Takaisin artikkelilistaukseen
Kymenlaakson rahasto
Kymenlaakson rahasto tuki maakunnan kulttuuria lähes 400 000 eurolla
6.5.2013

Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto jakoi tämän vuoden apurahansa 52. vuosijuhlassaan 24.4.2013 Kouvolassa. Apuraha myönnettiin 37 hakijalle, ja jakosumma oli yhteensä 382 000 euroa.

Taiteen osuus apurahoista oli 52 % (200 000 euroa) ja tieteen 48 % (182 000 euroa).  Taiteen aloista eniten tukea saivat säveltaide (32 %) ja kuvataide (26 %). Tieteen puolella apurahoja jaettiin eniten humanistisille tieteille (50 %) ja lääketieteelle (41 %). Naisten ja miesten osuus apurahansaajista oli yhtä suuri. Apurahan sai noin 16 % hakijoista, ja apurahojen keskisuuruus oli n. 10 000 euroa. Kokovuotisen (22 000 euron) apurahan saajia oli neljä.

Kuule mua! -nuorten teatterihanke käyntiin

Kymenlaakson rahasto julkisti vuosijuhlassa kuluvan kevään aikana käynnistyvän teatterihankkeensa, joka on suunnattu maakunnan 8. luokkalaisille. Sen tarkoituksena on kuulla nuorten ajatuksia kodista, kodin tunteesta ja Kymenlaaksosta kotina.  Tavoitteena on saada kohderyhmän nuoret pohtimaan itse aihetta, kotia, oman elämäntilanteen, näkökulmansa ja kokemuspohjansa kautta. Nuoret osallistetaan työpajatyöskentelyn ja sosiaalisen median avulla taiteen tekemiseen ja teatteriesityksen valmistamiseen tavalla, josta harvalla heistä lienee kokemusta. Samalla tuodaan myös esille se, että teatteri voi olla ja on muutakin kuin pelkkä katsomiskokemus. Teatterialan ammattilaisten kanssa toteutettava hanke huipentuu keväällä 2014 valmistuvaan ”Kuule mua!” –teatteriesitykseen, joka viedään kiertueelle eri puolille maakuntaa. Hanketta vetää teatteri-ilmaisun ohjaaja Karolina Eklund ja hankkeen kummiksi on lupautunut näyttelijä Elina Knihtilä.

Tukea lasten ja nuorten kulttuuritoiminnalle

Teatterihankkeen lisäksi maakunnan lasten ja nuorten kulttuurin hyväksi myönnettiin myös useita apurahoja. Taiteen puolella mm. lastentarhanopettaja Kirsi Fincke ja työryhmä saivat 2 000 euroa esikoululaisten tanssinopetuksen järjestämiseen, Gospel Sound Kouvola ry 10 000 euroa nuorille suunnatun päihteettömän Vappugospel-musiikkitapahtuman järjestämiseen ja mus. maisterit Jaana Jokimies ja Irina Lampén 5 500 euroa lasten urkukonserttisarjan toteuttamiseen. Tieteen puolella fil. tohtori Petteri Mönkkönen ja työryhmä sai 5 500 euron apurahan tiedeleirille osallistumiseen Kennedyn avaruuskeskuksessa Yhdysvalloissa.

Tanssin teemavuodelle ja kansanmusiikkitapahtumalle suuret apurahat

Maakunnallisesti merkittävän hankkeen apurahan saivat Reetta Ikäläinen ja Kaakko tanssii 2013 tanssitaiteen edistämiseen Kaakkois-Suomessa (25 000 euroa) sekä fil. maisteri Patrik Ikäläinen ja työryhmä Lempo-kansanmusiikkitapahtuman järjestämiseen (20 000 euroa). Tanssin hankkeen tavoitteena on toteuttaa Kaakko tanssii –teemavuosi, joka edistää tanssia taidemuotona, tukee sen näkyvyyttä sekä yhdistää alueellisia toimijoita Kaakkois-Suomessa. Musiikkihankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa LEMPO-kansanmusiikkitapahtuman asema Kymenlaaksossa. Tapahtuma tarjoaa alueen toimijoille tilaisuuden kokoontua yhteen, verkottua sekä saada mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen.

Kotkan Taiteilijaseura ry sai 15 000 euron apurahan visuaalisten taiteiden yhteistyöverkoston perustamiseen Kaakkois-Suomeen. Verkostohanke pyrkii rikkomaan perinteisiä taiteen rajoja uudella tavalla, kun mukaan verkostoon kutsutaan toimijoita mm. korutaiteen. taidekäsityön ja valokuvataiteen aloilta.

MMM-Videoframe25 ry käynnistää saamallaan 14 000 euron apurahalla valintoja käsittelevän Uusi kausi -dokumenttielokuvan vaikuttavuustutkimuksen. Nuorille suunnattu Uusi Kausi-dokumentti käsittelee valintojen merkitystä. Elämässä pärjääminen edellyttää työn tekemistä ja tulevaisuuden suunnittelemista. Yksi ura ei enää välttämättä riitä, vaan on varauduttava työmarkkinoiden heilahteluun ja epävarmuuteen. Dokumenttielokuva on tarkoitettu keskustelun herättäjäksi.  

Fil. yo. Jouni Jäppinen ja maatalousteknikko Rune Nygård saivat 20 000 euroa tutkimukseen, joka koskee Kymenlaakson rannikolta löytyneitä viikinkiajoilta keskiajalle ajoittuvia asuinpaikkoja. Fil. tohtori Raimo Päiviö sai 15 000 euroa tutkimukseen, jonka tavoitteena on luoda kokonaiskuva talonpoikaisen kansan elämästä Kymenlaaksossa keskiajan lopulta toiseen maailmansotaan.

Neljä kokovuotista apurahaa tieteelle ja taiteelle

Kymenlaakson rahasto kokovuotisen 22 000 euron apurahan saivat fil. maisteri Mari Lehtosalo lasimaalauksia suomalaisissa kirkoissa käsittelevän tietokirjan kirjoittamiseen, lääket. tohtori Tuuli Nikkarinen sosiaalista kerrontaa erityisryhmien psykoterapeuttisena lähestymistapana käsittelevään tutkimukseen, teol. maisteri Karoliina Nikula terveydenhuollon etiikkaa käsittelevän väitöskirjatyön loppuunsaattamiseen ja M.F.A., dipl.ins. Eeva-Liisa Puhakka taiteelliseen työskentelyyn. 

Kymenlaakson rahaston historia valmistui

Vuosijuhlassa julkistettiin Kymenlaakson rahaston 50-vuotishistoria, jonka on laatinut fil. maisteri Matti O. Hannikainen. Historiaan voi tutustua täältä.

Sinikka Vainio Kymenlaakson rahaston vuosijuhlassa 24.4.2013

Sinikka Vainio esitti Kymenlaakson vuosijuhlassa 24.4.2013 tiivistunnelmaisen flamencotanssin. Kuvaaja: Johannes Wiehn.

 

Kymenlaakson rahaston apurahat 2013

Kulttuurineuvos Eero Niinikosken vuosijuhlapuhe 24.4.2013