Suomen Kulttuurirahaston vuonna 2006 aloittama ja kustantama lyhytfilmien taltiointisarja on täydentynyt neljännellä DVD-koosteella Isien työt. Kuuteen Eino Mäkisen vuosina 1936-1939 kuvaamaan lyhytelokuvaan on talletettu mm. nauriin viljelyä kaskimailla sekä elonkorjuuta. Säilynyt filmiaineisto riittää vielä yhteen lisäosaan, joka julkaistaan kesällä 2010.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet osat I-III kuvaavat katoamassa olevia käsityötaitoja ja maalaiselämää vuosina 1936-1941. Kansatieteellinen Filmi Oy:n kuvaajamestari Eino Mäkisen lyhytelokuvien lisäksi sarjassa on tutkija, kirjailija Sakari Pälsin kuvaamaa materiaalia sekä asiantuntijoiden haastatteluja.

- Kulttuurirahasto sai filmien tekijänoikeudet lahjoituksena vuonna 1978, ja päätimme tuoda nämä filmiaarteet kaikkien saataville taltioimalla ne digitaalisesti. Ne ovat vapaasti katsottavissa, ladattavissa ja tilattavissa verkkosivuiltamme. Kiinnostus näihin kansatieteellisiin filmeihin on iloisesti yllättänyt meidät kaikki: parhaimmillaan on sivuilla ollut parisataakin kävijää päivässä, ja tilauksia on kauttamme toimitettu muutama tuhat, kertoo asiamies Raisa Kiesi Kulttuurirahastosta.

DVD-levyt on toimitettu myös kaikille Suomen kirjastoille sekä yläkouluille ja lukioille.
- Rahasto haluaa näin kunnioittaa ja tehdä tunnetuksi myös nuorelle polvelle tieteellisen elokuvauksemme pioneerityötä sekä isiemme ja äitiemme töiden historiaa, jatkaa Raisa Kiesi.

Rauman Freinetkoulussa pidetään tärkeänä, että oppilaat oppivat tuntemaan ja arvostamaan niin omaa kulttuuriaan kuin vieraitakin kulttuureja. Omaan kulttuuriperinteeseen tutustutaan paitsi eri oppiaineissa myös koulun juhlissa.
- Olemme ottaneet Isien työt -DVD-sarjan osaksi koulussamme järjestettävää itsenäisyyspäiväjuhlan ohjelmaa. Viime vuonna valitsimme oppilaiden katsottavaksi dokumenttikoosteen II-osasta entisaikojen leikkejä esittelevän "Taidonnäytteitä ja voimainkoetuksia". Aikuisten hullunkurisilta näyttävät leikit herättivät vilkasta keskustelua, jota jatkettiin luokissa juhlan jälkeenkin. Näitä voimainkoetuksia piti tietenkin päästä kokeilemaan myös itse sekä väli- että voimistelutunnilla, kertoo luokanopettaja, KM Jaana Kemppinen.

Alkuperäiset filmit ovat Kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa (KAVA), joka on jo pitkään konservoinut tätä ainutlaatuista nitraattifilmeille tallennettua materiaalia. DVD-koosteiden toimituksesta on vastannut KAVAn tutkija Lauri Tykkyläinen.

Vapaasti ei kaupalliseen käyttöön
Tallenteiden aineisto on vapaasti kaikkien käytössä ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Se on nähtävissä ja ladattavissa internetsivuilla osoitteessa www.kansatieteellisetfilmit.fi. Sivuston kautta voi tilata myös oman DVD-kappaleen.

Lisätiedot: asiamies Juhana Lassila, Suomen Kulttuurirahasto, puh 040 517 8500.