Suomen Kulttuurirahasto perusti vuonna 1979 luennon kunniaesimiehensä, professori Yrjö Reenpään (1894–1976) elämäntyön kunnioittamiseksi. Luentojen tarkoituksena on esitellä merkittävää tutkimusta ja rikastuttaa tiede- ja kulttuurikeskustelua ja luennoitsijat ovat alansa arvostetuimpia ulkomaisia tutkijoita.

Suomen Kulttuurirahasto perusti 40 vuotta täyttäessään vuonna 1979 luennon kunniaesimiehensä, professori Yrjö Reenpään Suomen tiede- ja taide-elämän hyväksi tekemän elämäntyön kunnioittamiseksi. Alun perin luennot olivat täysin Kulttuurirahaston järjestämiä, mutta vuoden 2008 jälkeen luennot muutettiin haettavaksi apurahaksi Yrjö Reenpään nimeä kantavan vierailun järjestämiseen. Tätä apurahaa voivat hakea kaikki yliopistojen laitokset.

Reenpää-luentoja on tähän mennessä järjestetty 16. Luentojen tarkoituksena on esitellä merkittävää tutkimusta ja rikastuttaa tiede- ja kulttuurikeskustelua. Luennoitsijat ovat alansa arvostetuimpia ulkomaisia tutkijoita. Luennoissa on alunperin ollut luonnontieteellinen painotus, mutta hakijatahoina voivat nykyisin olla kaikkien tieteenalojen laitokset. Luennot ovat kaikille avoimia. Luennoitsijalle luovutetaan Wäinö Aaltosen suunnittelema Yrjö Reenpää -mitali.

Viimeisin Yrjö Reenpää -luento järjestettiin 6.5.2015. Tuolloin luennoi maailmankuulu paleoantropologi Richard Leakey otsikolla 50 years of African origins as both researcher and observer.

Fysiologian professori ja kulttuurivaikuttaja Yrjö Reenpää (1894-1976) toimi Suomen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana 1937-1953, sen jälkeen rahaston hallintoneuvoston esimiehenä vuoteen 1968 asti, jolloin hänet nimitettiin Suomen Kulttuurirahaston kunniaesimieheksi.