyhteisöilleen Vaasassa ja Tampereella, Islannin Reykjavikissa sekä Ukrainan Kiovassa, Harkovassa ja Tšernivtsissä. Toimintaa tuki Pohjoismainen kulttuuripiste, ja ohjelmat houkuttelivat noin 250 osallistujaa. Palaute oli erittäin positiivista. Ohjelmassa painatettiin 390 taidekirjaa, ja niitä jaettiin Ukrainassa, Suomessa ja Islannissa. Myös uusia hankkeita toteutetaan jo.

Pöydällä lojuvia mustia värityskirjoja, joiden kannessa kukka keltaisessa pallossa ja teksti Color Up Peace Ukraine.
Color Up Peacen uusimmat värityskirjat. Kannen suunnittelu, taitto ja kuvitus: Lisa Glybchenko.

Työpajatoiminnasta on kasvanut uusia mahdollisuuksia auttaa ukrainalaisia ja yleisemminkin sodan kokeneita ihmisiä. Yhdessä digitaaliseen oppimiseen erikoistuneen Claned-yrityksen kanssa kehitämme työpajoista virtuaalista versiota, jotta yhä laajempi joukko voi osallistua niihin. Virtuaalityöpajoissa voi edetä omaan tahtiin ja valita kieleksi joko ukrainan tai englannin.

Kaikkien ponnistusten kohokohta on ollut nähdä työpajojen myönteinen vaikutus. Samalla olen voinut käyttää osaamistani ja lahjojani auttamiseen. Olen oppinut paljon ihmisiltä, joiden kanssa olen saanut työskennellä – heidän kokemuksestaan sekä siitä, miten elämä aloitetaan uudessa paikassa, jota he eivät valinneet ja josta he tietävät tuskin mitään.
 

Kokemukseeni perustuen kokosin listan siitä, miten ukrainalaisten tukemista kannattaisi jatkaa:

  • Luomalla työmahdollisuuksia, jotka eivät edellytä sujuvaa suomen kieltä
  • Mentoroimalla ukrainalaisia heitä kiinnostavista aiheista (esimerkiksi yrittäjyys tai kansalaisjärjestön hallinto) siitä, miten asia tehdään Suomessa, sillä se voi olla kovin erilaista kuin Ukrainassa
  • Luomalla tapoja yhteydenpidolle tilapäistä suojelua varten Suomessa olevien ja ukrainalaisen diasporan välille, sillä ihmiset saattavat olla hajallaan eri puolilla maata ja heidän on vaikea liikkua
  • Kysymällä ukrainalaisilta sekä Ukrainassa että maan ulkopuolella, millaista apua he tarvitsevat
  • Ymmärtämällä, että tuki Ukrainalle ja ukrainalaisille on olennaista jokaiselle, joka arvostaa vapautta.
Pitkähiuksinen nainen harmaassa villapaidassa ja silmälaseissa nojaa seinään, jossa on vaaleanpunaisia graffiteja.
Taiteilija Lisa Glybchenko on Krimiltä kotoisin oleva ukrainalainen tutkija ja Color Up Peace -startupin yrittäjä. Hän valmistelee Tampereen yliopistossa väitöskirjaa, jossa hän tutkii digitaalisia kuvia turvallisuutta rakentavina työkaluina. Hän on osallistunut syyskuussa 2023 pidettävän Tampereen sananvapaustapahtuman visuaalisen ilmeen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Vielä on yksi tärkeä asia: Ukrainalaiset Ukrainassa ja sen ulkopuolella tekevät samanaikaisesti myös merkittävää dekolonisaatiotyötä suojellakseen omaa kulttuuriaan. On tärkeää tehdä tilaa tällaiselle työlle ja tukea siihen liittyviä aloitteita ja keskustelua.

Lisätietoa Color Up Peacen toiminnasta saat Facebookista ja Instagramista.

facebook.com/coloruppeace

instagram.com/coloruppeace