”Väitöstutkimukseni tavoitteena on löytää potilaiden syövänuusiutumisriskin merkkaajia, joiden avulla diagnosointi tarkentuu ja kliinistä työtä voidaan tehostaa”, kertoo Jutta Huvila.

Turun yliopistossa kohdun runko-osan syövästä väitöskirjaa tekevä Jutta Huvila on saanut tutkimukseensa apurahaa Varsinais-Suomen maakuntarahaston Perttelin Aaltosten rahastosta vuosina 2008 ja 2012.

Tutkimuksessaan Huvila etsii kohdun runko-osan syövän merkkaajia, joiden avulla voidaan tunnistaa taudin tyyppi ja siten kehittää ja täsmentää potilaiden hoitoa.

– Erilaiset syöpätyypit vaativat erilaista hoitoa. Syöpähoidossa etenkin uusiutumisriskin varhainen tunnistaminen on tärkeää.

Huvila aloitti väitöstutkimuksensa gynekologian alalla, mutta päätyikin tekemään sitä patologisesta näkökulmasta. Suunnitelma on matkan varrella muotoutunut sekä kiinnostuksen mukaan että käytännöllisistä syistä.

– Muutimme vuonna 2009 Uppsalaan mieheni työn perässä pariksi vuodeksi, joten minun täytyi muuttaa tutkimusasetelmaa niin, että pystyin tekemään sitä myös Uppsalassa. Tutkimuskohde pysyi samana, mutta tekniikka meni uusiksi.

Väitöstutkimuksessa ovat ajoittain eteen tulleet myös epäuskon hetket. Työvaiheita on paljon, ja prosessissa kaikki tuntuu tapahtuvan hitaasti. Myös elämäntilanteiden muutoksilla, perheen perustamisella ja Uppsalan vuosilla on ollut oma osuutensa Huvilan työn etenemiseen.

– Pienten lasten kanssa vieraaseen maahan muutto ei ollut helppoa. Lisäksi Turun yliopiston tohtorikoulutettavana minulla ei ollut virallista asemaa Uppsalan yliopistossa, joten tein tutkimusta yksin kotona, eikä minulla ollut työyhteisöä tukenani. Toisaalta Uppsalassa sain arvokasta kansainvälistä kokemusta ja yhteyksiä muihin tutkijoihin.

– Kokovuotisen apurahan turvin pystyin tekemään tutkimustani täyspäiväisesti Uppsalassa. Saadessani apurahan vuonna 2008 odotin kaksosia. Apurahalla on onneksi kolme vuotta nostoaikaa, joten sain sen hyödynnettyä Uppsalassa.

Tällä hetkellä patologiaan erikoistuvan lääkärin työnkuvaan yliopistolla kuuluu tutkimuksen lisäksi opetusta ja kliinistä työtä. Tulevaisuuden haaveissa Huvilalla on jatkaa tutkimustyön parissa.

Musiikkia tutkimuksen vastapainoksi

Huvila päätti hakea lukemaan lääketiedettä, sillä hän oli lukiossa kiinnostunut luonnontiedeaineista ja toisaalta lääkäriperheen lapsena ammatti ja tieteenala olivat hänelle tuttuja. Lääkärin ammatin vaihtoehdoksi musiikillisestikin lahjakas Huvila harkitsi musiikkia.

– Päätin kuitenkin pitää musiikin mieluummin harrastuksena kuin ammattina, ja uskon sen olevan parempi niin. Kaikkiaan musiikilla on ollut valtava merkitys elämässäni. Se muun muassa ohjasi koulunkäyntiäni: esimerkiksi lukion kävin neljässä vuodessa, koska musiikki vei niin paljon aikaa muilta opinnoilta.

Huvila on soittanut kontrabassoa yli kaksikymmentä vuotta. Nykyisin hän soittaa sitä Collegium Musicum Turku -orkesterissa ja tarpeen tullen myös Uppsalan yliopiston orkesterissa. Opiskeluaikanaan hän lauloi pitkään Turun yliopiston ylioppilaskunnan kuorossa, josta aviopuolisokin löytyi.

– Omia menoja on täytynyt karsia, kun aika kuluu lasten kulttuuriharrastusten parissa: vanhin soittaa trumpettia, kaksoset viulua ja selloa. Oopperaan suuntaamme mieheni kanssa aina, kun se on mahdollista, mikä lapsiperheessä on melko harvoin.

Viliina Tolvanen
Jutta Huvilaa haastateltiin 18. joulukuuta 2013.