Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Keräysmuistot koottiin kirjaksi
27.2.2009

Monenlaisia muistoja ja sattumuksia mahtuu 27.2.2009 ilmestyneeseen Kansan kädestä -kirjaan, jossa Suomen Kulttuurirahaston perustamiskeräykseen 1937-1938 osallistuneet henkilöt kertovat kokemuksistaan 70 vuoden takaa.

Kulttuurirahasto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura käynnistivät yhteistyössä Markasta miljooniksi - ovelta ovelle koko kansan Kulttuurirahastoksi -muistitietokeräyksen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistyksen 70-vuotisjuhlavuotena 2007. Perustamiskeräyksen lisäksi tutkittiin myös vuoden 1964 suurkeräystä. Kansan Kädestä. Sivistyneistö ja kansakoululaiset Suomen Kulttuurirahastoa perustamassa -teos julkistettiin Säätiön 70-vuotisjuhlassa 27.2.2009.

"Kirjassa on kaksi osaa, joista ensimmäinen käsittelee Kulttuurirahaston perustamisen aatteellisia taustoja, keskeisiä henkilöitä ja tapahtumia", kertoo tutkimuksen tekijä ja kirjan toimittaja fil. maisteri Tommi-Tapio Hämäläinen SKS:stä. "Kirjan jälkimmäisessä osassa puheenvuoron saavat Rahaston perustamiseen osallistuneet koululaiskerääjät."

Kirjassa on 32 keräyksissä mukana olleen henkilön omakohtaista kertomusta, jotka koostuvat 27 muistelukirjoituksesta ja viidestä haastattelusta toimitetusta tekstistä.

"Jokaisessa muistelmassa kertoja on oppilas, joka muistelee omaa elämäänsä koululaisena. Opettajat nousevat yleensä esiin voimakkaina ja ihailtuina henkilöinä, joiden sanomiset ja evästykset kerääjille muistetaan hyvin. Kirjoittajien mieleen on myös hyvin selkeästi jäänyt, miten heidät kodeissa vastaanotettiin", Tommi-Tapio Hämäläinen kertoo.

Kerääjien tehtävä oli vaativa ja vastuullinen, mutta myös aika oli toinen. "Senaikaiseen kouluopetukseen kuului lapsien valmentaminen jo pienestä pitäen vakavaan yhteiskunnalliseen toimintaan. Koulut ottivat myös nykyistä enemmän osaa julkisiin hankkeisiin esim. keräyksiin."

Tommi-Tapio Hämäläinen kiittää keruun tulosta erinomaiseksi. "Tekstit sisältävät keruumuistojen lisäksi myös vastaajien henkilökohtaisia muistoja lapsuuden kodista, koulunkäynnistä, senaikaisesta arjesta, oman asuinalueen elämänmenosta sekä kolmekymmentäluvun lopun yhteiskunnallisista tunnelmista. Muistelmissa kuuluu alkuperäisten koululaiskerääjien ääni - seitsemänkymmenen vuoden aikana kertyneiden elämänkokemusten läpi suodattuneena", Hämäläinen luonnehtii.

Takaisin uutislistaukseen