Takaisin artikkelilistaukseen
Keskusrahasto
Kulttuurirahasto jakoi apurahoina ja palkintoina 20,3 miljoonaa euroa sekä julkisti Tiedesirkus-hankkeen
27.2.2009

Suomen Kulttuurirahasto vietti vuosijuhlaansa 27.2.2009 Finlandia-talossa. Tänä vuonna Kulttuurirahasto jakoi yhteensä 1 103 apurahaa ja kolme 30.000 euron palkintoa. Palkinnon saivat professori Eva-Mari Aro, professori Pentti Malaska ja kirjailija Eeva Tikka. Tilaisuudessa julkistettiin myös Kulttuurirahaston rahoittama ja Heurekan toteuttama Tiedesirkus.

Tiedesirkus on Heurekan rakentama tiedenäyttely ja tiedeteatteriesitys. Se alkaa kiertää Suomen kouluja ja tuo tiedekeskustoimintaa erityisesti kouluihin, joista on pitkä matka tiedekeskuksiin. Kulttuurirahasto rahoittaa hanketta miljoonalla eurolla, minkä ansiosta Tiedesirkus on kouluille ilmainen ainakin kahden seuraavan lukuvuoden ajan. Tiedesirkus tukee erityisesti peruskoulun 5. ja 6. luokan tiedeopetusta.

"Kansakoululaiset keräsivät aikanaan Kulttuurirahaston peruspääoman. Rahasto haluaa nyt puolestaan tarjota mahdollisimman monelle koululaiselle asuinpaikasta riippumatta mahdollisuuden hauskoihin ja korkealaatuisiin elämyksiin luonnontieteiden parissa", toteaa Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen otti uutisen tyytyväisenä vastaan: "Tiedesirkus laajentaa koko Suomeen tiedekeskusten elämyksellisen tavan havainnollistaa luonnontieteiden maailmaa. Se toimii koulun tavoitteita tukevana oppimisympäristönä. Näkemäänsä ja kokemaansa voi Tiedesirkuksen verkkosivujen kautta virkistää vierailun jälkeenkin."

Lisätietoa ja ohjeita siitä, miten koulut ja kunnat voivat tilata Tiedesirkuksen, saa verkkosivuilta: www.tiedesirkus.fi

Suuntaus jatkui - suurempia apurahoja harvemmille

Hakemusten määrä pysyi lähes ennallaan, reilussa 7 000 kappaleessa. Haettu summa oli lähes 140 miljoonaa. Vaikka apurahasumma on koko ajan kasvanut, apurahansaajien määrää on jo useita vuosia suunnitelmallisesti vähennetty. Apurahoja myönnettiin nyt satakunta vähemmän kuin viime vuonna. Tieteen apurahojen osuus nousi hieman, 56 prosenttiin. Taiteelle myönnettiin 41 % ja yleiskulttuuriin loput 3 % kaikista apurahoista.


Suurimmat yksittäiset apurahat

Suurin yksittäinen 240.000 euron apuraha myönnettiin mus. maisteri Janne Malmivaaralle ja mus. maisteri Elina Vähälä-Gothonille viulukoulun perustamiseen ja sen toimintaan. Viulukoulun tavoitteena on tukea lahjakkaiden suomalaisten nuorten viulistien koulutusta ja tarjota korkeatasoista, kurssimuotoista opetusta täydentäen näin maamme eri musiikkioppilaitosten toimintaa. Viulukoulu aloittaa syksyllä 2009 yhteistyössä Savonlinnan kesäakatemian kanssa. Opetuksesta vastaa apurahansaajien lisäksi viulutaiteilija, professori Ana Chumachenco.

Hollolan Nuorisoseura ry saa mahdollisuuden toteuttaa 100.000 eurolla kansantanssin ja -musiikin taidekasvatusprojektin Hollolassa ja Sodankylässä.

Yhteensä vähintään 50.000 euron apurahoja oli 21 kappaletta.

Kaksi uutta Tieteen työpajaa

Kaksivuotisiin Tieteen työpaja -hankkeisiin myönnettiin kaksi apurahaa. Professorit Tuomas Heikkilä ja Petri Myllymäki sekä fil. tohtori Teemu Roos paneutuvat työpajassaan tekstitutkimuksen stemmatologiaan eli vanhojen käsikirjoitusten muuntumishistoriaan. Valtiot. tohtori Uskali Mäki ja työryhmä perustavat markkinoita ja markkinaistumista käsittelevän työpajan. Tuen suuruus on 100.000 euroa vuodessa.

Takaisin uutislistaukseen

The Golden Horns -yhtye esiintyi vuosijuhlassa. Kuva: Heikki Tuuli

Suomen Kulttuurirahaston palkinnot ja apurahat 27.2.2009 (pdf)

Palkinnot

Vuosijuhlan avauspuhe

Juhla- ja palkintopuhe