Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Savon rahasto
Etelä-Savon rahasto jakoi apurahoina ja palkintoina yli puoli miljoonaa euroa
2.5.2013

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto jakoi tämän vuoden apurahansa ja palkintonsa 51. vuosijuhlassaan 20.4.2013 Savonlinnassa. Apurahan sai 73 hakijaa, ja jakosumma oli yhteensä 611 500 euroa.

Lääket. tohtori Jouko Hänniselle myönnettiin 10 000 euron suuruinen palkinto ammatillisen kasvun tukemisesta ja tutkimuksen edistämisestä. Puualan maineteosta vuosittain myönnettävä Rantasalmi-palkinto luovutettiin vuosijuhlassa Oy Juho Jussilalle puun ja leikin kestävästä yhdistämisestä. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Vuosijuhlassa julkistettiin myös Etelä-Savon rahaston uusi hanke nuorten tiedeharrastustoiminnan tukemiseksi.

Taiteen osuus myönnetyistä apurahoista oli 58 % (349 500 euroa) ja tieteen 41 % (245 000 euroa). Taiteen aloista tuettiin eniten säveltaiteita (32 %) ja kuvataiteita (26 %). Tieteen puolella apurahat jakautuivat tasaisemmin eri alojen kesken. Eniten tuettiin maatalous-metsätieteitä (23 %), lääketiedettä (19 %) ja luonnontieteitä (19 %).  Naisten osuus apurahansaajista oli 70 % ja apurahojen keskisuuruus n. 8 000 euroa.

Tiedekerhotoiminta käyntiin Pieksämäellä

Rahasto käynnistää kuluvan kevään aikana yläkouluikäisille suunnatun tiedekerhotoiminnan Pieksämäellä. Hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta luonnontieteitä, matematiikkaa, tietotekniikkaa ja teknologiaa kohtaan (LUMA). Tieteestä kiinnostuneille 13- 16 -vuotiaille oppilaille tarjotaan mahdollisuus tutustua tieteen eri aloihin asiantuntijoiden opastuksella. Hankkeen aikana tehdään myös yhteinen retki Joensuun Scifest –tapahtumaan keväällä 2013. Tiedekerhotoimintaa vetää matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja, fil. maisteri Reetta Heiskanen.

Lusto ja sen ympäristö osaksi historiakasvatuksen opetusta

Maakunnallisesti merkittävän hankkeen apurahan (23 000 euroa) sai maat. ja metsät. tohtori Petteri Vanninen ja työryhmä tutkimushankkeeseen, jolla Punkaharjulla sijaitseva Lusto ympäristöineen hyödynnetään osana Savonlinnan opettajankoulutusta. Keskeistä hankkeessa on erilaisten historiallisten aineistojen tutkiminen todellisessa ympäristössä ja niiden tuominen luokkahuoneisiin ja muihin fyysisiin sekä virtuaalisiin oppimisympäristöihin mobiiliteknologian avulla.

Tiedettä ja taidetta lapsille ja nuorille

Lapsille ja nuorille suunnattuja apurahoja myönnettiin sekä tieteen että taiteen puolella. Mikkelin kesäyliopiston kannatusyhdistys järjestää saamansa 7 000 euron apurahan avulla ensi kesänä tiedeleirin 9-13-vuotiaille nuorille. Vuosi sitten aloitettu Lasten Akatemia tuo tieteen lasten ulottuville lasten ehdoilla. Fil. maisteri Laura Lipsaselle ja työryhmälle myönnettiin 3 000 euroa yläkoululaisille suunnattujen tiedeaiheisten teemapäivien toteuttamiseen Savonlinnassa. Hankkeen perusajatuksena on teoriatiedon vieminen luokan ulkopuolelle lähemmäs oppilaan omaa kokemusmaailmaa ja vaikeaksi koettujen oppiainesisältöjen avaaminen oppilaalle merkityksellisten asioiden kautta.

Taiteen puolella suurimman nuorille suunnatun apurahan (15 000 euroa) sai fil. yo Nazia Asif ja työryhmä Mikkelin Tyttöteatterin harjoitus- ja esitystoimintaan. Kuvataideopettaja, taidekirjansitoja Tuula Kähkönen sai puolestaan 4 000 euroa suomalaisten ja tansanialaisten lasten yhteisen kuvataideprojektin käynnistämiseen.

Kokovuotisia apurahoja neljälle

Kokovuotisia 22 000 euron suuruisia työskentelyapurahoja myönnettiin tänä vuonna neljä. Tieteen puolella apurahan saivat M.Sc. Olga Lipkina (Joensuu) ja kasvatust. maisteri Anna Väänänen (Pieksämäki). Taiteen puolella apuraha myönnettiin muotoilija AMK Roni Kosuselle (Mikkeli) ja kuvataiteilija Susanna Pälviälle (Mäntyharju).

Toivakka-yhtiöt teki yhtiön 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 10 500 euron lahjoituksen, joka jaettiin Toivakka-yhtiöiden nimikkoapurahana kauppat. maisteri Riitta Forsten-Astikaiselle ja yhteisöpedagogi AMK Helinä Juuriselle ja työryhmälle. 

Etelä-Savon palkinto Jouko Hänniselle

Etelä-Savon rahasto myönsi 10 000 euron palkinnon mikkeliläiselle lääketieteen tohtori ja avohoidon ylilääkäri Jouko Hänniselle tunnustuksena hänen tekemästään ansiokkaasta tutkimustyöstä terveyskeskusympäristössä ja tieteellisen lähestymistavan soveltamisesta terveyskeskustyöhön. Toimiessaan nuorten lääkärien kouluttajana Hänninen on edistänyt terveyskeskustyön arvostusta nuorten lääkärien keskuudessa. Hän on lisäksi edesauttanut yhteistyötä eri toimijoiden kesken parantaen näin terveyskeskustyön asemaa ja arvostusta.

Rantasalmi-palkinto neljännen polven perheyritykselle

Osakeyhtiö Juho Jussila täytti aiemmin tänä vuonna 90 vuotta. Sen valmistamat Jukka-lelut on valmistettu Suomessa kotimaisesta koivusta, ja myös muut leluissa käytetyt materiaalit ja tarvikkeet ovat pääosin suomalaista tuotantoa.

Yhtiön perustajan ja aikansa suomalaisuusmiehen, kunnallispoliitikon ja kotiteollisuuden edistäjän Juho Jussilan henkistä perintöä halutaan ylläpitää ja kietoa sen ympärille yhtiön oma tarina. Juho Jussilan omaan elämään liittyneet tärkeät asiat, kuten kasvatuksellisuus, opetuksellisuus ja perhekeskeisyys ovat edelleen keskeisiä periaatteita yhtiön liiketoiminnassa. Jukka-lelujen ystäville halutaan tarjota kestäviä esineitä, joiden avulla lapsi voi keksiä itse oman leikkinsä ja oppia lelun avulla uusia asioita omaa elämäänsä varten.

Sanni Törrönen esitti Etelä-Savon rahaston vuosijuhlassa 20.4.2013 teoksen "La bayadere shadow, variation 3". Kuvaaja: Mikko Sairanen

 

Etelä-Savon rahaston apurahat 2013