Taidetta ja matematiikkaa -hanke

Pohjois-Pohjanmaan rahaston syksyllä 2017 toteuttamassa hankkeessa avataan nuorille taiteen keinoin uusia matematiikan ulottuvuuksia ja herätetään kiinnostusta luonnontieteisiin.

Hanke on toteutettu Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo ry:n  taiteilijoille järjestämien työpajojen avuilla. Työpajoissa matematiikan ammattilainen Kari Peisa sekä taiteilijat ovat kohdanneet kevään ja kesän 2017 aikana ja keskustelleet matematiikan, luonnontieteen ja taiteen yhteydestä. Työpajojen innoittamina taiteilijat ovat luoneet koululaisille suunnatun työpajakokonaisuuden, joita järjestetään Muhoksen, Haapaveden, Pudasjärven ja Yli-Kiimingin yläkouluilla.

Yhtenä työpajan osana tullaan näkemään kaupunkitaiteilija Joonas Mikolan luoma Camera obscura- teltta, joka yhdistää luonnontieteen ja kuvataiteen. Koulujen pihoille tuodaan suuri Camera obscura, jonka sisälle oppilaat pääsevät tarkastelemaan ilmiöitä ja piirtämään kameraan heijastuvaa maisemakuvaa.

Kuvataidekasvattaja Ilona Juntura tuo työpajaan matemaattisen katuliitupiirroksen. Geometristen perusmuotojen, symmetrian ja peilautumisen käsitteiden sekä matematiikan välineiden avulla oppilaat luovat koulujen pihoille suuria jatkuvia teoksia.

Muusikko-näyttelijä Tuomas Kumpulainen yhdistää matematiikan musiikkiin sekä näytelmätaiteeseen. Osiossa tarkastellaan matematiikan yhteyttä laajemmin kulttuurin eri ilmiöihin ja kokeillaan äänifunktion toteutumista.

Voit katsoa toimintaa esittelevän videon täältä.