Turkulainen kokoonpano Kuninkaantien muusikot sai vuonna 2010 Varsinais-Suomen kulttuurirahaston maakunnallisesti merkittävän hankkeen apurahan. Kuninkaantien muusikot rikastavat varsinaissuomalaista kulttuurielämää tuodessaan kulttuurikentälle vanhaa musiikkia. Sen konserttiohjelmisto on useimmiten sekä esiintyjille että yleisölle entuudestaan tuntematonta.

– Meillä on oma erikoisalamme: esitämme harvinaisia, pääasiassa barokkiajan teoksia, jotka ovat joko tuntemattomia tai harvoin esitettyjä. Viime vuosina konserteissamme on kuultu myös harvinaisia soittimia lasiharmonikasta kiinalaiseen hattuun, Yli-Jokipii kertoo.

Päätös perustaa Kuninkaantien muusikot syntyi, kun kapellimestari tapasi intendentti Sami Palsion. Yhteinen kiinnostuksen kohde, vanha musiikki, johti orkesteri- ja kuorokokoonpanon perustamiseen vuonna 2008.

– Konserttien taustalla on taiteellisen työn lisäksi paljon tutkimustyötä. Kuninkaantien muusikoissa teemme eräänlaista musiikkiarkeologiaa: etsimme kadoksissa olleita teoksia, kokoamme puuttuvia tietoja ja perehdymme esityskäytäntöihin. Myös taiteellinen työ poikkeaa siitä, mitä se on tutumpien teosten parissa, sillä muusikot joutuvat aiempien mallien puuttuessa miettimään, miten nuottia tulisi tulkita.
 
Musiikkiarkeologiaa Yli-Jokipii on harrastanut myös uudemman musiikin parissa.

– Järjestin Kampus sinfonietan (nykyisin Cllegium Musicum Turku) ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan kuoron (nykyisin Turun yliopiston kuoro) kanssa syksyllä 2007 konsertin, jossa esitimme kaksi Leevi Madetojan vuosikymmeniä kadoksissa ollutta kantaattia.

Tulevaisuuden suunnitelmia apurahojen turvin

Yli-Jokipii kertoo kasvaneensa musiikkielämään Turun tuomiokirkon poikakuorossa. Nykyisin hän työskentelee kuoronjohdon lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa. Väliin on mahtunut opintoja Turun yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa sekä kuorojen ja orkestereiden johtamista. Kuninkaantien muusikoiden lisäksi hän on ehtinyt perustaa myös opiskelijaorkesterin Turun yliopistolle.

Kuninkaantien muusikot on viiden toimintavuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa osana turkulaista kulttuurielämää. Yleisö on ottanut harvinaisuudet avosylin vastaan, mistä kertovat loppuunmyydyt konsertit.

– Konserttitulojen ohella apurahoilla on suuri rooli konserttien toteuttamisessa. Apurahojen turvin voimme tarjota muusikoille periodisoittimia ja mikä tärkeintä suunnitella ohjelmistoa pidemmällä tähtäimellä. Vuosi on lyhyt aika, kun soitin- ja teosharvinaisuuksia etsitään ympäri Eurooppaa.

– Peruskonserttitoiminta on hyvissä kantimissa. Tulevaisuudessa ajatuksena on laajentaa kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä ja yhteistyötä, jota on jonkin verran jo tehtykin. Tänä vuonna Taiteiden yön konserttimme solistiksi ja kapellimestariksi saapuu Sigiswald Kuijken, yksi Euroopan tunnetuimmista vanhan musiikin tekijöistä.

Musiikin tekemisen ohella Yli-Jokipii nauttii musiikista kuuntelemisesta, vaikka töiltä jää hänen mukaansa harmillisen vähän aikaa konserteissa käymiseen. Kaikkiaan kulttuuri näyttäytyy hänelle sekä taiteena että historiana.

– Taiteena se on läsnä koko ajan, arjessa se voi olla pieni yksittäinen hetki, joka tekee arkipäivästä erityisen. Toisaalta kulttuuri on historiallinen jatkumo, jossa meillä on oikeus olla mukana ja jota meillä on velvollisuus viedä eteenpäin.

Juuri tätä, eteenpäin viemistä, vanhan tuomista nykyiseen myös Kuninkaantien muusikot ovat tarjotessaan turkulaiseen kulttuurielämään uutta musiikkia, vaikka itse teokset ovatkin vanhoja.

Viliina Tolvanen
Markus Yli-Jokipiitä haastateltiin 6. tammikuuta 2014.