Vuosina 2014–2016 Pohjois-Pohjanmaan alueella toteutettu Suomen Kulttuurirahaston historian suurin maakunnallinen hanke, Pohjavirta, on päättynyt. Pohjois-Pohjanmaan rahasto järjestää lauantaina 1.4.2017 klo 14 ̶16 Kulttuuritalo Valveen Konst o. deli -ravintolassa vapaamuotoisen kahvitilaisuuden, jossa keskustellaan muun muassa taiteen virtauksista ja suunnista Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjavirta-hankkeessa alueen taiteilijoiden, asukkaiden, kuntien ja yritysten yhteistyöstä syntyi kansainvälisessäkin mittakaavassa poikkeuksellinen, kahdeksan taideteoksen kokonaisuus eri puolille maakuntaa.
 
Hankkeen vaikutukset eivät kuitenkaan rajautuneet vain teoksiin. Muun muassa taiteilijoiden Jaakko Mattilan ja Jussi Ängeslevän teos Pylväsvuo herätti kyläläisten palautteen perusteella pienen ylivieskalaisen kylän henkiin:
 
”Pylvään kylällä Pylväsvuo lisäsi eri-ikäisten kyläläisten yhteisöllisyyttä. Talkoohenki piristyi, ja pieni kylämme tuli tunnetuksi teosten myötä. Hankkeen seurauksena saimme tallennettua arvokasta kylän historiaa Pylväsvuosta-kirjaseen ja kotiseutukirjan kokoaminen on vauhdissa. Kylätalolla on ollut enemmän toimintaa ja tapahtumia. Talkoovoimin on pyöritetty hankkeen avajaisista noussutta Taidekahvilaa, josta käsin myös Pylväsvuo-taidekierros on mukavasti lähellä. Taidekahvilasta on tullut kyläläisten yhteinen olohuone”, kyläläiset kertovat.
 
Minne virtaa Pohjavirta nyt hankkeen päättyessä?  Taiteilija, Pohjavirta-hankkeen kuraattori Antti Tenetz kertoo kokemuksistaan lauantain tilaisuudessa. Roomasta saapuva kriitikko ja kuraattori Mike Watson heijastelee hanketta kansainvälistä taidekenttää vasten. Lisäksi kuulemme Pohjavirran taiteilijoiden Joonas Mikolan ja Jussi Valtakarin ajatuksia. Hankkeen tuotannosta vastanneet Taija Sailio ja Jetta Liukkonen valottavat hankkeen taustatyötä. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.
 
Tilaisuudessa esitellään myös uunituore Pohjavirta-kirja. Hankkeen uusilla verkkosivuilla, pohjavirta.skr.fi, löytyy tietoa teoksista, taiteilijoista ja kunnista sekä taidehankinta-opas. Oppaassa on ohjeita ja esimerkkejä julkisen taiteen tilaajalle ja tekijälle.
 
Pohjavirta-teosten kuvapankki on median käytössä tämän tiedotteen pohjalta tehtyjen uutisten yhteydessä:
http://tinyurl.com/pohjavirta
Kuvien kaupallinen käyttö on kielletty. Kuvan yhteydessä tulee mainita kuvaajan nimi (Jaani Föhr), samoin kuin kunkin taiteilijan nimi.
 
Lisätietoa:
Jetta Liukkonen
Sihteeri
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
etunimi.sukunimi@skr.fi
050 354 7021
 
Antti Tenetz
Kuraattori, hoitokunnan jäsen
Pohjois-Pohjanmaan rahasto
etunimi.sukunimi@gmail.com
045 237 4846