Mikkelin kesäyliopiston tammikuussa 2003 käynnistämä tiedeseminaarien sarja, Mikkelin Akatemia, on menestystarina. Yleisö otti heti omakseen Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston tukeman vuosittaisen tapahtuman. Akatemia on foorumi, jossa rohkeat heitot, lennokkuus ja provokaatiotkin ovat toivottuja.

Tapahtuma sai alkunsa eräänlaisesta turhaumasta. Siitä, että kun ei ole yliopistoa, niin tuskin sitä kovin korkeaa ajatuksen lentoakaan voi täältä löytyä! Ryhdyttiin siis pohtimaan, mitä paitsi oli jääty ja päädyttiin nykyisen kaltaiseen kaikille avoimeen seminaariin. Ajatuksia ja keskustelua herättävä seminaari kerää vuosittain satoja tieteestä ja ajankohtaisten teemojen pohdiskelusta kiinnostuneita osallistujia. Akatemia on ajatusten seminaari, jossa eri alojen asiantuntijoiden puheenvuorot virittävät kuulijoiden ajattelua. Alustajat ovat tiede- ja taidemaailman osaajia, ajattelevia ja ajatuksia herättäviä keskustelun avaajia.

Jo kahdeksan Akatemiaa

Mikkelin oma tiedeseminaari sai heti lentävän lähdön kun Akatemialla lähdettiin vauhdittamaan yliopistokeskuksen istuttamista Mikkeliin. Niinpä ensimmäisen Akatemian aiheena olikin Sivistyksen sijainti. Pohdittiin yliopiston merkitystä ympäristölleen, niin elinkeino- ja kulttuurielämälle, koulutukselle ja oppineisuudelle, kuin henkiselle ilmapiirillekin. Miten käy kehitykselle ja kilpailukyvylle ilman tieteen ja osaamisen, luovuuden ja tutkimuksen sekä innovatiivisen toiminnan tyyssijaa - omaa yliopistoa? Paikalla oli tiedemaailman eturivin asiantuntijoita, esitelmät loistavia ja keskustelu lennokasta. Mikkelin Akatemia oli lyönyt itsensä läpi!

Tieteen ja filosofian kysymyksiä on pohdittu nyt jo kahdeksan Akatemian verran. Keskusteltu on luovuuden eri ulottuvuuksista, pohdittu antiikin maailmaa, tieteen syntyä, hyvää elämää ja myyttien maailmaa. Mieleenpainuvia hetkiä on koettu kun professori Esko Valtaoja ja emeritusprofessori Antti Eskola kohtasivat tieteen, uskonnon ja maailmankaikkeuden kysymysten äärellä. Niin ikään Aika -käsitteen pyörityksessä yleisö oli pyörryksissä filosofi Ilpo Halosen kysyessä "onko ajassa matkustaminen mahdollista"? Aika viestimissä, sen hurja nopeus viime vuosikymmeninä, tuli kouriintuntuvasti esiin professori Leif Åbergin nerokkaassa esityksessä istuttaa kehityksen virstanpylväät vuoden aikajanalle. Mykistävien kuvien edessä yleisö on ollut kuvataiteilijoiden Samuli Heimosen, Marjatta Tapiolan ja Tero Laaksosen kuvien äärellä.

Puheenaihe myös Mikkelin ulkopuolella

Akatemiaa on alusta asti rakennettu suurella kunnianhimolla - taivas korkealla, ylös kurottaen - vain parasta tarjoten.

Vuosittaisesta tapahtumasta on tullut puheenaihe kaikkialla missä ihmiset vain kohtaavat. Tuleva aihe kiinnostaa ja seminaarin valmistumista seurataan. Vakituinen kuulijakunta on pysynyt ja viesti on kiirinyt myös Mikkelin ulkopuolelle. Yhä useammin Akatemian penkillä istuu junan tuoma.

Akatemiasta on muotoutunut upea vuoden aloitus, jonka voima kantaa pitkälle kevääseen.

Mikkelissä 28.9.2010
Helena Sjöstedt