Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahaston apurahojen haku alkaa tiistaina 10.1.2017. Hakemuksia voi jättää rahaston verkkopalvelun kautta kuukauden ajan eli 10.2.2017 saakka. Samanaikaisesti ovat haettavina kaikkien Kulttuurirahaston 17 maakuntarahaston apurahat.

Tänä vuonna maakuntarahastot jakavat apurahoja yhteensä 12 miljoonan arvosta. Pohjois-Karjalan rahaston osuus tästä on noin 880 000 euroa eli apurahojen euromäärä jää hieman edellisvuotta pienemmäksi. Summa on kuitenkin merkittävä ja mahdollistaa laajan tuen maakunnan tiede- ja taide-elämälle. Apurahoja myönnetään Pohjois-Karjalassa asuville tai maakunnasta kotoisin oleville hakijoille ja maakuntaan kohdistuvaan työhön.

Apurahoja myönnetään erilaisiin tieteen, taiteen ja muun kulttuurielämän hankkeisiin ilman tiukkoja rajoja. Rahasto tukee sekä pieniä että suuria hankkeita ja on ollut vuosittain rahoittamassa lukuisia maakunnan tapahtumia. Työskentelyapurahan voi saada taiteelliseen tai tieteelliseen työhön lyhemmästä jaksosta aina kolmivuotiseen apurahaan saakka.  Lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa rahasto tukee yhteensä vähintään 20 000 eurolla. Tänä vuonna erityistuen kohteena ovat myös erilaiset kansainvälistymistä edistävät hankkeet.

Maakuntarahaston käytössä on myös päärahaston antama 40 000 euron suuruinen määräraha, joka voidaan myöntää yhteen tai kahteen normaalia suurempaa rahoitusta edellyttävään maakunnallisesi merkittävään hankkeeseen. Ellei tällaista maakunnan kärkihanketta tänä vuonna löydy, jää kyseinen summa käyttämättä. Rahaston asiamiehen Tuomo Vatasen mukaan sopivien hankkeiden löytämisessä on ollut joinain vuosina hieman vaikeuksia. Tavoitteena on tukea yksittäisten tapahtumien sijasta hankkeita, joilla on laajempaa vaikutusta maakunnan kulttuurielämään.

- Tarvitaan hyvien ideoiden pohjalta kehitettyjä vakuuttava hankkeita, jotka on myös osattu esitellä hakemuksessa asianmukaisine selvityksineen. On vaikea uskoa, ettei rahalle löytyisi meillä käyttöä, toteaa Vatanen.

Lisää tietoa apurahoista löytyy maakuntarahaston verkkosivulta.