Takaisin artikkelilistaukseen
Uudenmaan rahasto
Uusmaalaiselle kulttuurille lähes 1 200 000 euroa
16.5.2018

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto jakoi apurahoina 1 163 000 euroa vuosijuhlassaan Helsingissä Taidetehdas Korjaamolla 16.5.2018. 15 000 euron palkinto myönnettiin kuvataiteilija Anna Retulaiselle.

Kuvataiteilija Anna Retulainen

Kärkihankeapurahan 40 000 euroa sai Alfa Omega Raseborg rf  rakennustaiteelliseen kehitystyöhön ja uudenlaisen asuntoaluekokonaisuuden suunnitteluun kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Västerbyn kartanon miljööseen Tammisaareen. Hankkeessa halutaan kehittää ikääntyvien ihmisten tarpeisiin uudenlainen yhteisöllinen talotyyppi, jossa luotaisiin myös sukupolvet yhdistävää toimintaa ja koko lähiseutua palvelevaa kulttuuritoimintaa. Asuinalueen arkkitehtuurista halutaan kansainvälisesti poikkeuksellista, ja rakennuksista itsessään jo taidetta. Rakennukset toteutettaisiin luonnollisilla ja myrkyttömillä rakennusmateriaaleilla, kuten puulla, oljella ja savella, uusimpia rakennusinnovaatioita käyttäen. Tavoitteena on kokonaisvaltaisesti turvallinen ympäristö, joka ottaa huomioon ympäröivän arvostetun rakennuskulttuurin ja josta tulee kansainvälisesti rakennustaiteellisesti tunnettu vierailukohde.

Vuosiapurahan 24 000 euroa saivat taidegraafikko Inka Bell ja kuvataiteilija Anna Estarriola taiteelliseen työskentelyyn, tait. maisteri Melli Maikkula kahden elokuvakäsikirjoituksen kirjoittamiseen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Jonna Wikström Ryhmäteatterin yleisötyön toteuttamiseen.

Uudenmaan rahaston apurahan avulla järjestetään mm. Helsingin kävelyfestivaali, Ruusu Open Mic -runoklubeja, performanssi- ja videotaiteeseen keskittyvä Putkifestivaali, inklusiiviseen tanssiin keskittyvä X Dance Festival -tapahtuma, tanssi-improvisaatioon keskittyvä Hetki-festivaali, sirkusfestivaali Lohjalla ja Lux Musicae -tapahtuma Siuntiossa.

Kaikkiaan apurahan sai 141 henkilöä, työryhmää tai yhteisöä. Hakemuksia tuli 1906, niiden yhteissumma oli 26,5 miljoonaa euroa. Myönnettyjen apurahojen keskisuuruus oli 8 200 euroa. Apurahansaajista 30 % edusti kuvataiteita, 16 % säveltaiteita ja 16  % näyttämötaiteita. Arkkitehtuurin, elokuva- ja valokuvataiteen, kirjallisuuden, muotoilun, lastenkulttuurin sekä kotiseututyön edustajia oli 2-9 % apurahansaajista. Puolivuotisen (12 000 €) tai sitä suuremman työskentelyapurahan sai 26 henkilöä.

Kuvataiteilija Anna Retulaiselle 15 000 euron palkinto

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto myönsi 15 000 euron palkinnon kuvataiteilija Anna Retulaiselle, muistijälkien energiselle etsijälle, värikkäämmän todellisuuden tavoittajalle.

Anna Retulainen (s. 1969) lukeutuu Suomen eturivin taiteilijoihin, joka tunnetaan erityisesti ekspressiivisistä värikkäistä maalauksistaan. Hänen maalauksensa käsittelevät jokapäiväisen elämän, matkojen ja taidehistoriallisten mestariteosten yksityiskohtia - hänen maalauksensa ovat päiväkirjamerkintöjä paikoista ja tilanteista, joita hän on kokenut. Anna Retulaiselle piirtäminen on elämäntapa ja tapa luoda muistijälkiä. Kokemukset muuttuvat todeksi, kun niistä piirtää kuvan.

Retulainen kertoo työskentelystään näin: ”Ainoa olemassa oleva kuva tapahtuneesta on mielessäni. Kuvaan liittyvät paitsi visuaalinen muisto, myös muut aistit ja kokemus. Miten maalata muisto? Se, että ei ole varma, että on ainoastaan tunne, että se oli jotenkin noin. Ääriviiva ei voi olla selkeä ja väri ei voi olla kuin ehdotus jostain. Maalaaminen on hidasta. Kerros kerrokselta lähestyn loppua, jolloin maalaus ehkä kertoo siitä, mitä haluan muistaa. Tavoittelen kuvaa, jonka uskon tunnistavani, jos saan sen esille. Siveltimen jäljet paljastavat haurauden – ja ärtymyksen siitä, etten pysty tavoittamaan muistoa. Näennäisen nopeat jäljet ovat hitaita. Olen toistanut ne monta kertaa, pyyhkinyt pois ja toistanut edelleen, ennen kuin olen antanut niiden jäädä.”

Anna Retulainen asuu ja työskentelee pääosin Helsingissä. Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Konstfackissa Tukholmassa. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin 1990-luvun puolivälistä lähtien eri puolilla Eurooppaa.  Retulainen on ollut ehdolla Carnegie Art Award -palkinnon saajaksi kahdesti, vuosina 1999 ja 2014. Hänen teoksiaan löytyy mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Saastamoisen säätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Serlachiuksen taidesäätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmista sekä lukuisista yritys- ja yksityiskokoelmista.

Vuosijuhla Taidetehdas Korjaamon ratikkahallissa

Vuosijuhlassa esiintyi monipuolisesti Uudenmaan Kulttuurirahaston aiempien vuosien apurahansaajia. Uudenmaan rahaston puheenjohtaja Juha Ilonen johdatteli juhlayleisön rahaston apurahoihin ja jakoi palkinnon ja Kärkihankeapurahan yhdessä rahaston asiamies Leena Tammivuoren kanssa.  

Klovni, sirkustaiteilija Hanna Terävä nauratti yleisöä Uudenmaan rahaston vuosijuhlassa 16.5.2018. Kuva: Heikki Tuuli

Uudenmaan Kulttuurirahasto on yksi Suomen Kulttuurirahaston 17 maakuntarahastosta.  Se tukee taidetta, kulttuuria ja kotiseututyötä Uudellamaalla.