Cultural Curtains -club - tukea suomalaisen kulttuurin ymmärtämiseen

 

Uudenmaan rahaston Cultural Curtains Club -pilottiprojektissa testattiin vuonna 2016 kulttuuristen erityispiirteiden avaamista teatteriklovnerian avulla.

Projekti toteutettiin kahdessa vastaanottokeskuksessa Uudellamaalla. Sillä haluttiin paitsi parantaa suomalaisen kulttuurin lukutaitoa, myös tarjota turvapaikanhakijoille mielekästä toimintaa ja työtä uusmaalaisille taiteilijoille.  Iloa unohtamatta.

Cultural Curtains Club –projektin tavoitteena oli tuottaa ymmärryksen paikkoja, joiden pohjalta turvapaikanhakijat pystyisivät omien oivallustensa kautta ymmärtämään paremmin kulttuuriamme, esimerkiksi miesten ja naisten välisen kanssakäymisen koodistoja.

Klovnit käsittelivät ennalta sovittuja aihealueita ja nostivat esiin suomalaisia kulttuurisia piirteitä, jotka eroavat turvapaikanhakijoiden omista kulttuureista. Teatteriklovnit improvisoivat komedian ja tragedian välillä, ja monitasoisen kerrontatavan avulla oli mahdollista tutkia totuutta lukuisista lähtökohdista. Klubi-illoissa ja työpajoissa käytettiin lisäksi välineinä laulua, soittoa ja tarinankerrontaa. Tapahtumat olivat vuorovaikutteisia ja turvapaikanhakijat osallistuivat niihin aktiivisesti. Heille tarjottiin myös tilaisuus esiintyä itse ja opettaa klovneille jotain omille kulttuureilleen ominaista.

Projektin toteuttivat RedNoseCompanyn taiteilijat Niina Sillanpää, Nora Raikamo, Amira Khalifa ja Jari Virman. Projektia koordinoi Uudenmaan rahaston sihteeri Anu Aaltonen.