Takaisin artikkelilistaukseen
Taidekoti Kirpilä
Taidekoti Kirpilän kesänäyttely paljastaa teosten taakse kätkeytyvät kuvat
17.5.2018

”Kätketyt kuvat – Taidekoti Kirpilän kaksipuoliset kankaat” asettaa näkyville yleisön harvoin näkemiä maalauskankaiden toisille puolille tehtyjä maalauksia, jotka on unohdettu tai hylätty jostakin syystä. Miksi taustapuoli on hylätty, sitä voimme jälkikäteen vain arvailla.

Taustapuoli teoksesta "Poika" (William Lönnberg, 1910-luku). Taidekoti Kirpilä. Kuva: Harri Tahvanainen.

- Todennäköisin syy lienee yksinkertaisesti taiteilijan tyytymättömyys lopputulokseen, museonjohtaja Johanna Ruohonen pohtii.

1900-luvun alkupuoliskolla taiteilijat käyttivät kankaista usein kummatkin puolet, koska materiaalit olivat kalliita ja vaikeasti saatavissa. Jo työstettyä kangasta ei kannattanut heittää hukkaan, jos toinen puoli vain oli edelleen käyttökunnossa.

Kaikkiaan Kirpilän kokoelmassa on parikymmentä kaksipuolista teosta. Keräilijä Juhani Kirpilän (1931–1988) suosima ajanjakso näkyy myös hänen hankkimiensa kaksipuolisten teosten määrässä.

- Ripustuksemme näyttää museokävijöille maalauksia, joita taiteilija ei ollut lopullisiksi teoksiksi ja siten katsottavaksi tarkoittanut. Toivomme ripustuksen kulttuurihistoriallisen kiinnostavuuden kuitenkin hyvittävän tämän taiteilijoita kohtaan kenties epäreilun valintamme, Ruohonen kuvailee.

Taustapuoli teoksesta "Makaava alaston nainen (Kaarina)" (Yrjö Saarinen, 1948). Taidekoti Kirpilä. Kuva: Harri Tahvanainen.

Näyttelyssä esitellään väärinpäin ripustettuna kahdeksan teosta, jotka on tehty vuosina 1909–1948. Ilmari Aallon maiseman takana on toinen maisema. William Lönnbergin anonyymin muotokuvan ja Yrjö Saarisen alastonmallin toisella puolella on alastontutkielma. Frans Hiivanaisen omakuvan takaa löytyy asetelma. Kosti Meriläisen ja Janne Muusarin omakuvien takapuolella on muotokuva. Alexander Paischeffin omakuvan takaa paljastuu hevosia, ja Emil Leinon omakuvan takaa tuntematon maisema. Kankaiden oikeisiin puoliin voi tutustua näyttelytiloissa kuvien ja amanuenssi Pia Hyttisen kirjoittamien teosesittelyiden avulla.

Näyttelyyn voi tutustua 23.5.–29.8.2018 museon tavanomaisina aukioloaikoina keskiviikkoisin klo 14−18 ja sunnuntaisin 12−16.

Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän (1931−1988) Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti, jossa on esillä hänen keräämänsä suomalaisen taiteen kokoelma. Pohjoisella Hesperiankadulla sijaitseva taidekoti on avoinna yleisölle maksutta keskiviikkoisin klo 14−18 ja sunnuntaisin 12−16. Ryhmille järjestetään maksullisia kierroksia myös muina aikoina.