Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Suomen Kulttuurirahasto kutsuu koko Suomen leikkimään
27.2.2014

Koko Suomi leikkii on Suomen Kulttuurirahaston juhlavuotenaan käynnistämä kolmevuotinen yli 3 miljoonan euron suurhanke. Sen avulla jokaiseen Suomen kuntaan perustetaan Terhokerho-niminen sukupolvien kohtaamispaikka, jonne ovat tervetulleita kaikki 5–10-vuotiaat lapset sekä eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä, yhteistä aikaa leikin ja muun puuhailun merkeissä. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR).

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan yksin vietetty aika on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Vanhemmat viettävät yhä vähemmän aikaa alle 10-vuotiaiden lastensa kanssa. Samaan aikaan on eläkeläisiä, jotka kaipaisivat enemmän seuraa ja mielellään viettäisivät aikaansa lasten kanssa. Muuttoliikkeen takia monet perheet asuvat eri puolilla Suomea, ja sukupolvien välinen kanssakäyminen on vähentynyt.

– Kansakoululaiset keräsivät Suomen Kulttuurirahaston peruspääoman ovelta ovelle kiertäen. Siksi juuri lasten muistaminen sopii 75-vuotisjuhlavuoteemme. Hyväkuntoiset eläkeläiset ovat harvoja lisääntyviä resursseja tulevaisuuden Suomessa. Nuoren ja vanhan kohtaaminen rikastuttaa sekä lapsen että aikuisen elämää, ja samalla kulttuuriperintöä välittyy itsestään eteenpäin, sanoo Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava. - Toivomme, että hanke tukisi keskustelua lasten tarvitsemasta ajasta.

Leikki on saanut uusia muotoja, mutta leikkiaika on myös lyhentynyt. Osa lapsista ei leiki juuri lainkaan. Satujen, lukemisen, leikin ja mielikuvituksen rooli lasten maailmassa on vähentynyt, vaikka ne ovat lapsen kehityksen kannalta keskeisiä. Mielikuvitus ja leikki lisäävät luovuutta ja hyvinvointia.

– Tutkimusten mukaan lapsen mielen voimavarat kasvavat ennen kaikkea leikin, jaetun ilon ja sukupolvia yhdistävien ihmissuhteiden myötä. Mitä enemmän lapsi leikkii, sitä kestävämmäksi hän kypsyy. Nykyään kolme sukupolvea ei enää asu yhdessä, ja arjessa ollaan tekemisissä lähinnä samanikäisten ihmisten kanssa. Tarvitaan uudenlaisia rakenteita, jotka auttavat sukupolvia kohtaamaan. Suomi tarvitsee lisää leikkimieltä, sanoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii hankkeen suojelijana.

Maksuttomia Terhokerhoja koko Suomeen

Koko Suomi leikkii -hankkeen tavoitteena on luoda sukupolvien kohtaamispaikka eli Terhokerho jokaiseen Suomen kuntaan vuoden 2016 loppuun mennessä ja saada kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Toteutuksesta vastaavat hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR). Terhokerho-nimi juontuu Suomen Kulttuurirahaston tunnuksena toimivasta tammesta ja sen terhoista.

Terhokerhoissa 5–10-vuotiaat lapset leikkivät, liikkuvat, lukevat, luovat tai puuhaavat muuta mukavaa yhdessä eläkeläisten, muiden vapaaehtoisten aikuisten ja myös omien vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa.

– Kun eri-ikäiset ihmiset tapaavat, sekä lapset että aikuiset voivat oppivat toisiltaan ja ideoida yhteistä mukavaa tekemistä. Kohtaamispaikka, johon jokainen on tervetullut, ja jossa saa kokea yhdessä tekemisen iloa, on erinomaista vastalääkettä yksinäisyydelle. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille, muistuttaa MLL:n pääsihteeri Mirjam Kalland.

Maksuttomia Terhokerhoja järjestetään säännöllisesti esimerkiksi kouluissa, kirjastoissa, MLL:n perhekahviloissa tai SPR:n kerhotiloissa, ja niitä vetämään kutsutaan MLL:n tai SPR:n nykyisiä ja uusia vapaaehtoisia. Päämääränä on lisätä pysyvästi sellaista vapaaehtoistoimintaa, joka tukee hyvää lapsuutta, eri sukupolvien kohtaamista ja kaikenikäisten hyvää mieltä.

MLL:n ja SPR:n olemassa olevaa toimintaa – mm. kylämummi- ja -vaaritoimintaa, ystävätoimintaa ja seniorikerhoja – voidaan yhdistää Koko Suomi leikkii -hankkeeseen. Samalla kehitetään uudenlaisia vapaaehtoistehtäviä ja osallistumisen mahdollisuuksia eri-ikäisille aikuisille. Toiminnan halutaan tavoittavan laajasti naisten lisäksi myös miehiä.

– Punainen Risti haluaa vapaaehtoistoiminnalla vahvistaa yhteisöjä, jotta kaikilla olisi turvallinen ja hyvä tuki ympärillään. Yhteisöt vahvistuvat ihmisten kohtaamisilla ja yhdessä tekemisellä. Tässä hankkeessa leikki ja mielikuvitus tuovat yhteen lähiyhteisön kaikenikäiset ihmiset, toteaa SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Pilottivaihe takana, kymmenen leikkilähettiä haussa

Koko Suomi leikkii -hanketta valmisteltiin neljän pilottiprojektin voimin Muuramessa, Tampereella, Turussa ja Tuusulassa. Piloteissa testattiin erilaista sukupolvia yhdistävää tekemistä käytännössä, mm. kirjastossa, eskariryhmässä, iltapäiväkerhossa ja MLL:n omissa tiloissa.

Palautteen ja pilottien aikana tehtyjen havaintojen perusteella kaikkein parhaiten toimivat ihan tavalliset puuhat, kuten sadut, leikit ja liikkuminen. Lapsille tärkeintä on kiireetön yhdessäolo ja se, että aikuisilla on aikaa kuunnella. Toimintaa suunnitellaan yhdessä vapaaehtoisten kanssa niin, että kynnys lähteä mukaan pysyy matalana.

Kevään 2014 aikana hankkeeseen rekrytoidaan kymmenen hanketyöntekijää eli leikkilähettiä. He alkavat suunnitella toimintaa ja levittää tietoa hankkeesta MLL:n ja SPR:n paikallisorganisaatioissa ja eri paikkakunnilla. Kerhotoiminta ja vapaaehtoisten rekrytointi käynnistyy toden teolla alkusyksystä 2014, ja vuoden loppuun mennessä Terhokerhoja on tarkoitus olla jo vähintään sadassa kunnassa.

 

Koko Suomi leikkii -hankkeen nettisivut