Turvallinen maa

Turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten yhteinen teatteriesitys oikeista tarinoista ja todellisista tilanteista (2016)

Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto käynnisti turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön kohtaamisia edistävän Turvallinen maa – hankkeen syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena oli lisätä tarinoiden avulla yhteistä ymmärrystä ja kontakteja Kymenlaaksoon sijoitettujen turvapaikanhakijoiden ja maakunnan asukkaiden välille.

Teatteriesitys toteutettiin Kouvolassa olevan Monikulttuurikeskus Saagan sekä Kotkassa sijaitsevan Monikulttuurisen toimintakeskus Myllyn yhteisproduktiona. Esityksen ohjasi Piia Kleimola Kuusankoskelta. Tekniikasta ja muusta ylöspanosta vastasi Kleimolan luotsaama Voimateatteri. Turvallinen maa -hanketta hallinnoi Toimintavoima Oy.

Turvallinen maa – esityksen ensi-ilta oli YK:n ihmisoikeuksien julistuksen vuosipäivänä lauantaina 10.12.2016 Kouvolassa. Tällöin esitys nähtiin Saagan ja toimintaryhmä Herää!n tapahtumapäivän seminaariosuuden päätteeksi. Kouvolassa, Kuusankoskella sijaitsevalla Taideruukilla esityksiä oli joulukuun aikana viisi. Esitykset jatkuivat helmikuussa 2017 neljällä esityskerralla Kotkassa, Karhulassa sijaitsevassa Kulttuuritalo Kyminsuussa. Katsomot olivat täynnä. Produktio keräsi 1400 katsojaa.

Esityksen työryhmässä oli mukana kolmisenkymmentä turvapaikanhakijaa Irakista, Syyriasta ja Afganistanista sekä produktiosta kiinnostuneita suomalaisia. Aikaisempaa teatterikokemusta ei vaadittu. Lähtökohta oli myös se, että jokainen käyttää omaa äidinkieltään. Esityksen kollektiiviset osiot laadittiin devising-menetelmällä, työryhmälähtöisesti.  Lähtökohtana oli arvostava kohtaaminen ja tavoite etsiä asioita mitkä meissä kaikissa erilaisista lähtökohdista tulleista ovat samoja, kaikkia yhdistäviä.

Kuva: Aimal Hakimi