Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahaston vuosijuhlaa vietettiin Kajaanissa 7.5.2017. Rahasto jakoi juhlassa apurahoina yhteensä 234 000 euroa.

Maakunnallisina kärkihankkeina 20 000 euron apurahan saivat Kulttuuriosuuskunta G-voiman Vaara-kollektiivi lasten- ja nuortenteatteriesityskiertueen toteuttamiseen sekä Sinfonietta Lentuan kannatusyhdistys ry Sinfonietta Lentua -orkesterin konserttien järjestämiseen.

Apurahan sai yhteensä 25 taiteen ja tieteen tekijää tai yhteisöä. Hakemuksia Kainuun rahasto sai tänä vuonna 193 kpl, mikä oli 13 kpl vähemmän kuin vuonna 2016. Apurahoja myönnettiin viiteen kainuulaiseen kuntaan (Kajaani, Kuhmo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi) sekä muualla Suomessa asuville yksittäisille hakijoille, joiden toiminta liittyy tai kohdistuu maakuntaan.  

Minna Palokankaalle Elias Lönnrot -mitali

Juhlassa luovutettiin Suomen Kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitali Kajaanin tanssikoulun rehtorille ja taiteelliselle johtajalle, kasvatustieteen maisteri Minna Palokankaalle. Hän on toiminut kymmeniä vuosia innostavana tanssijana, opettajana, koreografina ja tapahtumien luojana. Palokankaan toimintaa arvostetaan kotimaakunnan lisäksi koko Suomessa ja kansainvälisesti.

”Palokangas on saanut herätettyä tanssitaidot kymmenissä tytöissä ja pojissa ja jopa vanhemmissa miehissä”, palkintoperusteissa todetaan. Palkinto myönnetään ”kainuulaisten tanssittajalle, oivaltavalle opettajalle”.

Teijo Määttäsen teos Lehtikankaan monitoimitaloon

Kainuun rahasto on vuodesta 2009 lähtien lahjoittanut vuosijuhlansa yhteydessä kuhunkin Kainuun kuntaan kainuulaisen taiteilijan teoksen. Rahasto on näin halunnut tuoda laadukasta kuvataidetta kaikkien maakunnan asukkaiden ulottuville. Tänä vuonna työ tuli päätökseensä, kun valokuvataiteilija Teijo Määttäsen valokuvateos luovutettiin Lehtikankaan monitoimitalon syksyllä avattavaan kirjastoon. Teos on kaksiosainen: ensimmäinen osa on nimeltään Jäiden lähtö (Siilisec 40x240) ja toinen Versot (Silisec 140x400). Valokuvat ovat paljastustilaisuudessa vielä tyhjässä tilassa ja tulevat muuttumaan, kun saavat ympärilleen kirjoja ja elävää toimintaa.

Lahjoitetut teokset 2009–2017:

  • Leo Karsikas: Vuolijat, Hyrynsalmi 2009 (veistos)
  • Pertti Ohtonen: Rantapallo, Puolanka 2010 (veistos)
  • Niina Kestilä: Virtaus, Ristijärvi 2011 (reliefi)
  • Riitta Uusitalo: Punahilkka,  Paltamo 2012 (maalaussarja)
  • Tuija Heikura: Tähdellistä,  Vaala 2013 (seinäinstallaatio)
  • Riikka Keränen: Muuttajat, Suomussalmi 2014 (tilataideteos)
  • Mayumi Niiranen-Hisatomi: Elon kirjon ylistyslaulu, Sotkamo 2015 (tilataideteos)
  • Ariadna Donner: Kirjan merkit,  Kuhmo 2016 (tekstiilitaideteos)
  • Teijo Määttänen: Kevät, Kajaani 2017 (valokuvasarja)

 

Lisätiedot:

Kainuun rahaston asiamies Antti Toivanen, etunimi.sukunimi@kainuunetu.fi

 

Kainuun rahaston nettisivut

Myönnetyt apurahat

Takaisin uutislistaukseen