Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Suurapurahat kolmelle taidehankkeelle
11.10.2023
Skeittaaja rampilla Kiasman edessä taustallaan yleisöä.
URB-festivaalin ohjelmaa 2016. Kuva: Simo Karisalo
Apurahoilla syntyy Helsingin kamarikuoron ja Suomalaisen barokkiorkesterin konserttikiertue, Nuoret kuraattorit -toimintamalli osaksi URB-festivaalia sekä katuteatterifestivaali Poriin.

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt kolme Taide2-apurahaa korkealaatuisille taidehankkeille, jotka tavoittelevat laajoja yleisöjä. Kaksivaiheinen Taide2-haku järjestettiin vuonna 2023 viidettä kertaa, ja maaliskuun hakukierroksella jätettiin yhteensä 111 hakemusta taiteen eri aloilta. Hakemuksista kymmenen valittiin toiselle kierrokselle, ja jatkoon valitut hakijat saivat 1000–4000 euron apurahan hankkeen kehittämiseen. Toisella kierroksella apurahoja myönnettiin kolmelle toimijalle yhteensä 800 000 euron edestä.  

Helsingin kamarikuoron ja Suomalaisen barokkiorkesterin valtakunnallinen konserttikiertue ja yleisötyöhanke sai 300 000 euron apurahan. Ammattilaulajista koostuva Helsingin kamarikuoro on vuodesta 2005 lähtien kantaesittänyt 88 teosta ja tehnyt 35 Suomen-ensiesitystä. Suomalainen barokkiorkesteri taas tunnetaan muun muassa tilausteoksistaan periodisoittimille.  

Joukko kuorolaisia seisomassa arkivaatteissa punatiilisen rakennuksen edessä.
Helsingin kamarikuoro lähtee apurahan turvin kiertueelle yhdessä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa. Kuva: Heikki Tuuli

Yhteistyön syventämisen tavoitteena on tukea kulttuurin valtakunnallista saatavuutta viemällä ammattibarokkiorkesterin ja ammattikamarikuoron esityksiä paikkakunnille, joilla niitä ei yleensä kuulla. Samalla luodaan pitkäjänteisiä suhteita paikallisten toimijoiden kanssa, tehdään yhteistyötä paikallisten koululaisten ja musiikin harrastajien kanssa ja löydetään uusia yleisöjä taidemusiikille.   

Tummiin pukeutunut orkesteri poseeraa periodisoitinten kanssa.
Suomalainen barokkiorkesteri. Kuva: Juuso Westerlund

Kansallisgallerialle myönnettiin 200 000 euroa Nuoret kuraattorit -toimintamallin kehittämiseen osaksi URB-festivaalia. Kiasma-teatterin tuottama URB on kansainvälinen kaupunkitaiteen ja nuorisokulttuurin festivaali, jonka keskiössä ovat katutanssi ja muut urbaanin kulttuurin muodot. Festivaali on levittäytynyt Helsingin eri kaupunginosiin, ja nuoria sekä vähemmistöjä edustavia henkilöitä kannustetaan osallistumaan festivaalin rakentamiseen.  

Nuoret kuraattorit -mallin kautta pyritään nuorten omakseen kokeman festivaalikokemuksen luomiseen, verkostoitumiseen ja uuden yleisön löytämiseen. Päämääränä on luoda esimerkinomainen ja monistettava malli taideinstituution ja vapaan kentän yhteistyöstä. Valitut neljä nuorta kuraattoria toimivat työsuhteessa Kiasmaan.  

Vuonna 1991 perustettu porilainen Rakastajat-teatteri on monipuolinen teatteritoimija ja festivaalijärjestäjä. Teatterin saamalla 300 000 euron apurahalla pilotoidaan ja järjestetään kansainvälinen katuteatteri- ja kaupunkifestivaali Porissa kesinä 2024 ja 2025. 

Festivaaliohjelmistoon kuuluu muun muassa kansainvälisiä ja kotimaisia katuteatteriesityksiä, lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja sekä iltaklubeja. Festivaali elävöittää kotimaisen kulttuurikentän lisäksi Porin kaupunkitilaa, houkuttelee Poriin matkailijoita ja tuo maahan kansainvälisiä katuteatterin tekijöitä. Saavutettava ja helposti lähestyttävä kaupunkifestivaali tavoittaa sellaistakin yleisöä, joka ei muuten kuluta kulttuuria tai käy teatterissa.  

Katutaidetta vanhojen talojen edessä.
Rakastajat-teatterin tuottamalla kaupunkifestivaalin ohjelmistossa saatetaan nähdä esimerkiksi tällaista katutaidetta. Kuvassa Natasha Coveny. Kuva: Angelika Meusel