Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Savon rahasto
Etelä-Savon rahasto tukemaan seniorikulttuuria
9.4.2011
Etelä-Savon rahasto jakoi vuosijuhlassaan 9.4. Mikkelissä apurahoina 560.000 euroa. Juhlassa julkistettiin lisäksi kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on tukea laitoksissa ja hoitokodeissa asuvien ikääntyneiden kulttuuriharrastustoimintaa.

Perustamisensa 50-vuotisjuhlaa juhlinut Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto jakoi 77 apurahan lisäksi kolme 10.000 euron suuruista kulttuuripalkintoa. Kasvatust. maisteri Pekka Hynninen palkittiin merkittävästä työstä ympäristökasvatuksen, kestävän kehityksen ja vastuullisen ihmisyyden puolesta, kuvataiteilija Paavo Pelvo uusien näkökulmien avaamisesta ja ajan ilmiöiden oivaltavasta tulkinnasta ja kirjailija Sirpa Puskala toivon ylläpitämisestä kasvussa ja yhteisöllisyyden rakentamisesta.

Rahasto kouluttaa taiteilijoita edistämään maakunnan seniorikulttuuria

Vuosijuhlassa konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa julkistettiin myös Etelä-Savon rahaston hanke laitoksissa ja hoitokodeissa asuvien ikääntyneiden kulttuuriharrastustoiminnan edistämiseksi ja tukemiseksi. Kolmivuotinen, koko maakuntaan kohdistuva hanke käynnistetään vuoden 2011 aikana.

Kulttuurin hyvää tekevä vaikutus on todennettu sekä kokemusperäisesti että monin tutkimuksin. Taideharrastusten on todettu kohentavan ikäihmisten fyysistä ja henkistä vireyttä ja parhaimmillaan tuovan elämään mielekkyyttä.

Kulttuurirahaston käynnistämässä hankkeessa kootaan ikääntyneiden parissa toimivien ammattitaiteilijoiden verkosto. Verkoston taiteilijat koulutetaan tähän tehtävään ja he tulevat työskentelemään laitoksissa iäkkäiden kanssa erilaisissa harrastajaryhmissä. Hankkeen aikana koulutetaan myös valittujen laitosten hoito- ja hoivahenkilöstöä tukemaan ja edistämään ikääntyneiden omaa harrastustoimintaa laitosarjessa. Parhain tuki saavutetaan osallistumalla, jolloin hiljaisen tiedon ja kokemusten vaihto harrastuksen parissa avautuu kaksisuuntaiseksi kulttuurivirraksi, antamiseksi ja saamiseksi.

Palkinnot ympäristökasvattajalle, kuvataiteilijalle ja kirjailijalle

Etelä-Savon rahasto myönsi perustamisensa 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kolme 10.000 euron maakunnallista kulttuuripalkintoa.

Kasvatustieteiden maisteri Pekka Hynninen on toiminut Rantasalmen ympäristökasvatusinstituutin johtajana, kouluttajana ja ohjelmajohtajana. Hynninen on organisoinut ja toteuttanut erittäin monipuolista ihmisen ja luonnon kestävään suhteeseen tähtäävää koulutusta sekä lapsille että aikuisille ympäri Suomea. Hän on edistänyt ympäristötietoisuutta myös Venäjällä ja luonut toiminnallaan laajan kansainvälisen yhteistyöverkoston. Pekka Hynnistä voi luonnehtia kestävän kehityksen esitaistelijaksi, jossa yhdistyvät globaali tietoisuus ihmiskunnan vastuusta ympäristöstään, luova toimeliaisuus ja monipuolinen taito soveltaa tieteen ja teknologisen kehityksen tuloksia paikallisella tasolla paremman tulevaisuuden hyväksi.

Kuvataiteilija Paavo Pelvolla on takanaan pitkä ura eteläsavolaisena kuvataiteilijana. Hän on työskennellyt koko ajan kotikaupungissaan Savonlinnassa ja vahvistanut uskoa kuvataiteilijoiden toiminta-mahdollisuuksiin maakunnissa. Pelvon töitä on ollut vuosittain esillä lukuisissa näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Valtion taidepalkinnon Pelvo on saanut kaksi kertaa, 1976 ja 1981. Paavo Pelvo on rohkeasti luottanut omaan näkemykseensä ja säilyttänyt uusiutumiskykynsä ihmisen ja luonnon välisiä suhteita pohtivassa taiteessaan. Ote ajan ilmiöiden oivaltavana havainnoitsijana ja kommentoijana on säilynyt terävänä läpi koko taiteilijauran.

Kirjailija Sirpa Puskalan nuortenkirjatuotanto edustaa vahvaa, kotimaista kärkeä. Etelä-Savossa pitkään asuneen kirjailijan taito kirjoittaa juuri nuorille - ymmärtäen, ei sormea heristellen - on saanut lukemaan nekin, jotka eivät yleensä kirjoihin tartu: pojat. Puskalan tarinoissa on särmikkään ja omaleimaisen kielen lisäksi ymmärrys siitä kasvu- ja kehitysprosessista, jota nuori saati aikuinenkaan lukija ei pääse pakoon. Kasvuun liittyvien kipeiden asioiden käsittelyssä Puskala on suosinut roisia, lukijaa väheksymätöntä huumoria. Huumorin myötä Puskalan tuotannon ydin on yhteisöllisyyden voimassa ja siinä, ettei yksikään meistä pärjää yksin.

Viisi kokovuotista ja viisi puolivuotista apurahaa

Apurahoja haettiin yli kolmella miljoonalla eurolla. Hakemuksia saatiin 292, mikä oli hieman viimevuotista vähemmän. Apurahan sai 26 % hakijoista eli 77. Taiteelle myönnettiin 52, tieteelle 18 ja tieteen ja taiteen perusopintoihin 7 apurahaa.

Väitöskirjantekijöiden tutkimustyötä ansiotyöstä vapaana tuettiin neljällä kokovuotisella apurahalla. Henkilökohtaisen 21.000 euron apurahan saivat kasvatustieteen lisensiaatti Serja Turunen, maat. ja metsät. maisteri Miia Kuisma, fil. lisensiaatti Leena Hangasmaa sekä tekn. lisensiaatti Juha Korpijärvi. Visuaalisen taiteen tukemiseen tarkoitettu kokovuotinen 21.000 euron apuraha myönnettiin kuvataiteiden maisteri Juhana Moisanderille.

Puolivuotiset 11.000 euron apurahan saivat valokuvaaja Anni Löppönen, kuvataiteilijat Markku Laamanen, Tuomas Lauriala ja Raija Marttinen sekä teologian maisteri Samuli Siikavirta. Elokuvataidetta tuettiin kolmella apurahalla: 10.000 euroa Mikko Keinoselle ja Sukellus-työryhmälle lyhytelokuvan tekemiseen, 8.000 euroa Kari Kaipaiselle ja työryhmälle lyhytelokuvan tekemiseen sekä 3.500 euroa Hamid Alsammarraeelle dokumenttielokuvan tekemiseen.

Lastenkulttuurin edistämiseen tarkoitetun 17.000 apurahan sai kansainvälinen Satujen sateenvarjo -taidefestivaali. Festivaali järjestetään jo toisen kerran Mikkelissä syksyllä 2011. Tapahtuma koostuu mm. nukketeatterista, visuaalisista taiteista sekä ammattilaisille ja harrastajille suunnatuista koulutustilaisuuksista. Lasten ja nuorten omakohtaista taide-elämyksen syntymistä edistetään viemällä nukketeatteria hankkeen aikana myös kyläkouluihin ja päiväkoteihin.

 

Takaisin uutislistaukseen

Etelä-Savon rahaston vuosijuhlassa 9.4. Mikkelissä nähtiin Streetbeat-poikien vauhdikas esitys.

Etelä-Savon rahaston apurahat 2011 (pdf)