Ainutlaatuinen Taidetestaajat-hanke vie kolmen lukuvuoden ajan kaikki Suomen 8.-luokkalaiset taidevierailuille. Koko kulttuurihankkeen ensimmäiset matkat tehdään syyskuun alussa.

– Tämä voi olla maailmassakin aivan ainutlaatuista. En ole koskaan kuullut vastaavassa laajuudessa mistään samanlaisesta, Teatteritieteen professori Hanna Korsberg Helsingin yliopistosta kommentoi Taidetestaajat-suurhanketta.

Taidetestaajissa on ensimmäisenä lukuvuonna mukana yli 99 prosenttia Suomen 8.-luokkalaisista. Hankkeessa pyritään voittamaan kaikki osallistumisen esteet, jotta nuoret voivat osallistua esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta. Pisimmän matkan, noin 1300 kilometriä, tekevät Inarin Sevettijärven koulun oppilaat.

– Haluamme tuoda kaikki kahdeksasluokkalaiset taiteen äärelle. Erilaiset oppijat pääsevät osallistumaan tasa-arvoisesti, kertoo Taidetestaajien vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Liitto koordinoi hanketta, jonka rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Taidetestaajat liikkeelle 4. syyskuuta

Taidetestaajissa 19 lastenkulttuurikeskusten aluekoordinaattoria ympäri Suomea työskentelee yhdessä koulujen, taideorganisaatioiden ja liikennöintiyhtiöiden kanssa. Koulut saavat ilmaiset matkat ja pääsyliput sekä valmiit matkasuunnitelmat.

Hanna Korsberg huomauttaa aikuisten usein miettivän, mitä nuoret ajattelevat ja miten heidät saataisiin kiinnostumaan kulttuurista.

– Nyt on mahdollista ottaa siitä selvää – kyse on vain koulujen aktiivisuudesta. Taidetestaajissa ratkaistaan koulujen puolesta hankalat matkanjärjestelyt ja taidevierailun hinta, eikä luokkien tarvitse kuin lähteä liikkeelle.

Kaikki taidetestaajat tekevät yhden vierailun lähialueellaan ja yhden pääkaupunkiseudulle – tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. Ensimmäiset luokat lähtevät liikkeelle 4. syyskuuta, jolloin Kontiolahden koulun 8A ja 8B vierailevat Joensuun taidemuseossa Onnissa. Valtakunnalliset vierailut alkavat 12. syyskuuta, jolloin nykytaiteen museo Kiasma vastaanottaa oppilaita Lapista, Kainuusta ja Pirkanmaalta.

Koko Suomi voi seurata

Vierailujen jälkeen 8.-luokkalaiset arvioivat kokemuksensa nettiselaimessa toimivalla sovelluksella. Nuorten taidekriitikoiden mielipiteitä pääsee seuraamaan koko Suomi. Ensimmäiset arviot paljastetaan osoitteessa www.taidetestaajat.fi lokakuussa ja jatkossa arviot tulevat sivustolle sitä mukaa kun taidevierailuja tehdään.

– Taiteesta puhumiseen on Suomessa perinteisesti liitetty soveltuva koulutus ja arvovaltaa. Nyt kriitikon rooli tarjotaan nuorille, Anu-Maarit Moilanen selittää.

– Nuorilla on jo esimerkiksi urheilussa ja politiikassa väyliä vaikuttaa. Taiteessa väylää ei vielä ole, joten Taidetestaajat-hanke voi kehittää kulttuurin kenttää.

Uusien katsojien saaminen saleihin on esimerkiksi teattereille elinehto. 15-vuotiaista taidetestaajista voi tulla katsojia yli puolen vuosisadan ajaksi.

– Kun nuoriin satsataan, kerrannaisvaikutukset tulevaisuudessa voivat olla vaikka mitä, Korsberg sanoo.

– Suomi on tieteellä ja taiteella rakennettu. Taiteessa on kiteytetyssä muodossa identiteettimme: keitä me olemme, mihin me olemme menossa ja mitä me itsestämme ajattelemme matkan varrella. Parhaimmillaan Taidetestaajien kautta syntyy keskustelua siitä, mitkä asiat nyt koetaan merkityksellisiksi ja tärkeiksi, professori pohtii.

Tietoa Taidetestaajista

Budjetti 15–20 miljoonaa euroa.

Kolmen lukuvuoden aikana noin 200 000 taidetestaajaa. Ensimmäisenä lukuvuonna 2017–2018 yli 64 000 taidetestaajaa, joista oppilaita lähes 59 000.

Ensimmäisenä lukuvuonna noin 130 000 vierailua, joista syyskuun aikana noin 10 000.

Yli 3300 luokkaa noin 780 yläkoulusta ilmoittautunut mukaan.

 

Lisätietoja:

Taidetestaajat-hankkeen vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, etunimi.sukunimi@taidetestaajat.fi

Taidetestaajat-hankkeen viestinnän suunnittelija Emilia Särkiniemi, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, etunimi.sukunimi@lastenkulttuuri.fi

Oman alueesi aluekoordinaattori voi kertoa alueen koulujen vierailuaikataulut: www.taidetestaajat.fi