Millainen minun Suomeni on?

Etelä-Savon rahaston Satakiri-ilmaisukilpailu (2017) selvittää lasten ja nuorten ajatuksia satavuotiaasta Suomesta.

”Suomen itsenäisyyden 50-juhlavuoden kunniaksi julkaistiin vuonna 1968 teos nimeltä Juhlavuoden itsenäisyysaineita, sata parasta, sata hupaisinta. Teoksessa toivat näkemyksiään julki Suomen lapset ja nuoret kansakoulun alaluokilta aina lukioon, ammattikouluihin ja opistoihin asti. Varsin kattava ja moniääninen ajankuva siis”, kertoo Etelä-Savon rahaston hoitokunnan jäsen, kirjailija Reijo Honkonen. ”Mukana on tuttujakin nimiä, mm. lukiolaiset Pirkko Saisio ja Esko Valtaoja sekä Etelä-Savon rahaston hoitokunnan jäsen Yrjö Niskanen, joka oli kymmenvuotias pojannaskali. Suurin pelonaihe tuolloin näytti olevan sota, iloa tuottivat neljä vuodenaikaa sekä leikit ja letut.”

Millainen on tämän päivä lasten ja nuorten Suomi? Etelä-Savon rahasto on käynnistänyt elokuussa kaikki Etelä-Savon kouluasteet alakoulusta toisen asteen kouluihin läpileikkaavan Satakiri-ilmaisukilpailun, jonka teemana on minun Suomeni, suomalaisuuden monet muodot.  Se on avoin kaikille 7-19-vuotiaille eteläsavolaisille lapsille ja nuorille, ja siihen voi osallistua joko yksilö- tai ryhmätyöllä. Kilpailussa voi kertoa mitä tahansa taiteen muotoa käyttäen omasta Suomestaan. Kilpailutyöt tallennetaan www.satakiri.fi –sivustolle, jossa ne ovat kilpailun jälkeen vapaasti katsottavissa. Aikaa osallistumiseen on 31.10.2017 saakka.  

Kilpailussa palkitaan jokaisen ikäsarjan voittaneet yksilö- ja ryhmätyöt. Voittajat kutsutaan 1.12. järjestettävään palkintojenjakotilaisuuteen Mikkelin kaupunginkirjastoon, jossa on luvassa muun muassa kilpailun kummina toimivan Mikkelin Poikateatterin tilaisuutta varten tekemä esitys

Mikkelin Poikateatteri kutsuu nuoria mukaan videollaan seuraavasti: ”Minun Suomeni on sellainen, jossa ihmiset hymyilevät. Jossa kaikki osaa ottaa rennosti. Minun Suomessani saa sanoa sanottavansa. Ja vaikka välillä tuntuu, että viestit eivät mene perille, niin kyllä ne joku kuulee. Täällä jokainen saa ilmaista itseään. Täällä saat katsoa maailmaa uteliaana. Minun Suomessani poliitikot puhuvat selkokieltä. Toivon, ettei kukaan joutuisi olemaan yksin. Miltä sinun Suomesi näyttää? Piirrä, maalaa tai kuvaa se. Laula tai soita se. Lausu se. Minun Suomellani on kaunis kieli, käytetään sitä.”

Kilpailun käytännön toteutuksesta vastaa Mikkelin kaupunginkirjasto – Etelä-Savon maakuntakirjasto. Hanketyöntekijänä toimii Riia Marttinen. Tuomaristoon kuuluvat ohjaaja Jesse Haaja, Poikateatterin ohjaaja Joonas Veijanen, läänintaiteilija Susanna Kolehmainen ja kirjailija Reijo Honkonen.

www.satakiri.fi