Sanataidekasvatusta päiväkotiin

Kaipaatko ideoita sanataidekasvatuksen toteuttamiseen päiväkotiryhmäsi kanssa? Nämä harjoitemateriaalit ovat syntyneet Oulussa ja Haapavedellä lukuvuonna 2011–2012 toteutetun Sanataidekasvatusta päiväkotiin -hankkeen yhteydessä. Sen tavoitteena oli etsiä keinoja päiväkotien sanataidekasvatuksen tukemiseen.

Hanke sai alkunsa Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahaston toimesta ja sen rahoittajana toimi Suomen Kulttuurirahasto. Se toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen ja Valveen sanataidekoulun kanssa.

Hankkeeseen osallistui yli 600 lasta ja 100 varhaiskasvattajaa 46 päiväkodista. Tavoitteena oli tarjota 5-6 -vuotiaille lapsille positiivisia kirjallisuuskokemuksia ja innostaa heitä keksimään ja kertomaan omia tarinoita. Samalla varhaiskasvattajille esiteltiin laadukasta ja uutta kotimaista lastenkirjallisuutta sekä vinkattiin erilaisia tapoja kirjallisuuden käsittelemiseen ja lasten oman keksimisen ja kertomisen tukemiseen. Kokonaistavoitteena oli löytää malli, jonka avulla päiväkotien sanataidekasvatusta voitaisiin tukea valtakunnallisesti.

Hankkeen ytimen muodostivat kiertävän sanataidekasvattajan päiväkodeissa pitämät työpajakokonaisuudet. Tällä sivulla olevat harjoitemateriaalit esittelevät viiden työpajan kokonaisuuden, jonka kuluessa tutustuttiin yhteen kotimaiseen kuvakirjaan, syvennettiin lukukokemusta erilaisilla harjoitteilla ja annettiin mielikuvituksen lentää. Kokonaisuudet on suunnattu 5-6-vuotiaille lapsille, mutta niitä voidaan soveltaa myös peruskoulun ensimmäisillä luokilla.

Sivulla olevat materiaalit ovat vapaasti ladattavissa.