Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Suomen Kulttuurirahaston digitoidut perustamiskeräyslistat ovat täydentyneet
27.2.2009

- lähes jokainen suomalainen löytää listoilta sukulaisiaan ja tuttaviaan.

Suomen Kulttuurirahaston vuoden 1938 perustamiskeräykseen osallistuneiden 170 000 suomalaisen nimet digitoitiin vuonna 2007 kaikkien selailtavaksi. Nyt listat ovat täydentyneet 18 000 nimellä, sillä vuosina 1937-38 erilliseen lahjakirjakeräykseen osallistuneet henkilöt on lisätty listoihin. Rahaston verkkosivuilla tietoja voi hakea nimen, kunnan ja ammatin tai näiden yhdistelmien perusteella.

Kulttuurirahaston historia on maailman säätiöiden joukossa ainutlaatuinen, koska sen peruspääoma kerättiin koko kansalta. Noin 30 000 kansakoululaista kiersi syksyllä 1938 ovelta ovelle Suomen jokaisessa kunnassa esitellen Kulttuurirahaston tarkoitusta ja pyytäen sille tukea. Kaikkiaan 170 000 suomalaista kirjoitti nimensä ja antoi lahjoituksen tähän perustamiskirjakeräykseen, jonka tuotto oli 2,7 miljoonaa silloista markkaa.

Perustamiskirjakeräyksen alkuperäiset keräyslistat on sidottu 42 paksuun niteeseen, joita säilytetään Kulttuurirahaston hallituksen kokoushuoneessa. Lahjakirjakeräyksen lahjakirjat ovat Kulttuurirahaston arkistossa.

Kokonaisuudessaan perustamiskeräyksen sosiaalinen pohja oli erittäin laaja, sillä siihen osallistuivat niin virkamiehet, maanviljelijät kuin työväestö. Keräyslistojen viisi yleisintä ammattinimikettä ovat maanviljelijä, rouva, emäntä, koululainen ja työmies. Kahdenkymmenen yleisimmän joukossa ovat myös mm. opettaja, kauppias, konttoristi, ylioppilas ja liikeapulainen.

Siirry Perustamiskeräyslistoihin tästä.

Takaisin uutislistaukseen