”Sain Varsinais-Suomen rahastosta apurahaa tutkimukseni kannalta keskeisissä vaiheissa: apurahojen turvin sain aloitettua ja viimeisteltyä työni,” kertoo tutkijatohtori Matti Näsi saamansa tuen merkityksestä.

Taloussosiologian oppiaineessa tutkijatohtorina työskentelevä Matti Näsi sai tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnallisia vaikutuksia tarkastelleeseen väitöskirjatyöhönsä apurahaa Varsinais-Suomen kulttuurirahaston Turun Sanomien rahastosta vuosina 2011 ja 2012.

Näsi ei missään vaiheessa suunnitellut ryhtyvänsä tutkijaksi, vaan ajautui tekemään väitöskirjaa tutkimusavustajan pestin myötä. Vastaavasti viime kesänä väiteltyään hän pääsi mukaan tutkimusprojektiin, jossa tarkastellaan Internetin vihapuhetta ja vihayhteisöjä.

– Opiskeluaikana ajattelin, että tutkijan työ on varmaan maailma tylsin työ. Valmistuttuani jäinkin tänne, kiinnostuin tutkimuksen tekemisestä ja huomasin pitäväni työstä. Oma osaaminen kehittyy ja tietoa karttuu koko ajan.
 
Väitöskirjassaan Näsi tarkastelee tieto- ja viestintäteknologian kehityksen vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan 1990-luvun lopusta 2010-luvulle. Hänen analyysinsa lähtökohtana ovat käyttäjien kokemukset ja suhtautuminen teknologiaan ja sen vaikutuksiin.

– Keskeisenä teemana tutkimuksessani on eriarvoisuus eri kanteilta katsottuna. Esimerkiksi uuden teknologian käytössä ikä on merkittävä erottava tekijä. Suuri osa niin sanotuista ei-käyttäjistä on vanhuksia, jotka ovat jääneet uudistusten myötä ulkopuolisiksi. Toisaalta Suomessa uusi teknologia otettiin hyvin vastaan jo varhaisessa vaiheessa, ja kaikkiaan uutta teknologiaa käytetään aktiivisesti ja laajasti.

Artikkeliväitöskirjan aihe on ajankohtainen, ja se koskettaa koko yhteiskuntaa. Näsin tutkimus on ensimmäisiä tieto- ja viestintätekniikan uudistumisen alkuvaiheita tarkastelleita tutkimuksia, ja se luo pohjaa tulevalle tutkimukselle.

Monipuolista ja kiinnostavaa työtä

Tulevaisuuden suunnitelmia tutkijalla ei suuremmin ole.

– Menen vuosi, tai kuukausi kerrallaan, kuten tähänkin asti. Nyt meneillään olevassa projektissa olen mukana vielä pari vuotta ja katson sitten, mitä tulee eteen – jäänkö tänne tutkijaksi vai lähdenkö töihin jonnekin aivan muualle. Olen viihtynyt täällä hyvin; työ on monitahoista, mielenkiintoista ja haastavaa, eräänlaista ongelmanratkaisua.

Tutkimustyön vastapainoksi Näsi rentoutuu elokuvien ja kirjojen parissa.

– Juuri lukemani George Orwellin Vuonna 1984 oli miellyttävä kokemus. Tykkään käydä myös valokuvanäyttelyissä, jostakin syystä valokuvat kiehtovat minua. Niihin on tallentunut pieniä hetkiä, jotka tulevat merkityksellisiksi ja puhuttelevat.

Viliina Tolvanen
Matti Näsiä haastateltiin 8. tammikuuta 2014.