Takaisin artikkelilistaukseen
Etelä-Savon rahasto
Sinut minä muistan – eteläsavolaisia muistoja
28.8.2023
Erilaisia savesta tehtyjä veistoksia
Kangasniemellä järjestetyssä työpajassa syntyneet teokset kuvastivat tekijöilleen tärkeitä muistoja. Kuva: Mari Jalava
Etelä-Savon rahaston Sinut minä muistan -hankkeessa talletetaan tarinoita kirjoitusten ja käsitöiden avulla. Hankkeessa syntyneistä teoksista koottu näyttely kiertää Etelä-Savon kirjastoja keväällä 2024.

Maailmalla käsityöt on nähty jo pitkään merkityksellisinä yksinäisyyden torjujina ja toisilleen tuntemattomien ihmisten kohtaamisten mahdollistajina. Kädentaidoilla on myös kulttuuriperintöön kiinnittyvä aineeton ja aineellinen tehtävänsä: käsityötaidot siirtyvät parhaimmillaan sukupolvelta toiselle ja kehittävät ylisukupolvisia kohtaamisia. Syksyllä 2023 eteläsavolaisissa kirjastoissa tai muussa matalan kynnyksen tilassa toteutetaan Etelä-Savon rahaston tuella käsityökasvatuksellisia työpajoja, joiden teemana ovat eteläsavolaiset muistot. Työpajoissa työstetään positiivisia muistoja herättäviä henkilöhahmoja erilaisia tekniikoita ja materiaaleja käyttäen. Luvassa on mm. kirjoitus-, piirustus- ja keramiikkatyöpajoja.

Ihmisiä työstämässä savea.
Kangasniemen keramiikkapajassa tehtiin muistoista taidetta. Kuva: Mari Jalava

– Käsityöprosessi on samalla myös muistelumenetelmä, jossa pohditaan hyvää kohtaamista ja mieleen jääneitä ihmisiä, hankkeen vetäjä, huopataiteilija ja muotoilija Mari Jalava kertoo.

Toteutettavan teoksen ei tarvitse olla esittävä muotokuva, eikä henkilöhahmon tarvitse välttämättä olla läheinen ihminen. Kohde voi olla esimerkiksi postinkantaja, kirjastonhoitaja, opettaja tai julkisuuden henkilö. Hahmojen ideointia lähestytään erityisesti muistijälkiä jättäneiden tunnetilojen kautta. Rakkaan kalamiehen muistosta voi esimerkiksi syntyä kala.

Tarkoitus on tehdä työpajoihin osallistuminen mahdollisimman helpoksi. Kirjoituspajoihin osallistuakseen ei tarvitse osata kirjoittaa, vaan tarinan voi kertoa myös suoraan tallenteeksi. Pajoissa hyödynnetään sukupolvien välisiä kohtaamisia. Esimerkiksi Kangasniemellä heinäkuussa järjestetyn kirjoitustyöpajan nuorin osallistuja oli 7–vuotias ja vanhin yli 70.

Jalava on innoissaan hankkeen jo toteutuneista vaiheista. Kangasniemen kirjoitustyöpaja oli menestys. Kolmen tunnin työpajassa muisteltiin, kirjoitettiin, itkettiin ja naurettiin. Samana päivänä tehtiin myös äänityksiä ja lähes kaikkien tarinat saatiin taltioitua heidän itsensä kertomina.

– Paja meni kaikilla osallistujilla tunteisiin. Myös kirjoitustyöpajan jälkeen elokuussa pidetty keramiikkapaja hioi osallistujat yhteen ja päivien aikana käsiteltiin työskentelyn lomassa kaikki mahdolliset ilot ja surut, Jalava toteaa ilahtuneena.

Työpajoja vetävät paikalliset taiteilijat, kuten tekstiilitöiden ja puuveiston osaajat. Syntyneistä teoksista toteutetaan yhteisötaideteos, joka kiertää Etelä-Savon kirjastoja keväällä 2024.

Hankkeen Facebook-sivu