”Yrittäjyydessä mahtavinta on suunnittelun ja tekemisen vapaus. Voin työskennellä omien näkemysteni mukaan,” muotoilualan yrittäjä Olli Sallinen sanoo.

Tekstiilimuotoilija Olli Sallinen sai Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta puolivuotisen apurahan tekstiilimalliston suunnitteluun vuonna 2013. Sallinen on toinen osapuoli Saana ja Olli -nimisessä yrityksessä.

Saana ja Olli on turkulainen muotoilualan yritys, joka tekee ekologisia sisustustekstiilejä hampusta. Yritys sai alkunsa vuonna 2009, kun pariskunta Saana Sipillä ja Olli Sallinen osallistuivat Nuori Yrittäjä -ohjelmaan opiskellessaan Turun Taideakatemiassa tekstiilimuotoilua.

– Voitimme korkeakouluasteen valtakunnallisen Nuori Yrittäjä -palkinnon, mikä innosti jatkamaan yrittäjänä valmistumisen jälkeenkin. Omassa yrityksessä voimme tehdä itsemme näköisiä tuotteita, omien mieltymystemme ja toiveidemme mukaan. Meille tärkeitä arvoja ovat ekologisuus, kestävyys, kotimaisuus ja lähituotanto sekä koko prosessin avoimuus ja läpinäkyvyys, Sallinen kertoo.

Saana ja Ollin kaikki tuotteet tehdään sataprosenttisesta hampusta sen ekologisuuden ja kestävyyden vuoksi. Kankaat tulevat Romaniasta ja Unkarista, sillä korkealaatuista hamppukangasta ei valmisteta lähempänä. Alkuun pariskunta teki kaiken alusta loppuun itse, mutta toiminnan kasvaessa he ovat siirtäneet tuotannon lähialueen alan ammattilaisille. Tällä hetkellä kankaat painetaan Aitoossa ja tuotteet ommellaan Turussa ja Keikyässä.

– Pieniä tuottajia on alueella useita. Meille on tärkeää, että Suomessa säilyy myös tuotantoa, sillä taitavia tekijöitä on paljon. Käyttämällä kotimaisia lähialueen alihankkijoita voimme olla varmoja tuotteiden laadusta ja pystymme työllistämään paikallisia tuottajia. Jokaisessa tuotteessamme on kerrottu läpinäkyvästi sen valmistusprosessi.

Kotimaan lisäksi Saana ja Ollin jälleenmyyjiä on ulkomaillakin. Kansainvälisillä markkinoilla yritys pitää tärkeänä omien juurien ja tuotteiden valmistusympäristön tunnetuksi tekemistä.

– Pohjoisuus on erikoisuus, jota meidän kannattaa hyödyntää. Saana ja Ollille tärkeä vientimaa on Japani. Siellä tuotteiden kriteerit ovat korkealla niin laadullisesti kuin esteettisestikin, mikä sopii meille loistavasti. Samaten Yhdysvalloissa ollaan kiinnostuneita tuotteiden taustoista.

Yrittäjän arjessa luovalle työlle jää usein niukasti aikaa. Arjessa painottuvat toimistotyöt, markkinointi, myynti ja yhteydenpito alihankkijoihin. Nuori yrittäjäpariskunta on kuitenkin innoissaan saadessaan tehdä työtä omien periaatteidensa mukaan. Perustoiminta pitää itsensä pystyssä taloudellisesti, mutta apurahat antavat mahdollisuuden syventyä luovaan työhön.

– Hyvä suunnittelutyö tarvitsee rauhaa tehdä. Kun suunnittelutyö tehdään huolella, on lopputuloskin parempi, viimeistelty ja ennen kaikkea ajattomampi.

Turku on hyvä paikka elää

Olli Sallinen päätyi tekstiilimuotoilijaksi muutaman mutkan kautta. Kuvataideopettajien lapsena kaikenlainen taiteellinen toiminta ja käsillä tekeminen ovat aina olleet iso osa hänen elämäänsä.

– Lukion jälkeen kiinnostuin graafisesta suunnittelusta, jota opiskelinkin vuoden verran. Kaipasin kuitenkin jotakin konkreettisempaa käsillä tekemistä. Kävin serigrafiatekniikan kurssin, jonka opettaja oli valmistunut täältä Taideakatemian tekstiilimuotoilulinjalta. Innostuin ja hain opiskelemaan koulutusohjelmaan. Olen ensimmäinen ohjelmassa opiskellut mies.

Sallinen viihtyy Turussa niin yrittäjänä kuin asukkaanakin kaupungin vireän ruohonjuuritason kulttuuritoiminnan ansiosta.

– Turku on sopivan kokoinen kaupunki. Täällä samanhenkiset ihmiset löytävät toisensa, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne toisiaan ja piirit sekoittuvat. Pienet, tiiviit porukat klikkiytyvät helposti keskenään, mutta Turussa ilmapiiri on avoin ja tekemisen kulttuuri on positiivinen. Kaupungin kulttuuritarjonta on monipuolinen, ja asukkaille tarjotaan mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Viliina Tolvanen
Olli Sallista haastateltiin 15. tammikuuta 2014.