Takaisin artikkelilistaukseen
Apurahat
Elokuun hausta 45 liikkuvuusapurahaa
8.10.2021
Kuvataiteilija Tarmo Thorström tekee nypläyksen lisäksi myös myös valoteoksia, installaatioita, graffitimaalauksia ja videotaidetta. Kuvassa Thorström ja teos Silmäpako. Kuva: Essi Miettinen
Kuvataiteilija Tarmo Thorström tekee nypläyksen lisäksi myös myös valoteoksia, installaatioita, graffitimaalauksia ja videotaidetta. Kuvassa Thorström ja teos Silmäpako. Kuva: Essi Miettinen
Elokuussa 2021 vastaanotettiin 262 liikkuvuusapurahahakemusta eri alojen taiteilijoilta ja yhteisöiltä. Apuraha myönnettiin 45 hakijalle. Liikkuvuusapurahojen tarkoituksena on tukea esimerkiksi ulkomaille sijoittuvaa residenssityöskentelyä, esiintymiskiertueita ja näyttelyprojekteja sekä kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyviä matkoja.

Suurin apuraha, 10 000 euroa, myönnettiin tällä hakukierroksella Taiteellisen tanssin yhdistys ry:lle. Yhdistys vie ohjaaja Carl Knifin nykytanssioteoksen ”Sessions” maailman ensi-iltaan Hong Kongiin. Teos käsittelee kohtaamista ja kohtaamattomuutta sekä näiden vaikutuksia ja kysyy, voiko esitys olla luottamuksellinen kuten hoitosuhde.

Tukea pitsinnypläyksestä metallitaiteeseen

Kuvataiteilija Tarmo Thorstöm. Kuva: Hans Lehtinen
Kuvataiteilija Tarmo Thorstöm. Kuva: Hans Lehtinen

Pitsinnypläystä töissään käyttävä kuvataiteilija Tarmo Thorström osallistuu liikkuvuusapurahan tuella pitsinäyttelyyn Gironassa Espanjassa. Paikallinen pitsifestivaalia järjestävä yhdistys on tilannut Thorströmiltä teoksen, jonka heidän nyplääjänsä toteuttavat. Teos jää pysyvästi kaupungin pääelokuvateatterin aulaan.

Seppä ja metallitaiteilija Arttu Halkosaari
Seppä ja metallitaiteilija Arttu Halkosaari

– Työni ammentavat Rauman kulttuuriperinnöstä ja käyvät sen pitkän historian kanssa dialogia. Raumalla pitsinnypläys, käsityöllisestä muodostaan huolimatta, oli jo 1700-luvulla taloudellisen merkittävyytensä vuoksi laskettu teollisuudeksi. Nykyajan teknologisoituvassa ja hektisessä yhteiskunnassa pitsinnypläyksen voi nähdä vastareaktiona jatkuvalle talouskasvulle ja ylettömälle kerskakulutukselle, Thorström toteaa. 

Seppä ja metallitaiteilija Arttu Halkosaari matkustaa apurahalla mm. Skotlantiin, Irlantiin ja Ranskaan seppäkisälliksi.

– Haluan tulevaisuudessa opettaa omien kokemuksieni kautta alan mahdollisuuksia seuraaville sukupolville. Kisällinä matkaaminen pajalta toiselle on vanha tapa, jota haluan ylläpitää, Halkosaari kertoo. Puolitoista vuotta kestävä taontaa, työkokemusta ja taidetta sisältävä matka tulee taittumaan kodiksi muunnetulla pakettiautolla.

Liikkuvuusapurahan tuella mahdollistetaan teosten esittäminen ulkomailla

Käsikirjoittaja Essi Aittamaa.
Käsikirjoittaja Essi Aittamaa.

Käsikirjoittaja-tuottaja Essi Aittamaan Tanskassa esitettävä teos ”Sauna” käsittelee ihmisen haavoittuvuutta ja uskallusta laittaa itsensä alttiksi toisten ihmisten edessä. Teos sijoittuu epätavalliseen paikkaan, homosaunaan.

– Mielestäni lokaatio sopi juuri tähän teokseen erinomaisesti, sillä itsensä alttiiksi laittaminen on kokemuksen ytimessä. Kun toisten ihmisen lähestyminen ja itsensä paljastaminen tuntuu välillä vaikealta arkisessa elämässäkin, vaatteiden ja muiden suojamuurien turvaamana, miltä se mahtaisi tuntua saunassa?

Valokuvaaja Heli Sorjonen.
Valokuvaaja Heli Sorjonen.

Valokuvaaja Heli Sorjonen puolestaan matkustaa Tanskaan, Saksaan ja Turkkiin kuvaamaan naispuolisten imaamien työtä. Sorjonen kuvaa syksyn 2021 aikana laaja-alaisesti valokuva- ja videomateriaalia tanskalais-turkkilaisen äänitaiteilija-ohjaaja Nevin Tuna Erönden kansainväliseen yhteistyöteokseen ”Female Prayers”. Teos saa ensi-iltansa Malmössä toukokuussa 2022.

Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahoja voi hakea kaksi kertaa vuodessa, Maaliskuun ja Elokuun hauissa. Kaikki vuonna 2021 myönnetyt liikkuvuusapurahat löydät täältä. Valitse pudotusvalikosta erillishaut ja liikkuvuusapurahat.