Ryytipalsta

Pirkanmaan Kulttuurirahaston verkkopalsta julkaisee puheenvuoroja yleiskulttuurisista, maakunnallisista ja muista ajankohtaisista aiheista.

Uusia aiheita ja mielenkiintoisia kirjoittajia voi ehdottaa osoitteeseen: ryytipalsta@skr.fi

2018

Toukokuu 2018. Lasitaiteilija Alma Jantunen kertoo kirjoituksessaan Lasikomppania - eteenpäin! lasinpuhaltajan ammatin muutoksista ja ainutlaatuisesta Urjalan Nuutajärvellä sijaitsevasta lasikylästä, jonka historia ulottuu 225 vuoden päähän ja jonka tulevaisuuden visiot näyttävät nyt valoisilta.

Alma Jantunen on syntynyt Tampereella 1973 ja valmistunut lasialan artesaaniksi Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 1996. Hän on asunut ja työskennellyt Nuutajärvellä pysyvästi vuodesta 1999, jolloin hän perusti lasinpuhaltaja Johannes Rantasalon kanssa Lasisirkuksen. Siellä he työskentelevät edelleen. Jantunen työskentelee lasitaiteilijana ja puhaltaa lasia myös monille muille taiteilijoille ja muotoilijoille.

Tammikuu 2018. Taiteilija Tuula Lehtinen ottaa kirjoituksessaan Taiteen kielioppia II kantaa vapaan, ateljeessa tehtävän taiteen puolesta ja sitä vastaan, että taiteilijan on yhä useammin perusteltava työnsä merkitystä ja hyötyä eri kohderyhmille.

Tuula Lehtinen on tamperelainen kuvataiteilija, jonka pitkään uraan kuuluu museo- ja gallerianäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla, erityisesti muissa pohjoismaissa. Hänet tunnetaan lukuisista julkisista teoksista, joita löytyy mm. HAM:n wc-tiloista ja E18 -moottoritien varrelta Kymenlaaksosta sekä Tampereen Rantatunnelista. Hän on tamperelaisen Frei Zimmer -yrityksen toimitusjohtaja ja Pirkanmaan rahaston hoitokunnan ja Suomen Kulttuurirahaston hallintoneuvoston jäsen.

2017

Marraskuu 2017. Pirkanmaan rahaston hoitokunnan jäsen, Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen pohtii kirjoituksessaan Rohkeuden puolesta Kulttuurirahaston valtakunnallista ja paikallista vaikuttavuutta.

Elokuu 2017. Ympäristöönsä nähden Sääksmäellä ja Valkeakoskella oli rauhallista vuonna 1917. Silti paikkakuntalaisia kuoli sisällissodassa paljon, ja sodan musta varjo ulottuu nykyhetkeen saakka. Kirjoituksessaan Vihapuhe lietsoi väkivaltaa Sääksmäellä vuonna 1917 Leena Valkeapää kuvaa silloista kehitystä. Kirjoitus liittyy Valkeapään kokoamaan näyttelyyn, joka tarkastelee elämää vuonna 1917 Sääksmäellä ja Valkeakoskella tavallisen ihmisen näkökulmasta. Meillä 1917 -näyttely on esillä Myllysaaren museossa Valkeakoskella 1.10.2017 saakka.

Fil. tohtori Leena Valkeapää on Valkeakoskella Ritvalan kylässä asuva tutkija ja taidehistorian dosentti. Valkeapää on erikoistunut 1800-luvun jälkipuolen ja 1900-luvun alun kulttuurihistoriaan. Hänen aiheensa vaihtelevat keskiaikaisten kirkkojen restauroinnista kansallispukujen kehittymiseen. Valkeapää on myös kotiseututyöaktiivi, sydäntä lähellä ovat erityisesti Ritvalan helkajuhla ja Ritvalan kööri -kuoro.

Kesäkuu 2017. Pirkanmaan rahaston hoitokunnan jäsen, TUT Industry Professori Matti Sommarberg kertoo apurahaprosessista arvioijan silmin. Lue juttu tästä.

Toukokuu 2017. Säveltäjä Roope Mäenpää kuvaa kirjoituksessaan sitä, miten hän työskentelee ja miten syntyi Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston tilausteos Telki. Teoksen kantaesitys oli Pirkanmaan rahaston vuosijuhlassa 12.5.2017, ja sen esitti Pirkanmaan musiikkiopiston Sinfonietta johtajanaan Tiina Kaukinen. Lue juttu tästä.

Roope Mäenpää (s. 1990) on tamperelainen säveltäjä, joka työskentelee aktiivisesti myös muusikkona. Mäenpää on valmistunut säveltäjäksi Tampereen ammattikorkeakoulusta keväällä 2016. Hänen opettajinaan ovat toimineet muiden muassa Jouni Kaipainen ja Hannu Pohjannoro. Mäenpään tuotanto käsittää niin orkesterimusiikkia kuin kamarimusiikkia. Näiden lisäksi Mäenpää on työskennellyt säveltäjänä useissa teatteriproduktioissa sekä videoteoksissa. Tuotannon ytimessä on Mäenpään läheinen ja pohtiva suhde jousisoittimiin – tämä suhde on vain lämmennyt esimerkiksi kahden jousikvarteton sävellystyön myötä.

Huhtikuu 2017. Tanssija-koreografi Anniina Kumpuniemi kertoo Tanssiteatteri MD:n juhlavuoden pääteoksesta Loopit, jonka koreografia on Tero Saarisen valmistama. Lue juttu tästä.

Tanssiteatteri MD on Tampereella toimiva kymmenhenkinen ryhmä, johon kuuluu kuusi tanssija-koreografia Suvi Eloranta, Elina Jakowleva, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl sekä valomestari Sari Mayer, ääniteknikko Henri Puolitaival, myyntisihteeri Paula Haajanen ja teatterisihteeri Hanna Romo. MD syntyi vuonna 1997, kun tanssiteatterit Mobita (1972–) ja Dansco (1988–) yhdistyivät. Vuosittain ohjelmistossa on noin 10 eri teosta ja 1–3 ensi-iltaa lapsille, nuorille ja aikuisyleisöille. Tanssiteatteri MD on toteuttanut kaikkiaan 70 tanssiteosta yhteensä 34 oman tai vierailevan koreografin ja teatteriohjaajan kanssa. Viime vuoden loppuun mennessä MD:n teokset ovat keränneet yhteensä 234 990 katsojaa.

Helmikuu 2017. Viime vuosi oli tekoälyjen suuri vuosi, ja ne oppivat tekemään asioita, joita on aiemmin pidetty mahdollisina vain ihmisille. Mutta voivatko tekoälyt kehittyä aidosti luoviksi ja innovatiivisiksi? Voiko tekoälystä tulla säveltäjä, jonka teokset hivelevät korviamme? Näitä kysymyksiä pohtii kirjoituksessaan Otto Pulkkinen.

Fil. tohtori Otto Pulkkinen (s. 1976) on fyysikko ja muusikko. Hän on tutkinut tilastollista fysiikkaa ja biofysiikkaa saksalaisissa ja suomalaisissa yliopistoissa. Kesällä 2016 hän aloitti Tampereen teknillisellä yliopistolla uuden tutkimusohjelman Musiikki, muisti ja koneäly. Pulkkisen mietteitä musiikista ja sen tutkimuksesta sekä tekoälyistä voi lukea lisää hänen blogistaan osoitteessa http://ottoipulkkinen.wix.com/madscience.

Tammikuu 2017. Uusi vuosi on tuonut Tampereelle uuden kansainvälisen kamarimusiikkitapahtuman, jossa uppoudutaan kauneimpiin musiikkiteoksiin ja erilaisiin hyvinvointiteemoihin. 19. tammikuuta alkavasta Tampere Chamber Music -festivaalista kertoo Heini Kärkkäinen.

Heini Kärkkäinen on pianotaiteilija, Tampereen ammattikorkeakoulun pianonsoiton yliopettaja sekä Tampere Chamber Music -festivaalin taiteellinen johtaja. Jo suunnitellessaan ensimmäistä festivaalia hän halusi tehdä musiikkia ja hyvinvointia yhdistävästä tapahtumasta vuosittaisen.

2016

Joulukuu 2016. Elina Tiainen on kirjoittanut joulutervehdyksen, joka vie meidät tunnetun kuvittajamme Rudolf Koivun luomiin menneisiin ja edelleen niin rakastettuihin tunnelmiin.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Elina Tiainen on ohjannut teatteria varsinkin nuorten parissa ja koordinoinut useita kulttuuriproduktioita. Hän uskoo, että hänen kohtaamisensa Rudolf Koivun kanssa ei ole ollut sattumaa, sillä Rudolf Koivun tavoin hänkin on syntynyt jouluaattona.

2014

Elokuun 2014 Ryytipalsta käsittelee teatterin murrosta nykypäivän sähköisellä aikakaudella. Lue Reino Braggen kirjoitus Nuotiopiiri ja sosiaalinen media.

Kirjoittaja, fil.maisteri, teatterinjohtaja Reino Bragge (s. 1956) on Tampereen Teatterin johtaja. Hän on toiminut teatterinjohtajana myös Jyväskylän kaupunginteatterissa, Porin Teatterissa ja Joensuun kaupunginteatterissa.

Vuoden 2014 ensimmäinen Ryytipalstan kirjoitus pohtii pohjoisen arjen karua ja kaunista kulttuuria. Lue Päivi Mehtosen kirjoitus Kulttuuri on karua.

Kirjoittaja Päivi Mehtonen on kirjallisuustieteen dosentti ja Pirkanmaan Kulttuurirahaston hoitokunnan jäsen.

2013

Lokakuun 2013 Ryytipalsta kertoo Kulttuuriosuuskunta Uulun musiikkiprojektista, joka oli suunnattu vastaanottokeskuksessa asuville lapsille ja nuorille. Lue Petra Käpin kirjoitus Sukellus suomalaisuuteen.

Fil. maisteri, etnomusikologi Petra Käppi työskentelee Kulttuuriosuuskunta Uulussa erityisaloinaan brasilialainen ja itäafrikalainen tanssi ja musiikki.

Vuoden 2013 ensimmäisessä kolumnissa pohditaan mm. millaisessa tilassa olet viimeksi oppinut jotakin mieleenpainuvaa tai poikennut jonnekin sisään vain siksi, että paikan ulkonäkö tai sisältö houkutteli? Lue Olli Niemen haastattelu Vuorovaikutteiset tilat koukuttavat oppimaan.

Kangasalalta kotoisin oleva dosentti, tekniikan tohtori Olli Niemi koordinoi Oppimisen tilat -tutkimusta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ssä.

2012

Pirkanmaan rahaston 50-vuotisjuhlavuoden kieli ja arvot - teema käsittelee toukokuussa 2012 taiteen kieltä. Lue Ossi Somman haastattelu Koko maailma ja kuvan kieli.

Professori Ossi Somma (s. 1926 Pohjois-Pirkkala) on Siurossa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä ja ympäristötaiteija, joka pyrkii taiteellaan herättämään ajatuksia ja näin vaikuttamaan yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Ossi Somman veistospuisto sijaitsee Siurossa, Penttilän entisellä koululla, jossa myös tämän päivän koululaiset pääsevät tutustumaan Somman taiteeseen.
 

Vuoden 2012 ensimmäinen kolumni jatkaa Pirkanmaan rahaston lokakuussa alkaneen 50-vuotisjuhlavuoden Kieli ja arvot -teemaa. Lue filosofian tohtori Liisa Mustanojan kolumni Mitä murre kertoo puhujastaan?

Fil. tohtori Liisa Mustanoja (s. 1978) on puhekielen tutkija ja suomen kielen yliopistonlehtori Tampereen yliopiston Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikössä. Hänen erityisalojaan ovat sosiolingvistinen reaaliaikatutkimus, yksilön puhekielen muuttuminen ja Tampereen nykymurre.

2011

Lokakuun 2011 ryytipalstan kirjoittaja on Aamulehden kulttuuritoimittaja Erik Ahonen.
Lue hänen kirjoituksensa Tähän tasan 36 merkin vetävä otsikko.

Toukokuun 2011 ryytipalstalainen on toimitusjohtaja Jyrki Liljeroos. Lue hänen kirjoituksensa Lääketutkimus tuo terveyttä ja hyvinvointia.

Jyrki Liljeroos on toiminut 30 vuotta lääketeollisuuden johtotehtävissä ja vuodesta 1997 lähtien Santen Oy:n toimitusjohtajana ja Santenin Euroopan-johtajana. Hänellä on lukuisia sekä kotimaisten että ulkomaisten terveydenhuoltoalan yhtiöiden hallitusjäsenyyksiä. Lisäksi hän toimii Pirkanmaan Sydänpiirin hallituksen puheenjohtajana, Lääketeollisuus ry:n ja Kemianteollisuus ry:n hallituksissa, Hallituspartnerit ry:n hallituksessa sekä Tampereen kauppakamarin ja EK:n luottamustehtävissä. Koulutukseltaan Liljeroos on ekonomi.

Vuoden 2011 ensimmäisen ryytipalstan kirjoittaja on fil. maisteri Raija-Liisa Seilo. Lue hänen kirjoituksensa Kulttuuripääkaupunki, kulttuuri ja taide.

F il. maisteri Raija-Liisa Seilo on työskennellyt koko tähänastisen työuransa teatteritaiteen parissa. Vuodesta 2007 hän on toiminut johtajana Turun Kaupunginteatterissa, mihin hän siirtyi Tampereen Teatterikesä ry:n toiminnanjohtajan paikalta. Raija-Liisa Seilo on osallistunut aktiivisesti alan toimintaan myös kansainvälisesti ja ollut järjestämässä kymmeniä esittävän taiteen kotimaisia ja kansainvälisiä festivaaleja ja tapahtumia.

2010

Lokakuun 2010 palstalainen on fil. tohtori Frans Mäyrä. Lue hänen kirjoituksensa Kehittyvän pelikulttuurin kahdet kasvot.

Fil. tohtori Frans Mäyrä toimii digitaalisen kulttuurin ja pelitutkimuksen professorina Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laitoksella. Häntä kiinnostavat pelikokemuksen luonne, peli- ja nettikulttuurit sekä erityisesti fantasia ja roolipelit - teknologiasta ja välineestä riippumatta.

Toukokuun 2010 palstalainen oli terveydenhoitaja Maarit Tammisto. Lue hänen kirjoituksensa Ikääntyminen ei ole iästä kiinni.

Maarit Tammisto on tamperelaisen vapaaehtoisen vanhustyön keskus Mummon
Kammarin toiminnanjohtaja.

Tammikuun 2010 palstalainen oli päätoimittaja Hannu Olkinuora. Lue hänen kirjoituksensa Kritiikkiä kritiikittä.

2009

Marraskuun 2009 palstalainen oli muusikko ja pedagogi Debra Gomez-Tapio. Lue hänen haastattelunsa "Taidemusiikin freelancerina Suomessa".

Newyorkilaissyntyinen, Suomessa vuodesta 1992 vakituisesti asuva muusikko, pedagogi Debra Gomez-Tapio on suorittanut musiikin perusopinnot, Master of Fine Arts -tutkinnon Sarah Lawrence Collegessa New Yorkissa ja opiskellut sitten Fullbright-stipendiaattina vanhan musiikin mekassa Schola Cantorum Basiliensissä Sveitsissä. Hänen erityisalaansa ovat keskiajan ja renessanssin musiikki, instrumentteina harput ja laulu sekä kuoronjohto ja musiikkipedagogiikka. Taiteilija asuu Lempäälässä.

Toukokuun 2009 palstalainen oli
fil. tohtori Lassi Saressalo. Lue hänen kirjoituksensa "Kulttuuriympäristö sinunkin asiasi".

Lassi Saressalo on Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja ja Turun yliopiston folkloristiikan dosentti. Saressalo asuu Tampereen Pispalassa.

Helmikuun 2009 palstalainen oli
professori Matti Sintonen. Lue hänen kirjoituksensa "Mitä hyötyä kulttuurista?"

Matti Sintonen (s. 1951) on teoreettisen filosofian määräaikainen professori Helsingin yliopiston filosofian laitoksella ja filosofian professori Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitoksella. Hänen erikoisalansa ovat tieteenfilosofia, yhteiskuntatieteiden filosofia, biologian filosofia ja tietoteoria. Sintonen on Suomen Kulttuurirahaston Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Kannatusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja sekä Pirkanmaan rahaston hoitokunnan jäsen.