Suomen Kulttuurirahaston soitinkokoelma antoi lainaan kymmenen jousisoitinta.

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt lainaan kymmenen jousisoitinta. Niistä arvokkaimman, viime vuonna hankitun Paavo Berglundille kuuluneen Stradivari-viulun saa käyttöönsä Antti Tikkanen. Solistitehtäviensä ohessa Tikkanen tunnetaan Meta4-jousikvartetin jäsenenä.

Cremonalainen Antonio Stradivari (1644–1737) on maailmanhistorian arvostetuin viulunrakentaja ja hänen soittimiaan pidetään viulunrakennustaidon ylittämättöminä saavutuksina. Kulttuurirahaston viulu kantaa nimeä ”ex Berglund”. Se on rakennettu noin vuonna 1700 sijoittuen ajallisesti Stradivarin kultakauden kynnykselle.

Toinen tällä kertaa haussa ollut vanha cremonalainen huippuviulu on professori Richard Faltinille (1867–1952) kuulunut Hieronymus II Amati. Maamme johtavana sotakirurgina tunnettu Faltin oli Sibeliuksen aikalainen ja ystävä. Nuorena lääkärinä Faltin suoritti leikkauksen kenraalikuvernööri Bobrikoville hänen haavoituttuaan Eugen Schaumanin luodeista. Viulun saa käyttöönsä Anna-Liisa Bezrodny.

Petteri Iivoselle myönnettiin lainaan Cremona-säätiöltä Kulttuurirahastolle hiljattain siirtynyt napolilainen Giuseppe Gagliano -viulu vuodelta 1760. Kreeta-Maria Kentala puolestaan saa käyttöönsä 1600-luvun lopussa rakennetun Gianbattista Rogeri -barokkiviulun, joka hankittiin Kulttuurirahaston kokoelmaan noin vuosi sitten.

Muut lainansaajat ovat viulistit Silva Koskela, Jasmin Mönkkönen, Kari Olamaa, Hannaliisa Pitkäpaasi ja Hannu Vasara sekä sellisti Lauri Pulakka.

Suomen Kulttuurirahaston laajassa soitinkokoelmassa on 46 jousisoitinta. Merkittävä osa niistä on vanhoja italialaisia tai ranskalaisia arvosoittimia. Kokoelman soittimia lainataan määräajaksi lahjakkaiden muusikkojen ja musiikinopiskelijoiden käyttöön. Soittimien hakuaika on kerran vuodessa lokakuussa. Tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston soittimella soittavat mm. Arto Noras ja Pekka Kuusisto.