Takaisin artikkelilistaukseen
Lapin rahasto
Lapin Kulttuurirahasto jakoi apurahoja 503 000 euroa
4.5.2017

Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto järjesti 49. vuosijuhlansa Aineen taidemuseolla Torniossa 6.5.2017. Juhlassa jaettiin apurahoja tieteelle ja taiteelle yhteensä 503 000 euroa 55 hakijalle.

Lapin rahasto jakaa vuorovuosina myös kymmenentuhannen euron suuruisen tiede-, taide- tai ympäristöpalkinnon. Tänä vuonna palkinto myönnettiin taiteelle, Kai Leinoselle, muusikolle, kouluttajalle ja Pohjoiskalotin musiikkielämän edistäjälle. Torniolaiselle Aineen taidemuseolle lahjoitettiin kuvanveistäjä Tom Engblomin teos Hämmennä mun maljaani (2013–2014).

Hakemusten määrä kasvoi miljoonalla eurolla

Lapin Kulttuurirahasto vastaanotti tänä vuonna 477 hakemusta. Kaikkien hakemusten yhteenlaskettu summa oli 6,98 miljoonaa euroa, joka on lähes miljoona euroa enemmän kuin viime vuonna. Taiteelle tuli enemmän hakemuksia kuin tieteelle. Taiteelle myönnettiin 33 apurahaa, yhteensä 261 000 euroa, ja tieteelle 18 apurahaa, yhteensä 215 000 euroa. Apurahanhakijoiden yleisin kotipaikka oli Rovaniemi. Seuraavaksi useimmin kotipaikkana olivat Inari, Helsinki, Oulu, Enontekiö ja Ranua. Apurahansaajista naisia oli 54% ja miehiä 46%.

Palkinto pohjoisen musiikkielämän edistäjälle

Lapin rahaston palkinto (10 000 euroa) myönnettiin muusikko, sellisti Kai Leinoselle. Leinonen on edistänyt toiminnallaan monipuolisesti Lapin ja koko Pohjoiskalotin kulttuurielämää. Hän on ollut perustamassa Pohjoiskalotin Sinfoniaorkesteria sekä Pohjoiskalotin Nuoriso-orkesteria, jonka kapellimestarinakin hän on toiminut. Lisäksi hän on Pohjoiskalotin Musiikki ry:n perustaja ja sen pitkäaikainen toiminnanjohtaja sekä Pohjoiskalotin Musiikkineuvoston puheenjohtaja.

Leinonen on toiminut mm. Lapin kamariorkesterin soolosellistinä vuosina 1977–2012. Lapin musiikkiopiston orkesterisoiton ja sellonsoiton opettajana sekä opiston kamariorkesterin kapellimestarina ja kouluttajana hän on tehnyt pitkän elämäntyön. Rovaniemen Orkesteriyhdistyksen intendenttinä hän työskenteli 1970–90 -luvuilla.

Leinonen on toiminut musiikkielämän monipuolisena vaikuttajana useissa eri luottamustoimissa sekä mm. Lapin Kansankorkeakoulun Kamarimusiikkikurssien taiteellisena johtajana. Musiikkiarvostelijana hän on työskennellyt mm. Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa sekä kirjoittanut aktiivisesti Kaltio-kulttuurilehteen ja Muusikko-lehteen.

A.E. Nordenskiöld -stipendi lajien uhanalaisuutta käsittelevään tutkimukseen

Filosofian maisteri Sirke Piiraiselle myönnettiin 24 000 euroa lajien uhanalaisuuden ennustamista käsittelevään väitöskirjatyöhön A. E. Nordenskiöld -stipendinä. Piiraisen väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat uhanalaisten lajien pesimäkantoihin ja toisaalta lajien riskiin tulla uhanalaiseksi. Tutkimuksen tulosten perusteella ymmärretään paremmin, millaisilla toimenpiteillä näiden lajien suojelua voitaisiin edistää.

Kokovuotisia apurahoja myönnettiin myös yhteiskuntatieteiden maisteri Janne Honkasillan Rovaniemen joulumatkailun ja paikalliskulttuurin yhteensovittamista käsittelevään väitöskirjatyöhön sekä oikeustieteen kandidaatti Anu Ojalan digitaalista tekijänoikeutta ja tekijänoikeuden uudistamistarvetta käsittelevään väitöskirjatyöhön.

Visuaalisen taiteen apuraha Tuomas Korkalolle

Visuaalisten taiteiden kokovuotinen erityisapuraha (24 000 euroa) myönnettiin kuvataiteilija Tuomas Korkalolle taiteelliseen työskentelyyn Rovaniemellä, muualla Suomessa sekä Texasissa, New Mexicossa ja Sapporossa, Japanissa. Tuomas Korkalo (s. 1978) on rovaniemeläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Imatran taidekoulusta vuonna 2008. Korkalo käyttää taiteessaan useita eri medioita, piirtämistä ja maalaamista yhtä hyvin kuin installaatioita sekä ympäristötaiteen ja sosiaalisen taiteen menetelmiä. Hänen taiteessaan on tärkeää vuorovaikutus ja matkustaminen. Korkalo on osallistunut useisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.  Tuomas Korkalon kotisivu: www.korkalo.net.

Kuvataiteilijat Helena Junttila, Sanna Haimila ja Jouko Alapartanen saivat kukin puolivuotisen apurahan taiteelliseen työskentelyyn. Arkkitehti Harri Hautajärven Lapin matkailun ja arkkitehtuurin historiaa käsittelevälle museokiertonäyttelylle myönnettiin 12 000 euron apuraha. Filosofian tohtori Tenka Issakaiselle ja taiteen maisteri Jenni Mutenialle myönnettiin 8 000 euron apuraha omaelämäkerrallisia vähemmistökokemuksia käsittelevän sarjakuvaromaanin kirjoittamiseen ja kuvittamiseen. 

Tukea alueelliselle kulttuuritoiminnalle ja esittäville taiteille

Paikalliselle kulttuuritoiminnalle myönnettiin tänä vuonna useita apurahoja. Musiikkitoimittaja Arto Junttilalle myönnettiin apuraha lappilaisen musiikin historiaa käsittelevään kirjaan ja kulttuuritoimittaja Riku Kautto-Seinäjokiselle apuraha Pohjois-Suomen kirjasto- ja museoarkistojen digitointityöhön. Juhani Salmi työryhmineen järjestää Runon ja suven viikon Pellossa. Apurahoja myönnettiin useille alueellisille tapahtumille, mm. Lapin nukketeatterin 10-vuotisjuhlavuoden tuotannoille, Rovaniemen Tanssi ry:n Rollottaa-festivaalille sekä Korundijazz 2017 -tapahtumalle. Myös Tunturilaulajille ja vanhan musiikin lauluyhtye Punctumille myönnettiin apurahaa niiden musiikkitoimintaan. Sirkustaiteilija Mika Formunen sai puolivuotisen apurahan taiteelliseen työskentelyyn.

Maaseutuyrittäjä Teemu Nurmelalle ja agrologi Eija Nurmelalle myönnettiin apuraha maaseutuyrityksen kehittämistä varten. Perinteisen metsätalouden ja karjankasvatuksen lisäksi heillä on kehitteillä keinoja hyödyntää metsävaroja entistä monipuolisemmin.

Taiteen ylioppilaille Eveliina Paksuniemelle ja Henna Harmoiselle myönnettiin 10 000 euron suuruinen apuraha kulttuurihistoriallisen dokumentin ja videotallenteiden työstämiseen Valistustalosta. Dokumentti luo kulttuurihistoriallisesti merkittävää ajankuvaa paikallisista taiteilijoista, monikulttuurisesta yhteistyöstä ja ajan hengestä. Valistustalo näkyy materiaalissa aktiivisessa käytössä, monen taiteen alan ammattilaisten, tapahtumajärjestäjien ja yleisön kohtauspaikkana.

Maakunnan kärkihankkeille yhteensä 43 000 euroa

Taiteiden tohtori Mervi Löfgrenille myönnettiin 23 000 euroa taiteilija A.E. Järvisestä kertovan Uusi uljas Lappi -dokumenttielokuvan toteuttamiseen. Järvinen oli eräkirjailija, kuvataiteilija ja kulttuuriaktivisti, joka toimi voimakkaasti Lapin taiteen, taiteilijoiden ja kulttuurin puolesta. Inspiraation työhönsä A.E. Järvinen sai luonnon keskeltä, Lapin erämaista ja metsistä.

Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry.lle myönnettiin Skábmagovat-elokuvafestivaalin 20-vuotisjuhlavuoden ohjelman toteuttamiseen 20 000 euroa. Skábmagovat on pohjoisin Suomessa järjestettävä elokuvafestivaali. Erityistä festivaalissa on se, että se toimii alkuperäiskansojen elokuvataiteen näyttämönä, mikä puolestaan lisää kansainvälistä vuorovaikutusta sekä kulttuurista moniarvoisuutta. Juhlavuoden teemana ovat arktiset kansat.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry sai 10 000 euroa perinnetapahtumiin

Lastenkulttuurille myönnettiin 23 000 euroa kuudelle eri hankkeelle. Suurimman apurahan eli 10 000 euroa sai kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry perinteeseen ja paikallishistoriaan perustuvien tapahtumien järjestämiseen lapsiperheille. Lisäksi apurahaa myönnettiin äitienpäiväkonsertin järjestämiseen, joikuopetuksen kehittämiseen ja tallentamiseen, lapsia ja nuoria osallistavan, muukalaispelkoa käsittelevän musiikkinäytelmän toteuttamiseen, nuorten oman tanssiesityksen järjestämiseen sekä Sata tonttua -tilataideteoksen toteuttamiseen.

Kuvataiteen taidelahjoitus Aineen taidemuseolle

Lapin Kulttuurirahasto lahjoitti tänä vuonna Aineen taidemuseolle taiteilija, kuvanveistäjä Tom Engblomin teoksen Hämmennä mun maljaani (2013-2014). Teoksen koko on muuntuva, ja materiaaleina ovat puu, kangas, nahka ja metalli.

Tom Engblom (s. 1963) on rovaniemeläinen kuvanveistäjä. Engblom on tehnyt kahdenkymmenen vuoden ajan teoksia ns. asetelman perinteestä. Yhdistelemällä esineitä ja niiden symboliarvoja hän toteuttaa visuaalisen leikin, jossa asetelmaan tuodaan uusia ja yllättäviä merkityksiä.

Engblom on valmistunut taiteiden maisteriksi Lapin yliopistosta 2005. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Rovaniemen taidemuseossa, Tromssan taidemuseossa ja Galleria Sculptorissa Helsingissä. ”Teoksen aistiminen tilassa, sen keskellä tai äärellä, on tekemiseni ytimessä. Materiaaleina käytän kaikkea, mitä on saatavissa. Ideoita teoksiini saan ympäristöstäni. Ne voivat olla poliittisia tai poeettisia, oikeastaan mitä vain elämän järkevältä tai järjettömältä alueelta.”

Lisätietoja:

Lapin rahaston asiamies Marjut Kuusisto, etunimi.sukunimi@skr.fi
Lapin rahaston sihteeri Tittamari Marttinen, etunimi.sukunimi@skr.fi

 

Lapin rahaston nettisivut

Myönnetyt apurahat

 

Lapin rahaston apurahansaajat 2017 yhteiskuvassa. (Kuva: Antti Kohonen)