Etelä-Savon rahaston kulttuuripalkinto myönnettiin vuosijuhlassa 17.5.2017 'kulttuurin puolustajalle, taiteen tulisielulle'.

Musiikki on ollut intohimo jo nuoruusvuosista lähtien 1960 syntyneelle, pääkaupunkiseudulla opintiensä käyneelle ja Hyvinkään keskustan lukiosta 1979 ylioppilaaksi kirjoittaneelle Riitta-Leena Lempinen-Vesalle. Taitavan ja motivoituneen soitonopiskelijan taidot karttuivat varsin ripeään tahtiin ja Riitta-Leena soitti 11-vuotiaana Hyvinkään orkesterissa ensimmäistä kertaa sinfoniaa. Soittajan ura jatkui myöhemmin monipuolisena, mm. Hyvinkään orkesterin soolosellistinä Riitta-Leena Lempinen-Vesa soitti kymmenen vuotta.

Soittamisesta ei kuitenkaan tullut ammattia. Lempinen-Vesa aloitti opinnot Helsingin yliopistossa valmistuen filosofian maisteriksi 1993 pääaineena germaaninen filologia ja sivuaineina tiedotusoppi ja teoreettinen filosofia. Ote musiikkiin ja soittamiseen pysyi vahvana akateemisten opintojen paineessa. Opintojensa ohella Riitta-Leena opetti sellonsoittoa musiikkiopistossa sivutoimisena yhteensä 11 vuotta.

Toimittajanura alkoi 80-luvun alkupuolella Hyvinkään Sanomissa, jossa Riitta-Leena oli ensin kulttuuri- ja viikonvaihdeavustajana, sitten kesätoimittajana, uutistoimittajana ja lopulta kulttuurivastaavana uutistoimittajana. Oma vahva musiikkitausta verkostoineen antoi vankan tietopohjan toimittajantyöhön. Etelä-Savossa ilmestyvän sanomalehti Itä-Savon kulttuuritoimittajana Lempinen-Vesa on ollut helmikuusta 1988 lähtien.

– Paikallisen tekemisen esille tuominen on minulle lähes kutsumus. Lehden pitää herätellä ihmisiä seuraamaan ja katsomaan oman alueen tarjontaa, näyttää, että täälläkin osataan ja että täälläkin on taide-elämää, Lempinen-Vesa toteaa.

Arviointien ehdottomaksi kuninkuuslajiksi Lempinen-Vesa nimittää oopperan. Savonlinnan Oopperajuhlien ja muiden kansainvälisten tapahtumien myötä Lempinen-Vesa on päässyt haastattelemaan Suomen ja maailman huippuja taiteen eri aloilta.

– Jokainen haastateltava on yhtä tärkeä, harrastajasta maailman huippuihin. Elämäntarinat, ajatukset ja tunteet teosten takana ovat juttujen moottori. Aihetta pitää kääntää ja haastattelua jatkaa, kunnes löytyy se mielenkiintoinen asia, joka herättää kirjoittajan tunteen, kertoo satoja, ellei jopa tuhansia taiteilijahaastatteluja, kulttuuriaiheisia uutisia, ilmiöjuttuja, reportaaseja, kolumneja, pääkirjoituksia ja arvioita kirjoittanut Lempinen-Vesa.

Maakunnan ja erityisesti Savonlinnan kulttuurielämässä hän on tiedonvälittäjän roolin lisäksi myös itse aktiivinen toimija. Hän on ollut mm. Savonlinnan Soitannollinen Seura ry:n puheenjohtaja yhdistyksen 1998 perustamisesta saakka. Lempinen-Vesa on myös perehtynyt draamakirjoittamiseen ja kirjoittanut useita näytelmiä, librettoja ja tanssisadun. Arkea Riitta-Leena Lempinen-Vesan kanssa jakaa puoliso, kolme lasta ja kaksi kissaa. Rentoutuminen sujuu parhaiten sieni- ja marjametsässä.

 

Lisätiedot:

Etelä-Savon rahaston asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä, etunimi.sukunimi@skr.fi