Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Savon rahasto
Etelä-Savon rahasto jakoi apurahoina lähes 600 000 euroa
21.4.2012
Rantasalmi-palkinto Koistinen Kantele Oy:lle, kulttuuripalkinnot Pirkko Heikkiselle ja Kari Piipolle

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto jakoi tämän vuoden apurahansa ja palkintonsa 50. vuosijuhlassaan 21.4.2012 konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa Mikkelissä. Apurahan sai 74 hakijaa, ja jakosumma oli 593 500 euroa. Rahasto jakoi lisäksi puualan mainetyöstä myönnettävän Rantasalmi-palkinnon (20 000 eur) Koistinen Kantele Oy:lle ja 50. vuosijuhlansa kunniaksi kaksi 5 000 euron suuruista kulttuuripalkintoa. Fil. lis. Pirkko Heikkinen palkittiin "sanataiteen väsymättömänä puolustajana ja Etelä-Savon kirjallisen kulttuurin esiinnostajana" ja graafikko Kari Piippo "merkityksellisten ajatusten kuvittajana ja oivaltavan julistetaiteen kehittäjänä".

Taiteen osuus apurahoista oli 59 % ja tieteen 38 %. Taiteen aloista eniten tuettiin kuvataiteita (29 %) ja säveltaiteita (25 %), tieteen puolella kasvatustieteitä ja opetusalaa (33 %) sekä maatalous- ja metsätieteitä (20 %). Naisten osuus apurahansaajista oli 58 ,% miesten 42 %. Kokovuotisia apurahoja (21 000 eur) myönnettiin yhteensä seitsemän, joista neljä taiteen ja kolme tieteen aloille. Suurin Etelä-Savon rahaston myöntämä apuraha oli 25 000 euroa, ja sen sai maat. ja metsät. tohtori Jouni Partanen.

Lapset ja nuoret painopisteenä

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto jakaa apurahoja eteläsavolaisille tieteen- ja taiteenharjoittajille sekä Etelä-Savossa suoritettavaa tai siihen kohdistuvaa tieteellistä tai taiteellista työtä varten. Tänä vuonna rahaston hoitokunta halusi tukea erityisesti lapsia ja nuoria.

Satujen sateenvarjo ry Mikkelistä sai 15 000 euron apurahan Satujen sateenvarjo -lasten nukketeatterifestivaalin järjestämiseen. Elokuussa kolmatta kertaa järjestettävä festivaali on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa nukketeatterikentässä tarjoten ammatillista koulutusta, kansainvälisen verkosto- ja esiintymisfoorumin, taiteellisesti korkeatasoisen ohjelmiston ja ammattilaisten ohjaamia oheistapahtumia.

Mikkelin kesäyliopiston kannatusyhdistys ry sai 5 000 euron apurahan Lasten Akatemia -tiedetapahtuman järjestämiseen. Kesäkuussa järjestettävässä kahden päivän tapahtumassa on tarkoitus tutustuttaa lapset (8-12-vuotiaat) tutkijoiden opastuksella niihin ilmiöihin ja asioihin, joiden kanssa he ovat päivittäin tekemisissä sekä aukaista arjessa kuultavia ja tiedotusvälineissä toistuvia termejä.

Vuosijuhlassa julkistettiin myös nuorille suunnattu Etelä-Savon rahaston maakunnallinen hanke. Mikkeliläinen Suomen Paras Poikateatteri toteuttaa Kulttuurirahaston tuella koululaisille suunnatun maakuntakierroksen esiintyen Haukivuorella, Pieksämäellä ja Savonlinnassa. Poikateatteri aloitti toimintansa Mikkelissä syksyllä 2008 Suomen Kulttuurirahaston Myrsky-hankkeen turvin. Vuosina 2008-2010 Poikateatterissa toimi kolme ryhmää, joiden esitykset käsittelivät suomalaisen miehen identiteettiä, suhdetta isään, perinteiseen mieskuvaan ja naisiin, suomalaisen miehen historiaa kivikaudesta nykypäivään sekä yläkoululaisten rooleja ja sitä, mitä niiden takaa löytyy. Toiminta on jatkunut myös Myrsky-hankkeen siirryttyä Suomen Lasten ja Nuorten Säätiölle.

Kokovuotiset apurahat seitsemälle hakijalle

Kokovuotiset apurahat (21 000 euroa) jakautuivat tasaisesti taiteen ja tieteen aloille. Taiteen puolelta apurahan saivat kuvataiteilija Tuomo Kukkonen, kuvataiteilija Raija Marttinen, mus. maisteri Teemu Takanen ja kirjailija Helena Waris, tieteen puolelta kasvatust. maisteri Jani Kaasinen, kasvatust. maisteri Ilkka Kukkonen ja dipl. ins. Sami Savio.  

Historiikki 50-vuotisesta toiminnasta

Etelä-Savon rahaston 50-vuotisjuhlassa Mikaelissa julkistettiin rahaston 50-vuotis-historiikki Sivistyksen etulinjassa. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto 1961-2011. Sen on laatinut fil. maisteri Jutta Julkunen (Tripylon Oy). Historiikkiin voi tutustua Kulttuurirahaston verkkosivuilla osoitteessa www.skr.fi/es/historiikki.

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto perustettiin 16.12.1961. Rahasto on viiden vuosikymmenen ajan täyttänyt tehtäväänsä maakunnan kulttuurin ja tieteen vaalijana jakamalla apurahoja ja palkintoja sekä harjoittamalla omaa kulttuuritoimintaa. Historiikki kertoo Etelä-Savon rahaston toiminnasta muuttuvassa ympäristössä, myös rahaston muutoksesta "maaherrojen rahastosta" itsenäiseksi kulttuurirahastoksi ja kulttuurin tukijaksi, tekijäksi ja vaikuttajaksi.

 

Etelä-Savon rahaston vuosijuhlassa 21.4.2012 Mikkelissä nähtiin Suomen Parhaan Poikateatterin vauhdikas esitys. Kuva: Sami Funke

Etelä-Savon rahaston apurahat 2012 (pdf)