”Apurahat helpottavat kaltaistemme pienten yhdistysten toimintaa,” Turun oopperataide ry:n tuottaja Katriina Virta kuvailee apurahojen merkitystä.

Turun oopperataide ry sai Varsinais-Suomen kulttuuurirahaston Urho Snellmanin rahastosta apurahaa vuonna 2010 Putkiremonttioopperan valmisteluun. Moderni ooppera kantaesitettiin Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Yhdistyksen toinen oopperaproduktio, Salapoliisiooppera sai ensi-iltansa tammikuussa 2014.

– Yhdistys ja Putkiremonttiooppera ovat monien yhteensattumien summa. Halusimme ystäväni Torsti Pirkkasen kanssa esittää jonkin hauskan dueton. Emme kuitenkaan löytäneet sopivaa teosta ja keksimme pyytää laivaston soittokunnassa työskentelevän Torstin kollegaa, säveltäjä Matti Laihoa säveltämään meille sellaisen, Katriina Virta kertoo.

Oopperaksi teos kasvoi Virran mukaan juuri Laihon ehdotuksesta.

– Samoihin aikoihin perustin Turun seudun musiikkiopistolle lapsikuoron osin innostaakseni omia lapsiani musiikkiharrastukseen. Olin jo aiemmin johtanut Turun oopperakuoroa, joka luontevasti tuli mukaan produktioomme. Putkiremonttiooppera siis toteutui pitkälti tuttavaverkoston yhteistyönä, Virta kiittelee.

Arkisen, tutun aiheen myötä tekijät halusivat tuoda oopperaa tunnetuksi uusille yleisöille. Putkiremontin oopperan aiheeksi keksi kirjailija Roope Lipasti, joka on ollut aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa alusta saakka.

– Putkiremonttiooppera keräsi yleisöön paljon ensikertalaisia. Aihe herätti kiinnostusta muun muassa LVI-alan yrityksissä, joilta saimme innostunutta palautetta vielä jälkikäteen, ja alalta oli suuri joukko katsomassa uuttakin oopperaamme, Virta iloitsee.

Laulaminen vei Virran mennessään

Tuottamisen lisäksi Virta laulaa oopperoissa solistina. Musiikki on ollut osa hänen elämäänsä aina. Pianoa hän on soittanut lapsesta saakka, 18-vuotiaana hän aloitti laulutunnit ja miltei saman tien heräsi halu tehdä laulamisesta ammatti. Leipätyökseen hän opettaa laulua ja johtaa kuoroja.

– Opettaminen on minulle tärkeää. On palkitsevaa, kun huomaa oppilaan kehittyvän ja löytävän sen hyvän olon, joka laulaessa tulee.

Turun oopperataideyhdistys tekee oopperoita lähes talkoovoimin, mistä Virta tuntee piston omatunnossaan.

– Kaikille produktioissa mukana oleville ammattilaisille tulisi pystyä maksamaan palkka tehdystä työstä. Taidealalla tulee usein vastaan tilanne, jossa ammattilaiset tekevät työtään lähes talkoohengessä. Rahaa on vähän, mutta halua ja intoa tehdä paljon, Virta harmittelee.

Apurahojen merkitys Turun oopperataide ry:lle ja vastaaville kulttuuritoimijoille on suuri. Talouden asettamista haasteista huolimatta yhdistyksellä ja Katriina Virralla on vahvasti suunta kohti tulevaa ja uusia hankkeita.

– Näissä produktioissa hauska yhdessä tekeminen on tärkeintä, ja samalla kehitymme kukin omalla alallamme. Innostunut yhteistyöhenki saa jaksamaan ja uskomaan uusiin hankkeisiin.

Viliina Tolvanen
Katriina Virtaa haastateltiin 22. tammikuuta 2014.